Παραλαβή απάτης πακέτων: προσέξτε την απάτη τελωνειακών τελών

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η παραλαβή δεμάτων δέματος αυξάνεται καθώς πλησιάζουν οι διακοπές στο τέλος του έτους. Τα τελωνεία προειδοποιούν για τον πολλαπλασιασμό ψευδών απάτες τελωνειακών τελών: ένας ανησυχητικός αριθμός χρηστών του Διαδικτύου λαμβάνει ψευδή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους ζητούν να πληρώσουν τέλη μέσω ενός ψεύτικου επίσημου ιστότοπου. Μια απάτη παρόμοια με το ηλεκτρονικό ψάρεμα.

Συντελεστές: Damien Clauzel μέσω Flickr

Φτιάξατε τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο Διαδίκτυο φέτος; Προσοχή στις απάτες τελωνειακών τελών. Η διοίκηση τελωνείων και έμμεσων δασμών προειδοποιεί για την αυξανόμενη δύναμη του φαινομένου καθώς πλησιάζουν οι διακοπές. Ο χρήστης του Διαδικτύου λαμβάνει ένα email που του ζητά να πληρώσει τελωνειακά τέλη για να επικυρώσει την παραλαβή ενός πακέτου από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ περίληψη και με εδώ και εκεί κάποια ορθογραφικά λάθη, το μήνυμα αναφέρει τα άρθρα του νόμου (δεν είναι αρκετά σχετικά σε αυτήν την περίπτωση) για να σας ενημερώσει καλύτερα να πληρώσετε υποτιθέμενες “χρεώσεις ΦΠΑ”. Το μήνυμα αναφέρει τον ιστότοπο https://douane.gouv.fr/Paiements – αλλά ο συνοδευτικός σύνδεσμος ανακατευθύνει σε έναν δόλιο ιστότοπο. Φυσικά, αυτό το μήνυμα είναι μια σωστή απάτη και σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο πληρωμής.

Υπάρχει μια παραλλαγή μέσω SMS: και στις δύο περιπτώσεις, οι απατεώνες χρησιμοποιούν παραβιασμένα δεδομένα για να ενσωματώσουν δεδομένα όπως ο αριθμός δέματος για να κάνουν αυτήν την προσπάθεια ηλεκτρονικού ψαρέματος πιο αξιόπιστη.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα απάτη – ένα κλικ σε ένα SMS και ο λογαριασμός σας αδειάζεται!

Εποχιακή απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος

Τα τελωνεία το εξηγούν “Αυτό είναι ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τύπου” ηλεκτρονικού ψαρέματος “ή” ηλεκτρονικού ψαρέματος “που αποσκοπεί στον εκβιασμό των τραπεζικών στοιχείων ή των κωδικών πιστωτικών καρτών σας”. Η διοίκηση επιμένει ότι “Το τελωνείο δεν το κάνει ποτέ για να σας ζητήσει την καταβολή δασμών και φόρων”. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο φορέας που αναλαμβάνει αυτήν την εργασία (La Poste, Chronopost, Fedex, TNT κ.λπ.) και ως εκ τούτου είναι πιθανό να σας ζητήσει την πληρωμή των καθηκόντων κατά την παραλαβή του πακέτου, με ένα λεπτομερές τιμολόγιο.

Εάν έχετε λάβει email ή κείμενο αυτού του τύπου, συνιστάται να το αναφέρετε. Μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα online στην πλατφόρμα Pharos κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγή: 20 λεπτά