Πειρατεία: Το 51% των νέων Ευρωπαίων δεν κατανάλωναν παράνομο το 2019

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το 51% των νέων Ευρωπαίων δεν κατέφυγαν σε παράνομη πειρατεία, λήψη ή ροή το 2019, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Ο οργανισμός εξηγεί ότι η αποκλειστική χρήση της πειρατείας έχει γίνει πολύ σπάνια, ακόμη και αν το ένα τρίτο του δείγματος παραδέχεται ότι εξακολουθεί να καταναλώνει περιεχόμενο παράνομα.

Πίστωση: Phonandroid

Οι 15-24 ετών καταφεύγουν όλο και λιγότερο στην παράνομη λήψη ή ροή, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Το ίδρυμα μόλις δημοσίευσε μια μελέτη για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του τομέα σε μια στιγμή της ταχείας ενίσχυσης της νομικής προσφοράς. Αυτό συγκρίνει τα στοιχεία για το 2019 με αυτά μιας προηγούμενης μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2016.

Η πειρατεία βρίσκεται σε παρακμή στην Ευρώπη

Μαθαίνουμε ότι η μουσική παραμένει ο πιο δημοφιλής τύπος περιεχομένου μεταξύ των 15-24 ετών. 97% από αυτούς απογυμνώστε ή κατεβάστε μουσική, 94% απογυμνώστε ή κατεβάστε ταινίες και σειρές και 92% κατεβάστε παιχνίδια. Το 82% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ το 79% καταναλώνει τηλεοπτικές εκπομπές ή σπορ. Φυσικά αυτά τα στοιχεία δεν κάνουν διάκριση μεταξύ νομικής και παράνομης συμπεριφοράς.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο του δείγματος χρησιμοποιεί παράνομες πηγές – ένα ποσοστό κάτω 5 μονάδων από την προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016. Από αυτό το τρίτο, το 21% δηλώνει ότι σκότωσαν πειρατικά το περιεχόμενο, ενώ 12 % λένε ότι η παράνομη κατανάλωσή τους ήταν ακούσια.

Η μελέτη υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της προσφοράς ροής μουσικής στον αγώνα κατά της πειρατείας: «Υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν παράνομες πηγές για πρόσβαση στη μουσική – ενώ σχεδόν όλοι οι νέοι κάνουν λήψη ή ροή μουσικής, μόνο το 39% το κάνει χρησιμοποιώντας σκόπιμα χρησιμοποιώντας παράνομες πηγές – μείωση 17 πόντων από το 2016 ».

Η νόμιμη προσφορά είναι ακόμα πολύ ακριβή για ορισμένους νέους

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν: «Υπάρχουν σχεδόν πάντα λόγοι που θα εμπόδιζαν τους νέους να χρησιμοποιούν παράνομες πηγές για πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο. Κυρίως το γεγονός ότι έχετε μια πιο προσιτή προσφορά (55%), ακολουθούμενη από τον κίνδυνο κυρώσεων (35%) και αρνητικές προσωπικές εμπειρίες (29%) ».

Οι ερωτηθέντες αναφέρουν την τιμή πάνω από 56% ως λόγο να στραφούν σε παράνομες πλατφόρμες (-10 μονάδες σε σύγκριση με το 2016). Ωστόσο, εξακολουθούμε επίσης να βρίσκουμε το 30% των χρηστών του Διαδικτύου δυσαρεστημένους με τους καταλόγους των νομικών πλατφορμών, είτε επειδή δεν μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν, είτε επειδή αντιλαμβάνονται την παράνομη προσφορά πολύ περισσότερο. ευρεία και περιεκτική (26%).

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι μάλλον θετικό: «Γίνεται σπάνιο για τους νέους να καταφεύγουν αποκλειστικά σε παράνομες πηγές – το 80% του δείγματος χρησιμοποιεί νόμιμες πηγές για πρόσβαση σε περιεχόμενο ψηφιακό “, και να προσθέσω ότι το 51% δεν το έκανε “Χρησιμοποιήθηκε, παίχτηκε, μεταφορτώθηκε ή μεταδόθηκε περιεχόμενο από παράνομες πηγές τους τελευταίους 12 μήνες”.

Διαβάστε επίσης: Η Hadopi κατηγορεί το Facebook, το Twitter και το YouTube ότι χρησιμοποιούνται για πειρατεία

Τι πιστεύετε για αυτά τα στοιχεία; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: TorrentFreak