Τα smartphone μαλακώνουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το smartphone τείνει να μαλακώσει τον εγκέφαλο των παιδιών. Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2019 στο Journal of the American Pediatric Medical Association. Η ανάπτυξη της γκρίζας ύλης θα επηρεαστεί άμεσα. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το 90% των παιδιών το 2019 χρησιμοποιούν οθόνη από την ηλικία ενός έτους.

Έχετε πιθανώς εγκαταλείψει το παιδί σας μπροστά του Περιήγηση Mario Kart στο smartphone για να απολαύσετε μια στιγμή ηρεμίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 στο περιοδικό του η Αμερικανική Παιδιατρική Ιατρική Ένωση (Το Journal of the American Medical Association Pediatrics) μπορεί να αλλάξει γνώμη. Ο σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να μετρηθεί το αποτελέσματα των οθονών στον εγκέφαλο 47 παιδιών, όλα ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών.

Προβλήματα εγκεφάλου μετά από μία ώρα έκθεσης την ημέρα

Αποτέλεσμα? Όλα τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα μπροστά από μια οθόνη είχαν προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Η περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται περισσότερο συνδέεται άμεσα με τη γλώσσα, την ανάγνωση και άλλες γνωστικές ικανότητες. Με απλά λόγια, εάν το παιδί σας ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο σε τηλέφωνο, tablet, τηλεόραση ή υπολογιστή, μπορεί να υστερεί στην ικανότητά του να επικοινωνεί και να επιλύει απλά προβλήματα.

Για να διαβάσετε επίσης: Η CSA ξεκινά την καμπάνια της “Χωρίς οθόνη πριν από 3 χρόνια”

Μερικοί γονείς δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τα smartphone τους σαν να ήταν babysitter, αφήνοντάς τους ελεύθερους να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, σειρές και κινούμενα σχέδια. Ορισμένοι κατασκευαστές έσπευσαν επίσης σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη αγορά, όπως η Amazon με το Fire Kid Edition Tablet. Αυτές οι φθηνές συσκευές προσφέρουν συνδρομή στο FreeTime UnLimited από την Amazon, μια υπηρεσία αποκλειστική στις Ηνωμένες Πολιτείες που δίνει στα παιδιά πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών, παιχνιδιών, βιβλίων ή εκπαιδευτικού περιεχομένου που παράγεται από τη Disney για παράδειγμα.

90% των παιδιών που εκτίθενται σε οθόνες από την ηλικία ενός έτους

Σύμφωνα με τον Δρ John Hutton, παιδίατρο και ερευνητή στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι, συν-συγγραφέας της μελέτης, Είναι επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από οθόνες τα πρώτα 5 χρόνια. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τους δεσμούς μεταξύ της εντατικής χρήσης των οθονών και της εξασθένησης της εγκεφαλικής δομής και της εγκεφαλικής ικανότητας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτερα κατά τα πρώτα 5 χρόνια. Τότε είναι που ο εγκέφαλος είναι πολύ ελαστικός και αφομοιώνει τα πάντα, και χτίζει αυτές τις ισχυρές συνδέσεις που διαρκούν μια ζωή », λέει ο ειδικός.

Ο Αμερικανός γιατρός συνιστά στους γονείς που θέλουν να διεγείρουν τον εγκέφαλο των παιδιών να μάθουν ένα μουσικό όργανο, να συμμετέχουν σε ορισμένα αθλήματα και δραστηριότητες όπως το ζογκλέρ και προφανώς το διάβασμα.

Πηγή: CNN