Προγραμματισμένη απαρχαιότητα: Οι ευρωβουλευτές θέλουν τα smartphone να έχουν μπαταρίες που να αντικαθίστανται εύκολα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Αντιμέτωποι με την αύξηση της προγραμματισμένης απαρχαίωσης, οι βουλευτές εισήγαγαν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο σχετικά με την κυκλική οικονομία για να τιμωρήσουν τους κατασκευαστές smartphone για την ανεπανόρθωτη απόδοση των συσκευών τους. Αυτές οι προτάσεις αφορούν κυρίως την αντικατάσταση των μπαταριών.

Πέρασαν οι μέρες που θα μπορούσατε εύκολα να αντικαταστήσετε τη μπαταρία του smartphone σας μόνοι σας. Η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών έχουν θυσιάσει αυτήν την ευκολία στο βωμό του ολοένα και πιο περίπλοκου σχεδιασμού των συσκευών τους. Όπως αναφέρθηκε από τον ιστότοπο NextInpact, οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου κυκλικής οικονομίας που εξετάζονται επί του παρόντος από την Εθνοσυνέλευση προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε μάρκες που καθιστούν δύσκολη την επισκευή των smartphone, των φορητών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών τους, πράγμα που σημαίνει πολύ συχνά οι χρήστες πρέπει να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Έως 300.000 € πρόστιμο για τους παραβάτες

Το PS πρότεινε τροποποίηση για την τιμωρία των κατασκευαστών με πρόστιμο 150.000 ευρώ για τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, έτσι ώστε “ Οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες και οι συσσωρευτές δεν μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν είτε από τον τελικό χρήστη είτε από εξειδικευμένο επαγγελματία ανεξάρτητο από τον κατασκευαστή

Η Véronique Riotton (LREM) από την πλευρά της υπέβαλε τροπολογία βάσει του άρθρου L. 441-4 που το ορίζει αυτό Απαγορεύεται οποιαδήποτε συμφωνία ή πρακτική που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης σε επαγγελματία επισκευής σε ανταλλακτικά, οδηγίες χρήσης, τεχνικές πληροφορίες ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, ​​εξοπλισμό ή λογισμικό που επιτρέπει την επισκευή των προϊόντων. ” Η Apple θα ήταν μια από τις κύριες μάρκες που επηρεάζονται από αυτόν τον νόμο λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στην επισκευή του iPhone.

Διαβάστε επίσης – Μπαταρίες smartphone: οι 5 συμβουλές μας για την παράταση της διάρκειας ζωής τους

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου στοχεύουν στο « διασφαλίζει ότι οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες επισκευαστές έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και εργαλεία που τους επιτρέπουν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ακόμη και αν δεν αποτελούν μέρος ενός δικτύου εξουσιοδοτημένων επισκευαστών ” Αυτό θα αποτρέψει ορισμένους επισκευαστές να χρησιμοποιούν ανεπίσημα ανταλλακτικά που δεν συμμορφώνονται με τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας, ειδικά όσον αφορά την μπαταρία των smartphone. Οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτό το μέτρο μπορούν να ανέλθουν σε φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Πηγή: Nextipact