Τα Huawei και ZTE θεωρούνται επίσημα απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Phonandroid : actu Android et High-tech

Huawei και ZTE αποτελούν απειλές για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει η FCC, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι δύο Κινέζοι κατασκευαστές είναι πράγματι πιθανό να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με το Πεκίνο. Είναι η πρώτη φορά που μια επίσημη οντότητα συμφωνεί με τη διοίκηση του Trump.

Από τον Μάιο του 2019, η Huawei και η ZTE έχουν αποκλειστεί από την αγορά των ΗΠΑ. Παρά τις πολλές αναβολές, οι δύο εταιρείες δεν μπορούν να διαπραγματευτούν με εταιρείες που βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος. Στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ανοιχτά τις δύο ομάδες εργάζονται για την κινεζική κυβέρνηση και για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων για τις μυστικές υπηρεσίες του Πεκίνου. Μέχρι στιγμής, καμία επίσημη οντότητα δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε επικυρώσει τις κατηγορίες του Ρεπουμπλικανικού προέδρου.

Για το ίδιο θέμα: Η Huawei λέει ότι θα επιβιώσει από τις κυρώσεις και απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ποιες είναι οι συνέπειες της απόφασης της FCC για τα Huawei και ZTE;

Στις 30 Ιουνίου, η FCC όρισε επίσημα τις Huawei και ZTE ως “Απειλές για την εθνική ασφάλεια” οι Ηνωμένες Πολιτείες. “Με βάση τεράστια στοιχεία, το γραφείο θεωρεί ότι η Huawei και η ZTE αποτελούν κινδύνους εθνικής ασφάλειας για δίκτυα επικοινωνιών των ΗΠΑ – και για το μέλλον της 5G” Ο Ajit Pai, τωρινός πρόεδρος της FCC, ανακοινώνει στο The Verge.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο οργανισμός επισημαίνει τους δεσμούς μεταξύ των κατασκευαστών και των κινεζικών αρχών. “Οι δύο εταιρείες έχουν στενούς δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον κινεζικό στρατιωτικό μηχανισμό, υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική νομοθεσία που απαιτεί από αυτές να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας”. ο διευθυντής προχωρά. Τα επιχειρήματα που προέβαλε η FCC ήταν τα ίδια με αυτά της κυβέρνησης Trump για αρκετούς μήνες.

Υπενθυμίζοντας, ένας νόμος που εκδόθηκε το 2017 υποχρεώνει νομικά τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Η Huawei και η ZTE έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί όλες τις κατηγορίες κατασκοπείας. Ο Ren Zhengfei, ιδρυτής της Huawei, μας διαβεβαιώνει ότι οι κινεζικές αρχές δεν παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες εταιρειών στο έδαφος του. Σύμφωνα με την Huawei, η κινεζική νομοθεσία δεν απαιτεί από τον κατασκευαστή να κατασκοπεύει ξένες χώρες για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της FCC θα να εμποδίσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ να επενδύσουν σε εξοπλισμό που σχεδιάστηκε από την Huawei και τη ZTE βασιζόμαστε σε κρατικές επιχορηγήσεις. Με ετήσιο προϋπολογισμό 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ταμείο Καθολικής Υπηρεσίας επιτρέπει στους χειριστές να βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις τους κάθε χρόνο. Είναι λοιπόν ένα νέο χτύπημα, τόσο για το ZTE όσο και για την Huawei, αλλά και για τους πολλούς Αμερικανούς φορείς εκμετάλλευσης, ειδικά για αγροτικούς, που βασίζονται στον εξοπλισμό τους.

Επιπλέον, η FCC ζητά από τους αμερικανούς χειριστές να το κάνουν αντικαταστήστε όλο τον εξοπλισμό δικτύου που παρέχεται από την Huawei ή τη ZTE τα οποία είναι ήδη εγκατεστημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να εκμεταλλευτεί τις ευπάθειες του δικτύου και να θέσει σε κίνδυνο την υποδομή μας”. Ο Ajit Pai υποστηρίζει. Προς το παρόν, οι δύο ομάδες δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στην κύρωση της FCC.

Πηγή: The Verge