Οι Tesla και Elon Musk καταδικάστηκαν για απόλυση απολύσεων υπαλλήλων

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο Τέσλα μόλις καταδικάστηκε για επανειλημμένη παραβίαση του εργατικού δικαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης υπαλλήλων για την εκτέλεση ενωσιακών ενεργειών. Ο Elon Musk ευρετήθηκε προσωπικά από τον δικαστή για να σχολιάσει το Twitter που αντιβαίνει στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η εταιρεία θα πρέπει να αποκαταστήσει ψευδώς απολυμένους υπαλλήλους και να τους καταβάλει μια υπενθύμιση των μη αμειβόμενων μισθών.

Όλα ξεκίνησαν με ένα Tweet που δημοσιεύτηκε από τον Elon Musk τον Μάιο του 2018, στο οποίο απείλησε τους υπαλλήλους που ασχολούνται με την ένωση να αποσύρουν τις μετοχές τους, μια μορφή αποζημίωσης που παρέχεται από τους μετόχους στους εργαζομένους. Αυτή η απειλή ώθησε την UAW, μια συνδικαλιστική συνομοσπονδία εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, να υποβάλει καταγγελία εναντίον της Είσαι εδώ και Elon Μόσχος. Μετά από αρκετούς μήνες έρευνας, ένας δικαστής διοικητικού δικαίου, μέλος του NLRB (Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων) καταδίκασε την εταιρεία για διάφορες πρακτικές που παραβιάζουν το αμερικανικό εργατικό δίκαιο.

Οι Tesla και Elon Musk καταδικάστηκαν για παραβίαση του εργατικού νόμου των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την απόφαση NLRB, ο Tesla παραβίασε τους εργατικούς νόμους εμποδίζοντας άδικα τους εργαζομένους να οργανώσουν. Για παράδειγμα, επικρίνεται η εταιρεία για την απόλυση υπαλλήλων για τη διανομή φυλλαδίων στο χώρο στάθμευσης του εργοστασίου Fremont. Άλλοι ερωτήθηκαν και απειλήθηκαν από αξιωματούχους της εταιρείας. Ο δικαστής αποφάσισε επίσης ότι τα σχόλια του Elon Musk στο Twitter παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να χάσουν τις παροχές που χορηγεί η εταιρεία με την αιτιολογία ότι συμμετέχουν σε συνδικαλιστικό όμιλο.

Ο δικαστής διατάζει τον Τέσλα επαναφορά των απολυμένων υπαλλήλων, αλλά και για να ακυρώσετε μια προειδοποίηση που αποστέλλεται σε έναν υπάλληλο συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να οργανώσει μια συνάντηση στο εργοστάσιό της Fremont. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Elon Musk ή άλλο ανώτερο στέλεχος της Tesla θα πρέπει να διαβάσει δημόσια ένα κείμενο, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους ότι το NLRB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραβίασε το νόμο εμποδίζοντας τους εργαζομένους της να ενεργοποιηθούν σε μια ομάδα εργασίας.

Τέλος, όπως εξηγεί ο ιστότοπος του Bloomberg, η NLRB έχει περιορισμένη ικανότητα να τιμωρεί εταιρείες που παραβιάζουν το εργατικό δίκαιο. Το πρακτορείο μπορεί να απαιτήσει την επαναφορά των αδικαιολόγητα απολυθέντων υπαλλήλων ή να τους επιστρέψει μισθούς, αλλά δεν μπορεί να αξιολογήσει πιθανές ποινικές αποζημιώσεις, ούτε να θεωρήσει τα στελέχη προσωπικά υπεύθυνα για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν. Εάν το επιθυμούν τα θύματα, μπορούν να κινήσουν περαιτέρω διαδικασίες ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

Ο Tesla, από την πλευρά του, μπορεί να προσφύγει στην απόφαση NLBR. Προς το παρόν, ούτε η εταιρεία, ούτε ο Elon Musk δεν έχουν ακόμη αντιδράσει, αλλά είναι ασφαλές στοίχημα ότι θα υποβληθεί ένσταση κατά τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Bloomberg