Τα smartphone είναι όλο και πιο ανεπιθύμητα στα θέατρα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Όλο και περισσότεροι διοργανωτές εκπομπών απαγορεύουν τη χρήση smartphone κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Μια αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία, Yondr, ανέπτυξε μια ιδέα θήκης με μαγνητικό κλείσιμο όπου το κινητό είναι κλειδωμένο μέχρι το τέλος της παράστασης. Μια τάση που φτάνει ακόμη και στη Γαλλία.

Πίστωση: Pixabay

Έχετε παρατηρήσει όταν πηγαίνετε στο θέατρο ή σε μια συναυλία; Πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν την εκπομπή μέσω των οθονών smartphone τους. Η ιδέα τους: αποθηκεύστε τη μνήμη, μοιραστείτε τη στα κοινωνικά δίκτυα και συγκρίνετε τη στιγμή τους με αυτήν των άλλων. Στη συνέχεια, η οθόνη γίνεται φίλτρο μέσω του οποίου ο χρήστης παρακολουθεί την πραγματική ζωή (αντί να το απολαμβάνει πλήρως).

Αυτό το εύρημα μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό. Ωστόσο, τα smartphone και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν επιδεινώσει αυτήν την πρακτική που τιμωρεί τον θεατή, αλλά και (και πάνω απ ‘όλα) τον καλλιτέχνη. Τρεις λόγοι για αυτό. Πρώτον, για μια «βασικά» οικονομική ερώτηση: εάν η παράσταση τοποθετηθεί σε κοινωνικά δίκτυα ή στο YouTube, ορισμένοι θεατές θα είναι ικανοποιημένοι με αυτήν την παράνομη διανομή. Ειδικά επειδή οι λήψεις με smartphone γενικά δεν είναι πολύ κολακευτικές.

Δεύτερος λόγος, οι θεατές που γυρίζουν μια αναπαράσταση χρησιμοποιούν το φλας των smartphone τους. Οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι τους ενοχλεί. Τέλος, μη βλέποντας την εκπομπή μέσω του φίλτρου της οθόνης τους, ο καταναλωτής ωφελείται περισσότερο από την εκπομπή. Οι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι η απουσία smartphone τους επανασυνδέει με το κοινό τους. Μερικοί, όπως ο Jack White, πιστεύουν ακόμη και ότι τα smartphone πρέπει να απαγορεύονται σε συναυλίες, πολύ απλά. Αυτό ισχύει επίσης για την Alicia Keys.

Σφραγισμένη θήκη στην είσοδο των δωματίων

Για να το αντιμετωπίσει και να επανασυνδέσει τους χρήστες με την πραγματική ζωή, κάλεσε μια εκκίνηση Καλιφόρνια Η Yondr ανέπτυξε αεροστεγή θήκη σφραγισμένη με μαγνητικό κλείσιμο για να απομονώσετε ένα smartphone. Αυτές οι τσέπες είναι όλο και πιο συχνές στην είσοδο των αιθουσών παραστάσεων (θέατρο, συναυλία, one-man show, κλπ.). Η πρόσβαση στο δωμάτιο εξαρτάται από την τοποθέτηση του smartphone του θεατή στην τσέπη.

Το κινητό συνεχίζει να λαμβάνει μηνύματα, κλήσεις και ειδοποιήσεις. Ωστόσο, ο χρήστης δεν μπορεί να το ξεκλειδώσει στην αίθουσα απόδοσης. Πρέπει να φύγει από το δωμάτιο, να ανοίξει η τσέπη από έναν χειριστή για να έχει πρόσβαση σε αυτό. Μόλις τελειώσει η διαβούλευση, ο χρήστης επιστρέφει στη θέση του με το smartphone του στην τσέπη του. Μόλις τελειώσει η παράσταση, τα καλύμματα συλλέγονται κατά την έξοδο από το δωμάτιο. Είναι πολύ απλό.

Το σύστημα, αναγνωρισμένο από έναν αυξανόμενο αριθμό καλλιτεχνών, είναι όλο και πιο κοινό σε όλο τον Ατλαντικό, ειδικά στο Broadway. Στη Γαλλία, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Φλωρεντία Φόρετι στην εκπομπή της ilpilogue, που εκτελέστηκε για ένα χρόνο. Και η γενική γνώμη είναι μάλλον θετική. Δεν θα ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι άλλοι Γάλλοι καλλιτέχνες ακολουθούν αυτό το παράδειγμα.

Πηγή: La Dépêche du Midi