Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται το φόρο για κινεζικά smartphone, υπολογιστές και κονσόλες

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται το φόρο για κινεζικά smartphone, υπολογιστές και κονσόλες

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τελικά να αποκλείσει smartphone, υπολογιστές, οθόνες υπολογιστών και κονσόλες από προϊόντα που παράγονται στην Κίνα και θα φορολογηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε στην πραγματικότητα να αναβάλει φόρος στις 15 Δεκεμβρίου 2019. Συνεπώς, οι οικοδόμοι επωφελούνται από μια τρίμηνη προθεσμία.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση Trump αποφάσισε να μειώσει τους ανακοινωθέντες τελωνειακούς φόρους στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα, αναφέρουν οι συνάδελφοί μας στο CNBC Για λόγους “Υγεία, ασφάλεια, εθνική ασφάλεια και άλλα”, το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών καθυστέρησε την εφαρμογή του φόρου για συγκεκριμένα προϊόντα έως τις 15 Δεκεμβρίου Επόμενο. Από την πλευρά του, ο Donald Trump εξηγεί ότι θέλει να αποφύγει “Επιπτώσεις στους εορτασμούς στο τέλος του έτους”.

Smartphone, υπολογιστές, κονσόλες, οθόνες: χωρίς τελωνειακούς φόρους για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο του 2019

Μεταξύ των προϊόντων που εξαιρούνται μέχρι τον Δεκέμβριο, βρίσκουμε “Smartphone, φορητοί υπολογιστές, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ορισμένα παιχνίδια, οθόνες υπολογιστών και ορισμένα είδη υποδημάτων και ενδυμάτων”, καθορίζει τον οργανισμό. Για άλλα αγαθά, οι φόροι θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης: Η Sony προειδοποιεί ότι η τιμή του PS5 θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο λόγω των φόρων του Donald Trump

Προφανώς, οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple, ή ξένες εταιρείες όπως η Sony, ώθησαν την Ουάσιγκτον να υποχωρήσει. Στο παρελθόν, ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει βίαια τους φόβους των κατασκευαστών. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Donald Trump παρότρυνε ακόμη και την Apple να κατασκευάσει εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγει τα τιμολόγια. Πιο πρόσφατα, το στέλεχος εκτιμά ακόμη και ότι θα φέρουν οι αγοραστές ” πανεύκολα “ αύξηση 10% των τιμών για iPhone.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η απροσδόκητη ανακωχή οφείλεται κυρίως τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησε μεταξύ του Πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιττζε και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Λιου Χε. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου. Το μερίδιο χρηματιστηρίου της Apple, της Intel ή της Microsoft άρχισε ακόμη και να αυξάνεται ξανά.

Παρά τη χαλάρωση, Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι έτοιμος να παραιτηθεί. «Δεν είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία. Η Κίνα θέλει να κάνει κάτι, αλλά δεν είμαι έτοιμος να κάνω τίποτα αυτή τη στιγμή “ διαβεβαίωσε τον ηγέτη την περασμένη Παρασκευή. Στο ίδιο πνεύμα, εξακολουθεί να αρνείται να καταργήσει τις απαγορεύσεις εναντίον της Huawei, που εξακολουθεί να είναι ομήρος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: CNBC