Στοχευμένη τηλεοπτική διαφήμιση: τι είναι και πώς λειτουργεί

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η οπτικοακουστική μεταρρύθμιση θα επιτρέψει σύντομα στα κανάλια να μεταδίδουν στοχευμένες διαφημίσεις στην τηλεόραση. Ο νόμος προβλέπει έναν κατάλογο κριτηρίων για το πλαίσιο της πρακτικής, με βάση, μεταξύ άλλων, την τοποθεσία. Όμως η πλήρης λίστα παραμένει άγνωστη.

Pexels + Phonandroid

Είναι πλέον επίσημο: η λεγόμενη «τμηματοποιημένη» διαφήμιση – η οποία γενικά αναφέρεται ως «στοχευμένη» – θα κάνει το ντεμπούτο της στην τηλεόραση σε περίπτωση ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού τομέα. Αυτό το μέτρο συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από τη δυνατότητα των καναλιών να πραγματοποιήσουν μια τρίτη διαφημιστική περικοπή το βράδυ.

Τι είναι η στοχευμένη διαφήμιση

Φυσικά, είναι πιο εύκολο να φανταστεί κανείς πώς λειτουργεί αυτός ο τύπος διαφήμισης στο Διαδίκτυο παρά στην τηλεόραση. Η στοχευμένη διαφήμιση συνίσταται στο να προσφέρει στους διαφημιζόμενους την ευκαιρία να συνδυάσουν διάφορους τύπους δεδομένων, μερικοί από τους οποίους καθιστούν δυνατή την αναγνώριση ομάδων χρηστών ή ακόμα και άμεσα ατόμων. Όλα με στόχο την προβολή των προσαρμοσμένων διαφημίσεων και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να προκαλέσουν μια αγορά.

Ο λόγος που αυτή η στόχευση εξαπλώνεται παντού είναι ότι οι διαφημιζόμενοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολύ περισσότερα για να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο διαφήμισης σε ένα μέσο. Για τα κανάλια, αυτό σημαίνει πρόσθετα έσοδα, σε ένα πλαίσιο αυξημένου ανταγωνισμού, ιδίως μετά την άφιξη του DTT.

Πώς θα λειτουργήσει η τμηματοποιημένη τηλεοπτική διαφήμιση

Προς το παρόν, αυτή η ανακοίνωση βασίζεται αποκλειστικά στα λόγια του Υπουργού Πολιτισμού Frank Riester: το κείμενο του προσχεδίου νόμου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το κείμενο θα παρέχει μια σειρά κριτηρίων για την τμηματοποίηση διαφημίσεων για διάφορους τύπους κοινού. Αρκετές πηγές προφανώς μιλούν για την τοποθεσία, αλλά διαβάζουμε επίσης ότι οι τελευταίες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες ή τον αριθμό των ατόμων στο νοικοκυριό.

Θα είναι δυνατό να απορρίψετε το σύνολο ή μέρος (;) αυτής της στόχευσης. Για άλλη μια φορά, προφανώς θα είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε όλα αυτά με το κείμενο του Νόμου μπροστά σας. Παραμένει το ζήτημα της λειτουργίας του. Στη Γαλλία, υπάρχουν τρεις τρόποι λήψης για την τηλεόραση: TNT, δορυφόρος και IPTV (λήψη τηλεόρασης μέσω του διαδικτυακού σας κουτιού). Ωστόσο, όλες αυτές οι μέθοδοι λήψης δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά για τους διαφημιζόμενους.

Το TNT, για παράδειγμα, επιτρέπει πάνω απ ‘όλα τη γεωγραφική στόχευση – όπως τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια που κάνουν τοπικές διακοπές με ειδικές εκδόσεις των ειδήσεων ανάλογα με τον τόπο υποδοχής. Χωρίς πραγματική δυνατότητα άρνησης αυτής της πολύ γενικής στόχευσης. Ως έχει, η δορυφορική λήψη δεν επιτρέπει τη στόχευση. Αν και η παρουσία μιας κάρτας στον αποκωδικοποιητή μπορεί θεωρητικά να χρησιμεύσει μακροπρόθεσμα ως ένα μοναδικό αναγνωριστικό για την προώθηση προσαρμοσμένων διαφημίσεων.

Τέλος, ο πιο ενδιαφέρων τρόπος προώθησης τμηματοποιημένης διαφήμισης είναι αναμφίβολα η πρόσβαση στα τηλεοπτικά κανάλια μέσω διαδικτυακών κουτιών. Ο λόγος είναι ότι εξ ορισμού ο αποκωδικοποιητής συνδέεται μόνιμα με το Διαδίκτυο και συνδέεται με μια συνδρομή της οποίας ο κάτοχος έχει ταυτοποιηθεί. Στη συνέχεια, είναι δυνατή η διασταύρωση δεδομένων με αυτό το αναγνωριστικό για την προώθηση κατάλληλων διαφημίσεων.

Μια μελέτη Médiamétrie του 2018 υπογραμμίζει ότι στη Γαλλία, το 60% των τηλεοράσεων είναι πλέον συνδεδεμένες με ένα διαδικτυακό κουτί – το οποίο ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει τον τρόπο λήψης πλειοψηφίας. Θα είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε προσεκτικά σε ποιο βαθμό το κείμενο του Νόμου ρυθμίζει τον τύπο των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη στόχευση.

Διαβάστε επίσης: Οπτικοακουστική μεταρρύθμιση: άδεια καθολικής τηλεόρασης, πρόστιμο για πειρατεία … εδώ είναι τι περιέχει ο μελλοντικός νόμος

Τι πιστεύετε για την άφιξη της στόχευσης διαφημίσεων στην τηλεόραση; Μιλήστε για αυτό στα σχόλια.