Ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του διαδικτύου, ξεκινά δράση κατά των καταχρήσεων στο Διαδίκτυο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού Tim Berners-Lee μόλις ανακοίνωσε τη δημιουργία “Ένας χάρτης πορείας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου Διαδικτύου”. Αυτή η παγκόσμια δράση στοχεύει στην καταπολέμηση των καταχρήσεων και των καταχρήσεων του τρέχοντος διαδικτύου. Η πρωτοβουλία έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 150 οργανισμών, όπως το Google, το Facebook και η μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo.

Αυτή τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, ανακοίνωσε ο Tim Berners-Lee, ο άνθρωπος που θεωρείται ο ιδρυτής του Παγκοσμίου Ιστού μια παγκόσμια πρωτοβουλία κατά των καταχρήσεων στο Διαδίκτυο σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του World Wide Web Foundation. “Εάν αποτύχουμε να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο και ανοιχτό ιστό, διακινδυνεύουμε μια ψηφιακή δυστοπία που χαρακτηρίζεται από επίμονη ανισότητα και κατάχρηση δικαιωμάτων” προειδοποιεί ο Tim Berners-Lee.

Ο Tim Berners Lee δεν έχει κρύψει ποτέ την αποστροφή του σε αυτό που έχει γίνει στο Διαδίκτυο. “ΜΕΓΑΛΟΟ Ιστός έπρεπε να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα, αλλά είναι αποτυχία σε πολλά σημεία » Ο δημιουργός του εκτιμήθηκε το 2018. Όταν δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια, ο Tim Berners-Lee είδε το Διαδίκτυο ως δημόσιο αγαθό. Ο άνθρωπος λυπάται που ο Ιστός κυριαρχείται τώρα από ισχυρές εταιρείες, το περίφημο GAFA, και εισβάλλεται από ψευδείς πληροφορίες.

Προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση, τότε ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου διαδικτύου τον Αύγουστο του 2018. Το έργο αρχίζει να υλοποιείται, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αναφορά του. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τους νόμους και τη ρύθμιση του ψηφιακού κόσμου. Οι ομάδες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι η αναζήτηση κέρδους δεν θα επιβαρύνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία » διαβεβαιώνει τον Tim Berners-Lee. “Οι πολίτες πρέπει να προστατεύουν τα δεδομένα τους και να ενθαρρύνουν ισορροπημένες διαδικτυακές συνομιλίες” η δήλωση συνεχίστηκε, αναφερόμενη στην παρενόχληση στα κοινωνικά δίκτυα.

Στον ιστότοπο που είναι αφιερωμένος στο έργο, ο δημιουργός της λίστας ιστού τις 9 ιδρυτικές αρχές αυτού του νέου Διαδικτύου, πιο δίκαιο και πιο χωρίς αποκλεισμούς. Αυτοί οι στόχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: προορίζονται για χρήστες του Διαδικτύου, κυβερνήσεις ή εταιρείες. ” Για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία των πολιτών και τα άτομα πρέπει να δεσμευτούν στην ανάπτυξη, υπεράσπιση και εφαρμογή των πολιτικών της Σύμβασης με βιώσιμο τρόπο. καθορίζει τον ιστότοπο “Συμβόλαιο για τον Ιστό”.

Εν ολίγοις, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν απόλυτα ότι έχουν όλοι οι πολίτες τους πρόσβαση σε σύνδεση στο Διαδίκτυο, διατηρήστε την ουδετερότητα του διαδικτύου και σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την καθιέρωση κλίματος εμπιστοσύνης στο Διαδίκτυο και καθιστώντας την πρόσβαση στον Ιστό προσιτή για όλους. Τέλος, οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν το καθήκον να δημιουργούν διαδικτυακές κοινότητες για την καταπολέμηση των καταχρήσεων στο Διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Ο Tim Berners-Lee κυκλοφορεί το “Solid” – αποθηκεύστε τα προσωπικά σας δεδομένα μόνοι σας και όχι στο Google και στο Facebook

Οι GAFA συμμετέχουν στη δημιουργία αυτού του “νέου Διαδικτύου”

Μεταξύ των οργανισμών που έχουν ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία, βρίσκουμε πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, εταιρείες, όπως Microsoft, Google, DuckDuckGo ή ακόμα και Facebook, και άτομα. Θα εκπλαγούμε από τη συμμετοχή της GAFA στο έργο ενόψει των κριτικών που διατύπωσε ο Tim Berners-Lee στο παρελθόν.

Με αυτό το παγκόσμιο σχέδιο δράσης, ο Tim Berners-Lee επιστρέφει στους αρχικούς στόχους του έργου του. Θα καταφέρει ο δημιουργός του διαδικτύου να επιτύχει τους στόχους του; Τι πιστεύετε για το έργο; Περιμένουμε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: Σύμβαση για τον Ιστό