Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν όλο και περισσότερο παρά την ακμάζουσα αγορά

Phonandroid : actu Android et High-tech

Εάν η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται σε άνοδο, μια μελέτη JATO αποκαλύπτει ότι αυτός ο τύπος οχήματος είναι όλο και πιο ακριβός. Μεταξύ 2011 και σήμερα, αυξήθηκε κατά 42% στην Ευρώπη και 55% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε λίγα μόλις χρόνια, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει αναπτυχθεί πολύ. Σε 2011, μετρήσαμε μόνο 35.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν. Σε 2018, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 1,30 εκατομμύρια. Και θα πρέπει κυριολεκτικά να πετάξει το επόμενο έτος. Ωστόσο, επειδή αυτό το είδος οχήματος εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά δεν σημαίνει ότι η τιμή του έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα. Αντιθέτως: μια μελέτη του Jato δείχνει ότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2011.

Αύξηση 42% στην Ευρώπη τα τελευταία 8 χρόνια

Φυσικά, τα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στον κόσμο αποτελούν μόνο ένα μικρό μερίδιο σε σύγκριση με την αγορά θερμικών αυτοκινήτων: αντιπροσωπεύουν μόνο το 7,2% της αγοράς. Από την πλευρά της, η αγορά οχημάτων καύσης δεν παρουσίασε επιβράδυνση. Αλλά από το 2011, η μέση τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 55% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 42% στην Ευρώπη. Μόνο η Νορβηγία είναι καλός μαθητής, καθώς η φορολογία της χώρας επιτρέπει την πτώση των τιμών και τις τιμές χαμηλότερες από τις θερμικές. Ένα αυτοκίνητο βενζίνης / ντίζελ κοστίζει 2.257 ευρώ περισσότερο από το αντίστοιχο στην ηλεκτρική αγορά.

Μερικά μοντέλα όπως το Tesla Model S έχουν δει τις τιμές τους να πέφτουν από πέρυσι, αλλά είναι μάλλον σπάνιες. Η τιμή των μοντέλων εισόδου ή μεσαίας κατηγορίας, όπως το Renault Zoe ή το Nissan Leaf, που είναι από τα αγαπημένα μοντέλα των Γάλλων, έχει αυξηθεί μόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα Nissan Leaf SL 107 ίππων πωλήθηκε το 2011 για 33.720 $ το 2011 και 36.790 $ το 2017. Η δεύτερη γενιά 147 ιπποδύναμης κοστίζει 36.250 $.

Τελικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από τα οχήματα καύσης. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει αδιάφορα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ωστόσο, στην Κίνα, τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γίνει πιο προσιτά. Ποιός ξέρει ? Για να δούμε τις τιμές τους να πέφτουν παντού στον κόσμο, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε τον εκδημοκρατισμό μικρότερων μοντέλων, όπως το YoYo, αυτό το εκπληκτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εκτυπώνεται σε 3D και αξίζει λιγότερο από 6.000 ευρώ.

Πηγή: Jato