Το πορτοκάλι θα μπορούσε να κοπεί στα μισά, απειλεί τον Arcep

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Orange θα μπορούσε να αναγκαστεί να δει τις δραστηριότητές της στο δίκτυο να διαλύονται από την υπόλοιπη ομάδα, εάν η Arcep έχασε την επιβλητική κυριαρχία της έναντι των χειριστών. Αυτή είναι η απειλή που διατυπώνεται από το τηλεπικοινωνιακό φύλο σε ένα ενοχλητικό άρθρο, μετά από ένα ζήτημα προτεραιότητας της συνταγματικότητας από την Orange που στοχεύει στην αμφισβήτηση των προνομίων του θεσμού.

Θα υποστεί μια μέρα η Orange την ίδια μοίρα με την BT στη Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων υποδομής και λειτουργίας της; Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η απειλή που μόλις ο Arcep έκανε σε ένα ιδιαίτερα επιθετικό άρθρο. Ο θυμός του προέδρου του ιδρύματος Sébastien Soriano ξεκινά από τα τέλη του καλοκαιριού. Η Orange υπέβαλε συνταγματικό ζήτημα προτεραιότητας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (QPC), σκοπός του οποίου είναι να αμφισβητήσει την εξουσία της Arcep να επιβάλλει κυρώσεις στους φορείς εκμετάλλευσης.

Το πορτοκάλι θα μπορούσε να καταλήξει στα μισά, σύμφωνα με τον Arcep

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Orange δεν το κάνει “Μέτρησε όλες τις συνέπειες” αυτής της πράξης που επιτίθεται “Γενικότερα, το γαλλικό μοντέλο ρύθμισης”. Εξηγεί ότι ο Arcep επιτρέπει μια ρυθμιστική προσέγγιση τόσο ευέλικτη όσο και ρεαλιστική. Έτσι, τονίζει, οι εξουσίες της αρχής επιτρέπουν να αναγκάσουν τους φορείς εκμετάλλευσης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την κάλυψη ή τον ανταγωνισμό. “Αυτές οι υποχρεώσεις, χρειάζεστε κάποιον για να τις ελέγξετε […] Αν δεν υπάρχει κυρώσεις, τότε αυτές οι δεσμεύσεις δεν έχουν πλέον καμία αξία ».

Ο Sébastien Soriano εξηγεί ότι εάν εξαφανιστεί η δύναμη του Arcep, θα ήταν επίσης άσχημα νέα για την Orange, καθώς το κράτος δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει πολύ πιο επιθετικούς κανονισμούς. Και για να πάρουμε το παράδειγμα του βρετανικού φορέα BT αυτό “Τα αγγλικά αποφάσισαν να κόψουν στα μισά”, με Openreach από τη μία πλευρά για υποδομές δικτύου και LV από την άλλη για λειτουργία. Και εδώ, ο στόχος του ελιγμού είναι να τονώσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και να αποτρέψει την κατάσχεση ενός μονοπωλίου.

Διαβάστε επίσης: 5G – Ο Orange πιστεύει ότι οι συνδρομητές δεν το χρειάζονται πραγματικά

Όμως το Orange μοιάζει με BT με πολλούς τρόπους πριν από τη διάσπαση. «Αποφασίσαμε ότι η Orange, λόγω της ανάγκης της να κερδίσει πίσω πελάτες στο σταθερό Διαδίκτυο, ενθαρρύνθηκε να επενδύσει σε fiber […] Αλλά το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι η ρυθμιστική αρχή πρέπει να επαληθεύει σε καθημερινή βάση ότι η Orange δεν εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση δίνοντας στον εαυτό της ένα πλεονέκτημα στη λιανική αγορά. […] Για να διασφαλιστεί αυτό, απαιτούνται τακτικές διαδικασίες παρακολούθησης και κυρώσεων. Χωρίς αυτούς, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πιέσουμε να επιλέξουμε πολύ πιο ριζοσπαστικές ρυθμιστικές προσεγγίσεις », απειλεί τους υπεύθυνους.

Πηγή: La Tribune