Ολοκληρωμένες αγορές, κούπες …: υπάρχει ανάγκη για νόμο που να εμποδίζει τα παιδικά παιχνίδια να χρεώνουν τους γονείς;

Phonandroid : actu Android et High-tech

Οι αγορές εντός εφαρμογής και άλλα κουτιά ληστείας προκαλούν ανησυχητική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων χρέους γονέων λόγω των παιχνιδιών των παιδιών τους. Το BBC αναφέρει μια λίστα με ιστορίες μετά από έκκληση ενός βουλευτή για ενίσχυση των νόμων. Ο βουλευτής Tom Watson πιστεύει ότι αυτές οι αγορές εντός εφαρμογής μπορούν να οδηγήσουν σε εθιστικές πρακτικές, όπως ο τζόγος.

Τα κουτιά λοταρίας και άλλες αγορές εντός παιχνιδιού είναι αναμφίβολα διχαστικό θέμα. Από τη μία πλευρά, οι εκδότες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη λύση για να καταστεί η βιομηχανία κερδοφόρα και να προσφέρουν ολοένα και καλύτερα παιχνίδια σε όλες τις πλατφόρμες. Οι παίκτες PC και κονσόλας δεν καταλαβαίνουν απαραίτητα γιατί πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα μετά την αγορά ενός παιχνιδιού για περίπου 60 $. Ωστόσο, η πραγματική συζήτηση είναι ότι η παρουσία αυτών των κουτιών και των αγορών εντός εφαρμογής οδηγεί τα παιδιά, ιδίως, να προκαλέσουν απερίσκεπτες δαπάνες και να υιοθετήσουν εθιστικές πρακτικές. Ο Βρετανός βουλευτής Εργασίας Tom Watson συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την υπόθεση των γονέων με χρέη από τα παιδιά τους μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου σχετικά με την υπόθεση των παιδιών που ξόδεψαν αρκετές εκατοντάδες κιλά στον διακόπτη τους ενώ έπαιζαν τη Fifa.

Όταν οι αγορές εντός εφαρμογής και τα κουτιά λεηλασίας χρεώνουν τους γονείς

Το BBC συγκεντρώνει σε ένα άρθρο τις επανορθωτικές μαρτυρίες αναγνωστών που μερικές φορές αναφέρουν χρέη που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες λίρες – και περίπου το ίδιο σε ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχει η ιστορία ενός νεαρού ενήλικα 22 ετών με διαταραχές κατάσχεσης και αυτισμό που προκάλεσε δαπάνες πάνω από 3.160 £ στο παιχνίδι Hidden Artifacts στο iPad του. Οι γονείς του συνειδητοποίησαν αυτές τις αγορές πολύ αργά και η Apple αρνήθηκε να τις επιστρέψει, αναγκάζοντάς τους να χωρίσουν τις αποταμιεύσεις τους: “Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό το γεγονός ότι ευάλωτοι άνθρωποι, όπως ο γιος μου, μπορούν να γίνουν θύματα αυτού που παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό παιχνίδι”, λυπάται για έναν από τους γονείς.

Διαβάστε επίσης: Loot box – διάσημοι Youtubers εξαπατούν τα παιδιά να παίζουν τυχερά παιχνίδια, πραγματικές απάτες

Το BBC αναφέρει επίσης την περίπτωση ενός 16χρονου που έκανε περισσότερες από 2.000 λίβρες αγορών ενσωματωμένες σε ένα παιχνίδι μπάσκετ που εκδόθηκε από την EA. Το παιδί σε αυτήν την περίπτωση πήγε να πάρει την πιστωτική κάρτα των γονιών του που δεν συνειδητοποίησαν τίποτα έως ότου άρχισαν να τους απορρίπτονται οι πληρωμές. Ή αυτό ενός 15χρονου παίκτη Fortnite, ο οποίος κατάφερε να ξοδέψει περίπου 1000 λίρες στερλίνες με πολλές μικρές αγορές εντός εφαρμογής. Η ημερήσια αναφορά αναφέρει πολλές άλλες ενοχλητικές περιπτώσεις. Τι πιστεύετε για αγορές εντός εφαρμογής; Πρέπει επίσης, σε αυτήν την πλευρά του καναλιού, να συζητήσουμε ένα αυστηρότερο πλαίσιο; Μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ιστορίες σας στα σχόλια.

Πηγή: BBC