Ο Firefox 70 θα σας ειδοποιήσει εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει παραβιαστεί

Ο Firefox 70 θα σας ειδοποιήσει εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει παραβιαστεί

Ο Firefox 70 θα μπορεί να σας ειδοποιεί εάν παραβιάστηκαν οι κωδικοί πρόσβασής σας. Σε συνεργασία με τον περίφημο ιστότοπο Have I Been Pwned, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού θα συγκρίνει πράγματι μια μεγάλη βάση δεδομένων κωδικών που έχουν παραβιαστεί με τις πληροφορίες που αναφέρονται στον ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Εξηγούμε πώς λειτουργεί.

Πίστωση: Υπολογιστής ύπνου

Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας στο Bleeping Computer, ο Firefox 70 θα μπορεί να σας προειδοποιήσει εάν έχει παραβιαστεί ένας από τους κωδικούς πρόσβασης που περιέχονται στον διαχειριστή Lockwise, ο οποίος θα ενσωματωθεί στον Firefox 69. Προς το παρόν, αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης. Η 70η έκδοση του Firefox δεν αναμένεται πράγματι πριν από το μήναΟκτώβριος 2019.

Πώς θα σας ειδοποιήσει ο Firefox 70 σε περίπτωση εισβολής;

Έχοντας αυτό κατά νου, η Mozilla θα συνδέσει απλώς το Firefox Monitor, μια υπηρεσία που καθιστά δυνατό να γνωρίζουμε πολύ απλά εάν οι λογαριασμοί μας στις διάφορες πλατφόρμες διαδικτύου ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί, στη μαζική βάση δεδομένων του ιστότοπου “Have I pwned”. Αναπτύχθηκε από τον Troy Hunt, έναν ερευνητή ασφάλειας υπολογιστών, ο ιστότοπος μπορεί να σας ειδοποιήσει σε δευτερόλεπτα εάν τα δεδομένα σας έχουν παραβιαστεί. Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων της πλατφόρμας, θα θυμόμαστε την ανακάλυψη του αρχείου Συλλογής 1, την κολοσσιαία διαρροή δεδομένων που αφορούσε 773 εκατομμύρια διευθύνσεις email.

Συγκεκριμένα, ο Firefox θα αναλύσει τα στοιχεία σύνδεσης και τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποθηκευτεί για να τα συγκρίνουν με τις βάσεις δεδομένων Troy Hunt. Εάν το πρόγραμμα περιήγησης παρατηρήσει έναν αγώνα, θα ειδοποιήσει τους χρήστες. Ένα μήνυμα που σας ενημερώνει ότι “Οι κωδικοί πρόσβασης σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν παραβιαστεί από την τελευταία ενημέρωση των στοιχείων σύνδεσής σας” θα εμφανιστεί στη διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Ο Firefox θα σας συμβουλεύσει τότε ενημερώστε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Δυστυχώς, αυτό το μάλλον εύχρηστο χαρακτηριστικό δεν είναι αναδρομικό. Αφορά μόνο κωδικούς πρόσβασης που έχουν προστεθεί στον διαχειριστή πριν από την ανακάλυψη διαρροής δεδομένων. Ο Firefox δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν ο κωδικός πρόσβασής σας έχει παραβιαστεί σε παλαιότερη παραβίαση ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Bleeping Computer, ο Firefox θα προσφέρει τακτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των φορών που τα διαπιστευτήριά σας κατέληξαν σε κλεμμένη βάση δεδομένων. Μια πλήρης αναφορά θα είναι διαθέσιμη σε τακτική βάση απευθείας στο Firefox Monitor.

Πηγή: Υπολογιστής Bleeping