Τηλεοπτική εισφορά σε smartphone και υπολογιστές, ο Υπουργός Πολιτισμού ξεκινά τη συζήτηση

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το ζήτημα της επέκτασης του τέλους άδειας τηλεόρασης σε smartphone και υπολογιστές ενδέχεται να μην έχει οριστικά κλείσει. Ο Υπουργός Πολιτισμού μίλησε ξανά για το θέμα καθώς η κυβέρνηση αρχίζει αυτήν την εβδομάδα να εξετάζει το νομοσχέδιο για την οπτικοακουστική μεταρρύθμιση, ένα κείμενο που θα αλλάξει βαθιά το οπτικοακουστικό τοπίο και θα επηρεάσει τις συνήθειές μας ως καταναλωτής.

Πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη μεταρρύθμιση παραμένουν αναπάντητες, αλλά τώρα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι ευέλικτη ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση αρχίζει να εξετάζει το νομοσχέδιο με επικεφαλής τον υπουργό Φράνκ Ριέστερ. Πρόκειται για ένα τιτανικό έργο που επανεξετάζει πολλές πτυχές της τηλεόρασης. Ορισμένα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η δημιουργία της Arcom που προκύπτει από τη συγχώνευση μεταξύ της CSA και της Hadopi ή του ομίλου France Médias που περιλαμβάνει τη Γαλλία Television, τη Γαλλία Médias Monde, το Radio France και την Ina από το 2021. Ή απομάκρυνση των France 4 και France O από την TNT το επόμενο έτος.

Θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στη μετάδοση διαφημίσεων στην τηλεόραση. Ένα τρίτο διαφημιστικό διάλειμμα θα επιτρέπεται κατά τη διάρκεια ταινιών και τηλεοπτικών ταινιών που διαρκούν περισσότερο από 1 ώρα. Οι διαφημιζόμενοι θα μπορούν επίσης να διανέμουν τις διαφημίσεις τους με τμηματοποιημένο και πιο στοχευμένο τρόπο, όπως στον Ιστό. Επομένως, όλοι οι θεατές δεν θα βλέπουν απαραίτητα τα ίδια διαφημιστικά σποτ ανάλογα με το αν βρίσκονται στο Παρίσι, το Μπορντό ή τη Νίκαια κ.λπ.

Τι γίνεται με την άδεια τηλεόρασης;

Το ζήτημα της επέκτασης του τέλους τηλεοπτικής άδειας σε smartphone και υπολογιστές δεν φαίνεται πλέον να βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά ο Υπουργός Πολιτισμού αναβιώνει τη συζήτηση. Ερωτηθείς για αυτό μέσω τηλε-αναψυχής, απάντησε ότι ήταν μέρος: ” σκέψεις για το μέλλον ” Εάν η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποχωρήσει, η πόρτα παραμένει ανοιχτή και δεν αποκλείεται ότι ένας μελλοντικός νόμος θα επανέλθει σε αυτό το μέτρο. Όσο περισσότερο το κράτος επιδιώκει να καθιερώσει έναν νέο τρόπο υπολογισμού της άδειας τηλεόρασης ενώ διατηρεί τη δυνατότητα προσαρμογής και μεταρρύθμισης στις αλλαγές χρήσεων ». Όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην πραγματικότητα αλλάζουν από την τηλεόραση σε άλλα μέσα ψυχαγωγίας.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της κατάργησης του φόρου στέγασης στο οποίο στηρίχθηκε το τέλος. ” Σκεφτόμαστε ένα εναλλακτικό σύστημα που καθιστά δυνατή τη διατήρηση αυτής της αρχής ενός φόρου που διατίθεται για τη χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, αλλάζοντας τον μηχανισμό », είπε ο υπουργός. Προς το παρόν, το μυστήριο παραμένει γύρω από το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ.