Πώς να διαγράψετε μόνιμα έναν σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής και γρήγορη μέθοδος με εντολή ATA (οδηγός hdparm)

Πώς να διαγράψετε μόνιμα έναν σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής και γρήγορη μέθοδος με εντολή ATA (οδηγός hdparm)

Πριν από τη μεταπώληση ή τη διανομή του υπολογιστή σας ή ενός σκληρού δίσκου / SSD που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, είναι σημαντικό διαγράψτε τα δεδομένα με ασφάλεια, για να αποφευχθεί αυτό, μέσω ενός απλού εργαλείου ανάκτησης δεδομένων, ο νέος κάτοχος μπορεί εύκολα να κλέψει όλα τα αρχεία μας. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προχωρήσετε, η εντολή hdparm σας επιτρέπει να στέλνετε εντολές ATA και να εκτελείτε τη λειτουργία από το ίδιο το υλικολογισμικό της μονάδας δίσκου (σε υλικό): ο καθαρισμός πραγματοποιείται με αυτόν τον τρόπο ασφαλής και γρήγορη δυνατόν. Ας δούμε λοιπόν πώς να επαναφέρετε μόνιμα έναν σκληρό δίσκο / SSD με hdparm

Πώς να διαγράψετε μόνιμα τον σκληρό δίσκο / SSD: γρήγορη ασφαλής εντολή ATA μεθόδου (οδηγός hdparm) - καθαρισμός σκληρού δίσκου

Σε αυτόν τον οδηγό θα συζητήσουμε συγκεκριμένα τη διαδικασία για διαγράψτε οριστικά όλα τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο / SSD μέσω της εντολής hdparm. Για μια λίστα εναλλακτικών προγραμμάτων:

” Βλέπεις: ετικέτα “διαγραφή δεδομένων”

Βήμα 1: Συνδέστε το δίσκο απευθείας (χωρίς USB)

Η εντολή που θα χρησιμοποιήσουμε σύντομα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε δίσκους που είναι φυσικά συνδεδεμένοι στη μητρική θύρα του υπολογιστή (SATA, γενικά), όχι σε συσκευές που συνδέονται μέσω USB

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Πολλές μαρτυρίες έχουν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο που το επιβεβαιώνουν: αγνοώντας αυτόν τον κανόνα βλάπτει φυσικά τον δίσκο USB, προσέξτε τον.

Αν χρησιμοποιείτε την εγγενή θύρα SATA, δεν υπάρχουν προβλήματα.

Βήμα 2: Αποσυνδέστε τους άλλους δίσκους

Να αποφύγω διαγράψτε οριστικά όλα τα αρχεία από το δίσκο / SSD εσφαλμένος, συνιστάται να αποσυνδέσετε φυσικά οποιαδήποτε άλλη μαζική μνήμη από τον υπολογιστή εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των USB sticks.

Αφήστε μόνο τους συνδεδεμένους δίσκο / SSD που θέλετε να καθαρίσετε, μια προφύλαξη που θα διευκολύνει επίσης την αναγνώρισή της.

Βήμα 3: Εκκίνηση από Linux Live CD / USB

Η εντολή hdparm που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού πολλών διανομών Linux, συμπεριλαμβανομένου του Ubuntu και των παραγώγων. Για να το εκμεταλλευτούμε ακόμα κι αν δεν έχουμε εγκαταστήσει Linux σε υπολογιστή, δουλεύουμε από το Live CD / USB. Προσωπικά, ετοίμασα το bootable USB stick με Λούμπονο και ξεκίνησε τον υπολογιστή με αυτό:

” Ανάγνωση: Οδηγός: πώς να εγκαταστήσετε το Ubuntu από USB stick (Linux εύκολο)

Πώς να διαγράψετε μόνιμα τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής εντολή γρήγορης μεθόδου ATA (οδηγός hdparm) - ubuntu από το usb spotlight

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό εργαλείο όπως αυτό:

” Ανάγνωση: Δημιουργήστε το εκκρεμές εκκίνησης με το Linux Live Usb Creator

Βήμα 4: Τερματικό και ρίζα

Το hdparm λειτουργεί από τη γραμμή εντολών. Ας ανοίξουμε λοιπόν το Τερματικό (συνδυασμός πληκτρολογίου: Ctrl+Alt+T)

»Διαβάστε επίσης: Πώς να ανοίξετε το τερματικό του Ubuntu

Πώς να διαγράψετε μόνιμα τον σκληρό δίσκο / SSD: γρήγορη ασφαλής εντολή ATA μεθόδου (οδηγός hdparm) - ανοιχτό τερματικό linux

Παίρνουμε αμέσως δικαιώματα προνομίου: sudo -s.

Βήμα 5: Μάθετε το όνομα του δίσκου

Ας προχωρήσουμε τώρα ανακαλύπτοντας το “όνομα Linux” του δίσκου που θέλουμε να μορφοποιήσουμε. Δεδομένου ότι έχουμε αποσπάσει όλες τις άλλες αναμνήσεις, πρέπει να είναι /dev/sda, αλλά πρέπει να το επαληθεύσουμε.

Προσφέρουμε τα ακόλουθα:

fdisk -l | grep sd

Τώρα ας δούμε ποιο είναι το όνομα του δίσκου και να το σημειώσουμε. Στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, ήταν /dev/sda (όπως αναμενόταν)

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Σημειώστε ότι μπορεί επίσης να εμφανίζονται τα μεμονωμένα διαμερίσματα: αναγνωρίζονται από την παρουσία ενός προοδευτικού αριθμού στο τέλος του ονόματος (/dev/sda1, /dev/sda2 και τα λοιπά). Για τους τρέχοντες σκοπούς μας πρέπει να αγνοήσουμε και να πάρουμε το όνομα δίσκοςή εκείνο που δεν έχει αριθμό στο κάτω μέρος.

Εάν η παραπάνω εντολή δεν εμφανίζει τίποτα, αυτό σημαίνει ότι ο δίσκος έχει όνομα διαφορετικό από αυτό sda, sdb, sdc και τα λοιπά. Ας προσπαθήσουμε ξανά με το σόλο fdisk -l.

Επομένως, στο παρακάτω οδηγό θα χρησιμοποιήσω /dev/sda. Εάν το όνομα είναι διαφορετικό στον υπολογιστή μπροστά σας, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με /dev/sda σε όλες τις εντολές.

Βήμα 6: Αποσύνδεση όλων των κατατμήσεων

Ας προχωρήσουμε αποσυναρμολογώ όλα τα διαμερίσματα του δίσκος / SSD από τον οποίο θα διαγραφούν οριστικά δεδομένα:

for n in /dev/sda* ; do umount $n ; done

Βήμα 7: Μάθετε πόσο καιρό θα διαρκέσει

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πλήρη λειτουργία υλικού που εξαρτάται αποκλειστικά από τα φυσικά χαρακτηριστικά του δίσκου, είναι δυνατόν να γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσο ακριβώς θα διαρκέσει:

hdparm -I /dev/sda | grep -i 'SECURITY ERASE UNIT'

Ο χρόνος που απαιτείται για τη συνολική ακύρωση εκφράζεται σε λεπτά, με διατύπωση παρόμοια με την ακόλουθη:

954min for SECURITY ERASE UNIT. 954min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT

Σε αυτήν την περίπτωση, επομένως, θα χρειαστούν 954 λεπτά (περίπου 16 ώρες). Το σχήμα αναφέρεται σε έναν μεγάλο μηχανικό σκληρό δίσκο 10 TB: με λιγότερο χωρητικούς SSD και σκληρούς δίσκους, θα διαρκέσει πολύ λιγότερο.

Υπάρχουν δύο αριθμοί επειδή ο δεύτερος υποδεικνύει τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαδικασία ακύρωσης για προχωρημένους (δείτε παρακάτω)

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Εάν δεν πρέπει να βγει τίποτα, δοκιμάστε ξανά με το σόλο hdparm -I /dev/sda: οι πληροφορίες που αναζητούμε πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσο θα διαρκέσει η λειτουργία γιατί, κατά τη διάρκεια της πραγματικής εκτέλεσης, δεν θα εμφανιστεί δείκτης προόδου που να δείχνει τον υπόλοιπο χρόνο.

Βήμα 8: Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος δεν έχει “παγώσει”

Πριν από την έκδοση της εντολής καθαρισμού, πρέπει να επαληθεύσουμε ότι ο δίσκος δεν “προστατεύεται” από αυτόν τον τύπο λειτουργίας:

hdparm -I /dev/sda | grep frozen

Σε περίπτωση που η εντολή επιστρέψει τη διατύπωση not frozen, είμαστε έτοιμοι. Μετάβαση στο επόμενο βήμα.

Αν αντ ‘αυτού εμφανίζεται μόνο frozen, ο δίσκος δεν μπορεί να καθαριστεί ακόμα και πρέπει πρώτα να τον «ξεπαγώσουμε»

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Για να το κάνετε αυτό, γενικά απλώς τοποθετήστε τον υπολογιστή Εναιώρημα (ύπνος) μέσω αυτής της εντολής:

echo -n mem > /sys/power/state

Μετά από περίπου δέκα δευτερόλεπτα, ξυπνήστε το σύστημα και δώστε ξανά hdparm -I /dev/sda | grep frozen για να βεβαιωθείτε ότι η κατάσταση βγαίνει not frozen

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Ωστόσο, εάν η κατάσταση αδράνειας δεν είναι ενεργοποιημένη ή ο δίσκος παραμένει frozen, ας το αποσυνδέσουμε φυσικά από τη σύνδεση τροφοδοσίας και δεδομένων, περιμένετε 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, επανασυνδέστε το και δοκιμάστε ξανά. Αυτή η κάπως περίεργη τεχνική στις δοκιμές μου λειτούργησε πάντα τέλεια.

