Σύμφωνα με το CNIL, η συνεχής παρακολούθηση βίντεο των εργαζομένων είναι παράνομη

Phonandroid : actu Android et High-tech

Σε ένα δελτίο τύπου, το CNIL επιβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση βίντεο των εργαζομένων είναι παράνομη εάν πραγματοποιείται συνεχώς στο σταθμό εργασίας τους. Επιπλέον, η επιτήρηση που πραγματοποιείται με σκοπό τον εντοπισμό υπαλλήλων είναι αντίθετη με τον GDPR. Η Επιτροπή δημοσίευσε κατ ‘εξαίρεση απόφαση σε μια υπόθεση που δεν είναι τόσο σπάνια.

Φαντάζομαι. Πηγαίνετε στη δουλειά όπως κάθε μέρα. Καθίστε στο γραφείο σας, όπως κάθε πρωί, και φεύγετε για να πάτε στο μπάνιο και να πιείτε καφέ με συναδέλφους. Αυτή η κατάσταση είναι ασήμαντη. Καθημερινά ακόμη. Αλλά μερικοί υπάλληλοι μπορεί να το θεωρήσουν χαλαρό. Αναρωτιούνται γιατί δεν είστε πίσω από την οθόνη σας. Θέλουν να μάθουν πού βρίσκεστε. Και σήμερα, ορισμένοι ηγέτες διασχίζουν μια γραμμή και αποφασίζουν να εγκαταστήσουν κάμερες παρακολούθησης. Για να σας παρακολουθούν απλά.

Αυτή η στάση είναι κατακριτέα. Ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων (ο περίφημος GDPR) απαγορεύει αυτήν τη συμπεριφορά. Αλλά δεν είναι εξαιρετικό. Σε ένα δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα, το CNIL (η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών) ισχυρίζεται ότι έλαβε περισσότερες από 1.000 καταγγελίες υπαλλήλων το 2018 ως μέρος της συνεχούς παρακολούθησης.

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους εργοδότες και τους εργαζομένους, αποκαλύπτει το πλήρες αρχείο μιας γαλλικής εταιρείας που παρακολούθησε αυτούς τους υπαλλήλους από αυτή την άποψη. Πρόκειται για μια εξαιρετική δημοσίευση από μια επιτροπή, επειδή θεωρεί σημαντικό να ενημερώνεται για τις υπερβολές της αυξημένης παρακολούθησης (και διευκολύνεται από τις σύγχρονες τεχνολογίες). Θυμηθείτε ότι το 2014, το CNIL έχει ήδη καρφιτσώσει την Apple για καταχρηστική παρακολούθηση στα Apple Stores.

Αυτή η εταιρεία παρακολουθούσε τους υπαλλήλους της για να τους εντοπίσει

Η ιστορία είναι αυτή. Το Boutique.Aéro, με έδρα το Haute-Garonne, απασχολεί επτά άτομα. Έχει δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης βίντεο σε αυτές τις εγκαταστάσεις προκειμένου να εντοπίσει τους υπαλλήλους του, παρατήρηση από το CNIL κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Δεν διευκρινίζονται οι λόγοι που ώθησαν τους ηγέτες αυτής της εταιρείας να δημιουργήσουν αυτό το σύστημα. Αλλά δεν συγκαταλέγονται στις «ειδικές περιστάσεις» όπου αυτή η πρακτική θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Μετά την επίσκεψή της, η επιτροπή αποφάσισε επομένως να ενημερώσει επίσημα την εταιρεία, η οποία πρέπει να αλλάξει τις πρακτικές της και να συμμορφωθεί. Εάν η εταιρεία αποδεχτεί, δεν θα διατηρηθεί καμία κύρωση. Αν όμως επιμείνει, το CNIL θα μπορούσε να επιβάλει κύρωση.

Διαβάστε επίσης: Ο Mounir Mahjoubi θέλει να αναπτύξει 240 αεροσκάφη προστασίας στο Παρίσι

Το CNIL μας υπενθυμίζει: η παρακολούθηση βίντεο ενός υπαλλήλου στο σταθμό εργασίας του είναι παράνομη. Πράγματι, η RGPD θεωρεί ότι η συνεχής παρακολούθηση βίντεο των εργαζομένων είναι υπερβολική και παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες. Επιπλέον, απαγορεύεται η συνεχής μαγνητοσκόπηση ενός υπαλλήλου στο σταθμό εργασίας του. Η μόνη συνεχής επιτήρηση που επιτρέπεται είναι αυτές των εισόδων και εξόδων κτιρίων, εξόδων κινδύνου και λωρίδων κυκλοφορίας. Οι τουαλέτες, οι χώροι ανάπαυσης και οι χώροι ένωσης απαγορεύονται φυσικά από την παρακολούθηση βίντεο. Επιπλέον, η πρόσβαση σε εγγεγραμμένες εικόνες πρέπει να είναι ασφαλής και δυνατή μόνο για άτομα εξουσιοδοτημένα σύμφωνα με τις λειτουργίες τους.