Συνδεδεμένα παιχνίδια: ένας κίνδυνος για τα παιδιά, προειδοποιεί το CNIL

Phonandroid : actu Android et High-tech

Τα συνδεδεμένα παιχνίδια θα αποτελούσαν, σύμφωνα με το CNIL, κίνδυνο για προσωπικά δεδομένα και απόρρητο. Η επιτροπή δημοσίευσε έναν περιεκτικό φάκελο για να ενημερώσει τους γονείς και να τους καθοδηγήσει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία ολόκληρης της οικογένειας.

Ίσως έχετε διαβάσει το άρθρο μας σε αυτό το άσχημο είδος ειδήσεων: η συνδεδεμένη κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στην κρεβατοκάμαρα ενός οκτώχρονου κοριτσιού παραβιάστηκε από έναν χάκερ, ο οποίος επικοινωνούσε με το παιδί και μεταδίδει τη ροή βίντεο στο Διαδίκτυο . Και αυτό για αρκετές ημέρες. Μια ιστορία που καταρρίπτει τη σπονδυλική στήλη και μας υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο μπορεί να γίνει πίσω πόρτα για τους χάκερ. Είτε πρόκειται για κάμερα web, συνδεδεμένο ηχείο, φορητή (ή υβριδική) κονσόλα ή ακόμα και… παιχνίδι;

Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας ένα συνδεδεμένο παιχνίδι για τα Χριστούγεννα. Ένα παιχνίδι που μπορεί να ελεγχθεί με smartphone χάρη σε σύνδεση Bluetooth ή WiFi. Ένα παιχνίδι, όπως αυτό το αξιολάτρευτο BB8 από την άδεια Star Wars που απεικονίζει αυτό το άρθρο και το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει τις αλληλεπιδράσεις του χάρη στη σύνδεση σε απομακρυσμένους διακομιστές. Το CNIL, Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών, δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας ένα πλήρες αρχείο για ευαισθητοποίηση των γονέων για τα συνδεδεμένα παιχνίδια.

Ευαισθητοποίηση σε δύο στάδια. Ένα πρώτο βήμα για τη μέτρηση των κινδύνων που συνεπάγεται η κακή ασφάλεια των συνδεδεμένων παιχνιδιών. Ένα δεύτερο βήμα για να πάρετε καλές συνήθειες. Ή να μην πάρετε κακό, όπως αυτό το παράδειγμα που πήρε η Επιτροπή ενός παιχνιδιού που καταγράφει τις συνομιλίες που έχει το παιδί μαζί του και τα καθιστά διαθέσιμα στους γονείς… Δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ προστασίας και εισβολής.

Οι καλές χειρονομίες είναι συνηθισμένες. Είναι κοινή λογική είτε για υπολογιστή που ελέγχεται από ενήλικα είτε για παιχνίδι που προορίζεται για παιδί. Κατ ‘αρχάς, κατανοήστε τις δυνατότητες του παιχνιδιού, ιδίως τον τρόπο σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια, αλλάξτε τα προεπιλεγμένα αναγνωριστικά επικοινωνίας, τα οποία είναι συχνά απλοί ή κοινοί κωδικοί πρόσβασης. Προσδιορίστε την ενδεικτική λυχνία που δείχνει πότε το παιχνίδι εγγράφεται ή συνδέεται (και αποκλείστε εκείνα που δεν το κάνουν). Και να κάνετε τακτικές ενημερώσεις.

Διαβάστε επίσης: Amazon, eBay και Wish που κατηγορούνται για πώληση εκρηκτικών και θανατηφόρων προϊόντων

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές από το CNIL. Δημιουργήστε ένα διαδικτυακό προφίλ που σχετίζεται με τη χρήση του παιχνιδιού με τις λιγότερες προσωπικές πληροφορίες, ακόμη και αν ορισμένες πληροφορίες είναι λανθασμένες (όπως η ακριβής ηλικία του παιδιού) ή πλασματικές (χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο αντί για ένα όνομα). Δημιουργήστε μια συγκεκριμένη διεύθυνση email για το παιχνίδι και όχι για τη διεύθυνσή σας με όλα τα ευαίσθητα email σας. Απενεργοποιήστε όλες τις περιττές λειτουργίες στο διαδίκτυο. Απενεργοποιήστε το παιχνίδι όταν δεν το χρησιμοποιείτε (αυτό θα εξοικονομήσει επίσης μπαταρία). Απενεργοποιήστε τυχόν συνδέσεις με κοινωνικά δίκτυα. Βεβαιωθείτε ότι είναι δυνατή η μη αυτόματη διαγραφή των διαδικτυακών δεδομένων που σχετίζονται με το παιχνίδι και η διαγραφή τους όταν το παιχνίδι δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Πηγή: CNIL