Σύντομα μια φθηνότερη και βιοαποικοδομήσιμη ξύλινη οπτική ίνα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μια ομάδα Φινλανδών ερευνητών ανέπτυξε μια φυτική οπτική ίνα, κατασκευασμένη από ξύλο. Βιοαποικοδομήσιμο, προσφέρει τεχνικές ιδιότητες που απέχουν ακόμη από εκείνες των συνηθισμένων οπτικών ινών από γυαλί ή πολυανθρακικό. Ωστόσο, οι πρώτες εφαρμογές είναι πιθανώς ευρύτερες, ειδικά στην ιατρική και στις κατασκευές.

Οι οπτικές ίνες μπορούν να βρεθούν παντού σήμερα. Φυσικά, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ροών Διαδικτύου πολύ υψηλής ταχύτητας. Αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή φωτός, είτε σε οικιακά προϊόντα είτε σε ιατρικές συσκευές. Οι οπτικές ίνες είναι επομένως παντού. Αλλά είναι σχετικά ακριβό, λαμβάνοντας υπόψη τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του: σίλικα (γυαλί), πολυανθρακικό (πλαστικό) και διαφορετικούς τύπους θηκών για να μονώσουν τις ίνες και να τους βοηθήσουν να μεταφέρουν φως. Επιπλέον, οι οπτικές ίνες είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Διαβάστε επίσης: Η Orange ανακοινώνει την άφιξη των 10 Gb / s ινών, ένα χρόνο μετά το Free

Το Φινλανδικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών, που εδρεύει στο Espoo (όπου βρίσκεται η έδρα της Nokia), δημοσίευσε τα αποτελέσματα της εργασίας στο περιοδικό Cellulose. σε φυτικές και βιοαποικοδομήσιμες οπτικές ίνες. Το υλικό αυτής της ίνας είναι κυτταρίνη που εξάγεται από ξύλο χρησιμοποιώντας διαλύτη. Μόλις εξαχθεί, η κυτταρίνη βυθίζεται σε νερό όπου πήζει για να γίνει στερεή. Στη συνέχεια, η κυτταρίνη είναι διαφανής και προσφέρει επαρκή δείκτη διάθλασης για μεταφορά φωτός. Οι Φινλανδοί ερευνητές στη συνέχεια προστάτευαν αυτήν την φυτική οπτική ίνα με ένα περίβλημα οξικής κυτταρίνης.

Οι φυσικές ιδιότητες αυτής της οπτικής ίνας είναι προφανώς πολύ διαφορετικές από αυτές του πλαστικού ή του γυαλιού. Πρώτον, τα συμβατά μήκη κύματος κυμαίνονται μεταξύ 500 και 1400 νανόμετρα. Αυτό αντιστοιχεί στην υπέρυθρη ζώνη. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες. Στη συνέχεια, αυτή η οπτική ίνα προσφέρει καλή φυσική και θερμική αντίσταση. Επομένως, δεν είναι πολύ εύθραυστο. Είναι ευαίσθητο σε ορισμένες αλλαγές: μαγνητικό φάσμα, θερμοκρασία, υγρασία, χημικά. Τέλος, οι ιδιότητές του αλλάζουν σε επαφή με εξωτερικό στοιχείο, όπως νερό. Επομένως μπορεί να διογκωθεί (σε 10 λεπτά) και να στεγνώσει (σε ​​20 λεπτά).

Απόδοση κάτω από ίνες γυαλιού

Ωστόσο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς το παρόν δεδομένης της φύσης του, η απώλεια σήματος είναι σημαντικά υψηλότερη: 6,3 ντεσιμπέλ ανά εκατοστό. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες χάνονται πολύ γρήγορα κατά μήκος της ίνας. Η ροή επομένως γίνεται πολύ χαμηλή. Και δεν θα είναι εύκολο να το αυξήσετε. Για σύγκριση, η οπτική ίνα πυριτίου προσφέρει απώλεια σήματος 0,1 ντεσιμπέλ ανά χιλιόμετρο. Αυτό είναι έξι εκατομμύρια φορές λιγότερο. Αρχικά, δεν χρειάζεται να περιμένετε να εγκαταστήσει ένας εγκαταστάτης μια βιοαποικοδομήσιμη οπτική ίνα στο σπίτι σας!

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη κυκλοφορεί 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξει τις μπαταρίες του αύριο

Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές που προβλέπονται για αυτό το φυτό οπτικών ινών αφορούν Φάρμακο (επειδή η βιολογική του φύση το καθιστά εξαιρετικά συμβατό με τον άνθρωπο) και Κτίριο. Στην τελευταία περίπτωση, η οπτική ίνα κυτταρίνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση περιβαλλοντικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της διαρροής νερού. Ενσωματωμένο σε τοίχο, η οπτική ίνα εκπέμπει διαφορετικό σήμα σε περίπτωση επαφής με πηγή νερού. Αυτό κάνει τα κτίρια του αύριο πιο έξυπνα.

Πηγή: LaserFocusWorld