Βήμα 9: Ορίστε τον κωδικό πρόσβασης στο δίσκο

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να καθαρίσουμε το δίσκο, αλλά πρώτα πρέπει να ορίσουμε έναν κωδικό πρόσβασης (θα αφαιρεθεί με τη διαδικασία ολικής διαγραφής). Χωρίς τρελό, χρησιμοποιήστε ακριβώς αυτήν την εντολή:

hdparm --security-set-pass MIAPASSW /dev/sda

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Πρόσεχε! Από τώρα και στο εξής ο δίσκος θα είναι εντελώς άχρηστος έως ότου καθαριστεί με την εντολή διαγραφής (δείτε παρακάτω) ή μέσω της κερδοσκοπικής κλήσης με επιχείρημα --disable-security.

Μερικοί οδηγοί που συμβουλεύτηκα προτείνουν τη χρήση NULL ως κωδικός πρόσβασης. Η επίσημη τεκμηρίωση, ωστόσο, συνιστά ανεπιφύλακτα να μην το κάνετε αυτό επειδή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει τους δίσκους άχρηστους. Όπως μπορείτε να δείτε από το προηγούμενο στιγμιότυπο οθόνης, έκανα αυτό το σοβαρό λάθος χωρίς να παρατηρήσω επιβλαβή αποτελέσματα, αλλά είναι καλό να το αποφύγω.

Βήμα 10: Μόνιμη διαγραφή δεδομένων

Τελικά εδώ είμαστε! Για να διαγράψετε οριστικά όλα τα δεδομένα από το δίσκο, δώστε τα εξής:

hdparm --security-erase-enhanced MIAPASSW /dev/sda

Πώς να διαγράψετε οριστικά τον σκληρό δίσκο / SSD: ασφαλής γρήγορη μέθοδος εντολής ATA (οδηγός hdparm)

Ως η μόνη επιβεβαίωση ότι η λειτουργία έχει ξεκινήσει με επιτυχία, θα λάβουμε το μήνυμα Issuing SECURITY_ERASE command. Όπως είπαμε, δεν θα εμφανίζονται δείκτες προόδου. Για να μάθετε πόσα λείπουν στο τέλος πρέπει να αφαιρέσετε από τον αναμενόμενο αριθμό λεπτών (ανακτήθηκε στις Passo 7) ο χρόνος που πέρασε.

Στο τέλος, μια συνοπτική αναφορά θα εκτυπωθεί στην οθόνη και το τερματικό θα επιστρέψει στη γραμμή εντολών. Μέχρι τότε, η λειτουργία δεν μπορεί να διακοπεί. Σε περίπτωση που σβήσει η λυχνία ή συντριβή του υπολογιστή, ο δίσκος θα παραμείνει κλειδωμένος από τον καθορισμένο κωδικό πρόσβασης και επομένως θα είναι αχρησιμοποίητος. Επανεκδώστε την εντολή διαγραφής για να δοκιμάσετε ξανά ή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τις ακόλουθες οδηγίες για να ξεκλειδώσετε το δίσκο και να επιστρέψετε στην αρχική κατάσταση:

hdparm --security-unlock MIAPASSW /dev/sda

hdparm --security-disable MIAPASSW /dev/sda

Συμπεράσματα

Σε αυτόν τον οδηγό έχουμε δει πώς να διαγράψετε μόνιμα δεδομένα από σκληρό δίσκο / SSD εκμεταλλευόμενοι τις λειτουργίες ακύρωσης ειδικά για τις προδιαγραφές ATA. Η λειτουργία είναι αναμφίβολα λεπτή, αλλά είναι και αυτή που εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα, τόσο από την άποψη της ταχύτητας όσο και της ασφάλειας.

Η κύρια πηγή που έχω συμβουλευτεί είναι αυτή η σελίδα στον επίσημο ιστότοπο των προγραμματιστών του πυρήνα Linux. Υπάρχουν επίσης άλλες λεπτομέρειες και συστάσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων λιγότερο κοινών προβλημάτων. Βρήκα επίσης μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο wiki Archlinux.

Και εσείς, αγαπητέ επισκέπτη, έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα ή όλα πήγαν ομαλά στην πρώτη προσπάθεια; Τι πιστεύετε για αυτήν τη διαδικασία; Προτιμάτε παραδοσιακές προσεγγίσεις λογισμικού, όπως το DBAN; Τα παρακάτω σχόλια είναι διαθέσιμα για ανταλλαγή συμβουλών και εμπειριών.