Ο εφευρέτης του κωδικού πρόσβασης Fernando Corbató είναι νεκρός

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 16 Ιουλίου 2019 στις 10 ώρες και 36 λεπτά

Ο Fernando Corbató, ο εφευρέτης του κωδικού πρόσβασης του υπολογιστή, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Στη δεκαετία του 1960, ο άνθρωπος ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την έννοια ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης ανά χρήστη σε έναν υπολογιστή.

Στις 12 Ιουλίου 2019, ένας από τους πατέρες της ασφάλειας υπολογιστών πέθανε, αναφέρουν οι συνάδελφοί μας από τους New York Times. Ψευδώνυμο “Corby”, ο Fernando Corbató είναι γνωστός ως ο εφευρέτης του κωδικού πρόσβασης του υπολογιστή όπως το ξέρουμε.

Ο Fernando Corbató, ο εφευρέτης του κωδικού πρόσβασης του υπολογιστή, πέθανε

Γιατρός στη φυσική και καθηγητής στο MIT, είχε την ιδέα τη δεκαετία του ’60 να απορρίψει την έννοια του κωδικού πρόσβασης στους υπολογιστές. Αυτή η ιδέα, νέα προς το παρόν, θα πρέπει κυρίως να επιτρέπει σε ερευνητές από το πανεπιστήμιο να εργάζονται σε έναν μόνο υπολογιστή από διάφορους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα κάθε έργου παρέμειναν εμπιστευτικά.

Σε μια συνέντευξη πριν από 7 χρόνια, ο Fernando Corbató εξηγεί ότι απλά ήθελε “Διαμερισματοποίηση” λειτουργικό σύστημα υπολογιστή για να διευκολύνει τη ζωή του γραφείου. Η εφεύρεση του κωδικού πρόσβασης θα πρέπει επίσης να επιτρέπει στους χρήστες να προστατεύουν το απόρρητό τους. Έτσι γεννήθηκε το CTSS, για το συμβατό σύστημα ανταλλαγής χρόνου, την έννοια ενός κοινόχρηστου λειτουργικού συστήματος που προστατεύεται από έναν κωδικό πρόσβασης.

Διαβάστε επίσης: 5 συμβουλές για να αποφύγετε την παραβίαση των κωδικών πρόσβασης

Αργότερα, ο “Corby” δεν δίστασε να αποκαλέσει τη δημιουργία του πραγματικό εφιάλτη για την ασφάλεια των υπολογιστών. Ο άντρας πιστεύει ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι πλάνη και δεν παρέχει επαρκή προστασία. Σήμερα, οι μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας βασίζονται περισσότερο στο δακτυλικό αποτύπωμα ή στην αναγνώριση προσώπου.

Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να θυμηθεί όλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν εκδοθεί ή διαμορφωθεί » λέει ο Fernando Corbató. Επομένως, ο ειδικός πληροφορικής συμβουλεύει τους χρήστες να χρησιμοποιούν έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος θα αποθηκεύει όλους τους κωδικούς σας για εσάς. Το “Corby” έλαβε το βραβείο Alan Turing το 1990.

Ενημέρωση 16 Ιουλίου 2019:

Με κατάχρηση γλώσσας, μιλήσαμε για το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής και όχι για το Βραβείο Turing. Διορθώσαμε το άρθρο για να αναφέρουμε την ακριβή διάκριση που έλαβε ο Fernando Corbató.

Πηγή: New York Times