Το κακόβουλο λογισμικό των Windows 10 λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης όταν παρακολουθείτε πορνό

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το κακόβουλο λογισμικό των Windows 10 είναι ανεξέλεγκτο στη Γαλλία εδώ και αρκετούς μήνες και στοχεύει τους λάτρεις του διαδικτυακού πορνό. Ονομάζεται Varenyky, είναι σε θέση να κάνει βιντεοσκοπήσεις όλων των δραστηριοτήτων του θύματος. Οι εικόνες μεταφέρονται συνήθως σε διακομιστές που ανήκουν σε άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτό το κακόβουλο πρόγραμμα.

Ερευνητές από την ESET, μια εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών, δημοσίευσαν πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με ένα κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει σε απευθείας σύνδεση καταναλωτές πορνό. Η Γαλλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο και πιο συγκεκριμένα οι πορτοκαλί συνδρομητές. Το Varenyky είναι κακόβουλο πρόγραμμα που εκτελείται Παράθυρα. Στόχος του: η λήψη στιγμιότυπων οθόνης των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των θυμάτων της, δεδομένων που μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε διακομιστές τρίτων.

Windows 10: Το κακόβουλο λογισμικό Varenyky στοχεύει τους λάτρεις των πορνό στη Γαλλία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κακόβουλο λογισμικό Βαρένυκι δεν είναι καινούργιο. Τα πρώτα ίχνη του χρονολογούνται από τον Μάιο. Αλλά έχει εξελιχθεί πολύ σε λίγους μήνες, όπως και το modus operandi του προγραμματιστή. Η διάδοση γίνεται ακολουθώντας μια κλασική διαδρομή: ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και σε αντίθεση με τα συνηθισμένα μηνύματα που είναι συχνά αναγνωρίσιμα από τα λάθη που περιέχουν, σε αυτήν την περίπτωση θα γράφονταν στα άψογα γαλλικά.

Το θέμα κάθε μηνύματος ποικίλλει και κυμαίνεται από την προώθηση στοιχείων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα smartphone έως τη λήψη τιμολογίων ή την επιβεβαίωση παραγγελιών. Το κακόβουλο πρόγραμμα εγκαθίσταται μόλις όταν ο χρήστης κατεβάζει το μολυσμένο συνημμένο σε μορφή .exe ή .doc. Μόλις εγκατασταθεί, το πρόγραμμα καταγράφει τις διαδικτυακές δραστηριότητες των στοχευμένων ατόμων. Πέρα από την προβολή πορνογραφικών ιστότοπων που χρησιμοποιούνται για την απόσπαση χρημάτων από θύματα, αυτές οι ηχογραφήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη όλων των ειδών ευαίσθητων δεδομένων.

Η μέθοδος που προτιμούν οι χάκερ είναι να στέλνουν μηνύματα στα θύματα, απειλώντας να στείλουν τις λήψεις και ακόμη και ευαίσθητα βίντεο που έχουν εγγραφεί από την κάμερα του υπολογιστή. Το απαιτούμενο ποσό είναι 750 ευρώ πληρωτέο σε Bitcoin. Σύμφωνα με την ESET, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι γίνονται επίσης εγγραφές κάμερας web. Τέλος, για να αποφύγετε να παγιδευτείτε στην παγίδα, οι ερευνητές προτείνουν μια κλασική προφύλαξη: δώστε προσοχή στα email σας και ιδιαίτερα αποφύγετε τη λήψη συνημμένων σε όλη τη διάρκεια.

Πηγή: ESET