Το FaceApp εκμεταλλεύεται ελεύθερα τις φωτογραφίες σας, θα πρέπει να φοβάστε για το απόρρητό σας;

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το FaceApp είναι η εφαρμογή που μιλούν όλοι αυτήν τη στιγμή. Πώς θα μοιάζει σε 20, 30 ή 40 χρόνια; Η εφαρμογή σάς δίνει μια ιδέα σε λίγα δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα είναι μάλλον εκπληκτικό ρεαλισμό. Αρκετά για να διασκεδάσει χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου σε κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης επισημάνει τους όρους χρήσης της εφαρμογής που δεν είναι πραγματικά καθησυχαστικές για το απόρρητο. Πρέπει να ανησυχούμε;

Το FaceApp δεν είναι πραγματικά μια νέα εφαρμογή. Εμπίπτει στην κατηγορία των εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών και υπήρξε ακόμη και στο επίκεντρο μιας διαμάχης στο παρελθόν. Το 2017 αναγκάστηκε να αφαιρέσει ορισμένα φίλτρα που θεωρούνται ρατσιστικά. Δύο χρόνια αργότερα, FaceApp προωθείται για άλλη μια φορά χάρη στο το εξαιρετικά ρεαλιστικό φίλτρο γήρανσης. Οι πιο περίεργοι έβρισκαν γρήγορα τις γενικές συνθήκες χρήσης της εφαρμογής για να επισημάνουν μια ανησυχητική ρήτρα.

Το FaceApp είναι ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σας όπως κρίνει κατάλληλο

Αυτό δηλώνεται με σαφήνεια στους όρους χρήσης της εφαρμογής. Ο συντάκτης είναι ελεύθερος να τροποποιεί και να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες σας χωρίς αμοιβή και χωρίς τη συγκατάθεσή σας σε οποιοδήποτε άκρο. Πράγματι, υπάρχει λόγος ανησυχίας κατά την ανάγνωση αυτής της ρήτρας, η οποία μοιάζει με καρτέλα που δίνεται στην FaceApp για να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σας όπως κρίνει σκόπιμο. Το χειρότερο είναι ότι νομικά, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι ‘αυτό. Χρησιμοποιώντας το FaceApp, θεωρείται ότι έχετε αποδεχτεί τους Όρους και Προϋποθέσεις.

Μερικοί ήταν επίσης γρήγοροι να μεταδώσουν τη φήμη ότι όλες οι φωτογραφίες στη συλλογή αποστέλλονται σε διακομιστές που βρίσκονται στη Ρωσία, τη χώρα προέλευσης της εκδοτικής εταιρείας. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής σύμφωνα με τον συντάκτη που γρήγορα το αρνήθηκε. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ερευνητή ασφαλείας Elliot Anderson, του οποίου η αξιοπιστία είναι καλά εδραιωμένη.

Μόνο οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στην εφαρμογή αποστέλλονται στο Cloud για επεξεργασία. Αυτές οι φωτογραφίες διαγράφονται κυρίως μετά από 48 ώρες, όπως εξηγεί ο συντάκτης. Τέλος, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν πωλεί ή κοινοποιεί δεδομένα χρηστών σε τρίτους. Επιπλέον, παρόλο που η ομάδα βρίσκεται στη Ρωσία, τα δεδομένα χρηστών δεν μεταφέρονται εκεί, διαβεβαιώνει το FaceApp.

Παρ ‘όλες αυτές τις εξηγήσεις, το γεγονός παραμένει ότι η αμφιβολία που αφήνει η ενοχοποιημένη ρήτρα είναι αρκετά θεμιτή. Οπως είναι, Το FaceApp διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες σας όπως κρίνει κατάλληλο. Αλλά πως ? Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς. Η εφαρμογή προσφέρει αναμφίβολα την εγγύηση ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της επεξεργασίας σας για διαφημιστικές ανάγκες, χωρίς τη συγκατάθεσή σας.