Τα αυτοκίνητα τώρα σας κατασκοπεύουν περισσότερο από το smartphone σας!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να μας κατασκοπεύουν εξίσου ή και περισσότερο από τα smartphone μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποκαλύπτεται από έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post. Τα συστήματα ψυχαγωγίας που υπάρχουν στα οχήματά μας θα καταγράφουν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων των οδηγών.

Συντελεστές: Pixabay

Τι θα συμβεί αν τα αυτοκίνητά μας είπαν και ήξεραν τόσο πολύ για εμάς όσο και τα smartphone μας; Αυτό είναι σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας The Washington Post που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, πρόσφατα οχήματα εξοπλισμένα με κέντρο πολυμέσων συλλέξτε προσωπικά δεδομένα από smartphone που είναι συνδεδεμένα σε αυτό και καταγράψτε επίσης τις διαδρομές του οδηγού.

Για να τον βοηθήσει στην έρευνά του, ο δημοσιογράφος προσέλαβε τις υπηρεσίες του Jim Mason, ενός ειδικού σε θέματα πειρατείας αυτοκινήτων που συνεργάζεται τακτικά με την αστυνομία για κλοπές ή τροχαία ατυχήματα. Πρώτα απ ‘όλα, έπρεπε να πάρετε ένα από αυτά μεσο ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ κέντρο, για να το τεμαχίσετε και να δείτε ποιες πληροφορίες μπορεί να περιέχει. Ο Jim Mason επομένως χάραξε το σύστημα ενός Chevrolet Volt του 2017 που ανήκε σε έναν φίλο του δημοσιογράφου.

Διαβάστε επίσης: Συνδεδεμένα αυτοκίνητα – σχεδόν το 100% έχουν ευπάθειες ασφαλείας!

Αρκετά δεδομένα για τον εντοπισμό προγραμμάτων οδήγησης

Μετά από μια ώρα που αγωνίστηκε για να αφαιρέσει τη συσκευή από το ταμπλό, ο Jim Mason μπόρεσε να τη συνδέσει σε έναν υπολογιστή. Αυτό που βρήκε είναι επιμελητικό. Ο χάκερ μπόρεσε να συμβουλευτεί:

  • Ένας λεπτομερής χάρτης πορείας με τον οποίο ο Jim Mason μπόρεσε να μάθει πού και πότε είχε σταματήσει πρόσφατα ο οδηγός
  • Αρχεία κλήσεων προγράμματος οδήγησης
  • Ο κατάλογος των τηλεφωνικών επαφών του, με διευθύνσεις email και φωτογραφίες προφίλ κοινωνικών δικτύων
  • Αναγνωριστικά για συγκεκριμένους ιστότοπους και υπηρεσίες

Οι δύο άνδρες συνέχισαν το πείραμα με μια άλλη συσκευή που αγοράστηκε στο Ebay για 375 $. Σύμφωνα με αυτούς, περιείχε αρκετά δεδομένα ” να ανακατασκευάσει τα ταξίδια και τις προσωπικές σχέσεις ενός εντελώς ξένου ». Ο Jim Mason μπόρεσε να πει πού ο ιδιοκτήτης του οχήματος σταμάτησε για μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα και σε ποιο βενζινάδικο πηγαίνει τακτικά για ανεφοδιασμό. Βρήκε επίσης μια φωτογραφία της γυναίκας του οδηγού. Αυτή η φωτογραφία ήταν απλώς συνδεδεμένη με την επαφή στον κατάλογο.

Διαβάστε επίσης: Η Samsung προετοιμάζει αισθητήρες φωτογραφιών και επεξεργαστές για συνδεδεμένα αυτοκίνητα

Είναι το θόλωμα από την πλευρά των κατασκευαστών

Η Washington Post προσπάθησε να πάρει απαντήσεις από αυτοκινητοβιομηχανίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν πολύ δύσκολο να μάθουμε αν αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα του. General Motors παρόλα αυτά διευκρίνισε ότι ” Πολλά από αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά τεχνικά, δεν μπορούν να συνδεθούν με άτομα και δεν ταξιδεύουν περισσότερο από το ίδιο το όχημα ». Πηγές κοντά στην αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι Οι κατασκευαστές είναι στην πραγματικότητα στο σκοτάδι και δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες.

Μερικοί θα σκεφτόταν να τα πουλήσουν σε επιχειρηματικούς εταίρους ή ακόμη και ασφαλιστές. Πράγματι, αρκετοί αισθητήρες εγκατεστημένοι στα πρόσφατα οχήματα είναι σε θέση να παρέχουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το στυλ οδήγησης μας: τάση να φρενάρει ξαφνικά, ταχύτητα, σεβασμός ή μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας κ.λπ. Αρκετά για να επιτρέψουμε στους ασφαλιστές να μάθουν περισσότερα για τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Toyota είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που σέβεται καλύτερα το απόρρητο των πελατών της. Στους όρους χρήσης της, η εταιρεία ορίζει ότι δεν θα κοινοποιήσει ” καμία προσωπική πληροφορία “. Προς το παρόν, θα ήταν ο μόνος που θα το αναφέρει σε ασπρόμαυρο.

Πηγή: The Washington Post