Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι 50 ετών: ανατρέξτε στην εφεύρεση του email

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 19 Αυγούστου 2019 στις 11 ώρες και 20 λεπτά

Το email γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια. Με την ευκαιρία της επετείου της εφεύρεσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σας προσφέρουμε μια μικρή αναδρομή αυτού του επαναστατικού εργαλείου, το οποίο διαμόρφωσε τον ιστό όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η γένεση του email χρονολογείται από το 1966. Εκείνη τη χρονιά, η ARPA, μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία (η οποία το 1996 έγινε DARPA για την «υπηρεσία για προχωρημένα ερευνητικά προγράμματα άμυνας») ξεκίνησε το έργο ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Network), ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών που επιτρέπει στους υπολογιστές να επικοινωνούν εξ αποστάσεως. Θα καταλάβετε: είναι ο πρόγονος του Διαδικτύου. Πίσω από αυτό το έργο είναι μια χούφτα αξιόπιστων ακαδημαϊκών και προϋπολογισμού εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Gmail – πώς να στείλετε ένα εμπιστευτικό email που λήγει και καταστρέφεται

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εφευρέθηκε το 1969: πώς δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;

Στις πρώτες μέρες του, το ARPAnet επέτρεπε ήδη τη μετάδοση αποσπασμάτων δεδομένων σε μια χούφτα υπολογιστών στο ίδιο δίκτυο. Λίγα χρόνια ανάπτυξης αργότερα, οι ερευνητές κατάφεραν να μεταδώσουν ένα email από έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο ARPAnet σε έναν υπολογιστή που εκτελεί άλλο σύστημα. Είμαστε το 1969 και το πρώτο email στην ιστορία έχει σταλεί.

Μόνο το 1972 το email πήρε τη φόρμα που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι. Ο Ray Tomlinson, ένας λαμπρός Αμερικανός μηχανικός που αποφοίτησε πρόσφατα, εφευρίσκει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για να διαχωρίσει το όνομα χρήστη από το όνομα του υπολογιστή, αποφασίζει να προσθέσει ένα σύμβολο (@). Η πρώτη διεύθυνση έχει ως εξής: [email protected] Στη διαδικασία, παίρνει την απόφαση να δομήστε το email σε δύο ξεχωριστά πλαίσια : ο παραλήπτης και ο αποστολέας. Σε αυτήν τη νέα μορφή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα είναι τεράστια επιτυχία. Τώρα είναι πολύ εύκολο για έναν χρήστη να επικοινωνήσει με έναν άλλο με τον υπολογιστή του.

Το 1975, ο πρώτος πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είδε τότε το φως της ημέρας. Τώρα είναι δυνατή η προσθήκη συνημμένου σε αποστολή email. 4 χρόνια αργότερα, εμφανίζονται οι πρώτες αλυσίδες email. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε επίσης το SPAM, αυτό το ανεπιθύμητο e-mail. Σήμερα, το spam αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 68% της επισκεψιμότητας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Διαδίκτυο, ή 3 εκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα ανά δευτερόλεπτο, εκτιμά μια μελέτη του AltoSpam.

Ο Ray Tomlinson, ο άνθρωπος που θεωρείται ο εφευρέτης του email, μίλησε για την τύχη της δημιουργίας του σε μια συνέντευξη με το The Verge το 2012. «Το email χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστον, ακριβώς όπως το οραματίστηκα. Συγκεκριμένα, δεν είναι απλώς ένα εργαλείο εργασίας ή ένα αυστηρά προσωπικό εργαλείο. Όλοι το χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά όλοι το χρησιμοποιούν με τον τρόπο που τους ταιριάζει » Ο Ray Tomlinson εξήγησε. Το 2019, 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού) στέλνουν email καθημερινά. 293 δισεκατομμύρια email αποστέλλονται καθημερινά.

Πηγή: CNET, The Verge