Οι έξυπνες τηλεοράσεις κατασκοπεύουν τους χρήστες τους, καταγγέλλει η μελέτη

Phonandroid : actu Android et High-tech

Οι έξυπνες τηλεοράσεις κατασκοπεύουν το απόρρητο των χρηστών τους, κατηγορούν μια μελέτη από το Northeastern University και το Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, συσκευές όπως τηλεοράσεις ή έξυπνα ηχεία συλλέγουν και μοιράζονται πολλές πληροφορίες χωρίς τη γνώση των ιδιοκτητών τους. Μεταξύ των υπηρεσιών που συλλέγουν τα πιο προσωπικά δεδομένα, βρίσκουμε το Netflix, το κορυφαίο στη ροή.

“Συσκευές όπως τηλεοράσεις, έξυπνα ηχεία και κουδούνια βίντεο” αδράξουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, ανακοινώνει την πανεπιστημιακή μελέτη, που μεταδόθηκε από τους συναδέλφους μας από το ZDNet αυτήν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου. Οι ερευνητές εξέτασαν την περίπτωση 81 συνδεδεμένες συσκευές παρόν στην αμερικανική και βρετανική αγορά.

Μεταξύ των συσκευών που δοκιμάστηκαν, βρίσκουμε έξυπνες τηλεοράσεις από Samsung και LG, έξυπνα ηχεία Amazon Echo, Fire TV Sticks, Roku, ηχεία Google Home, έξυπνα κουδούνια πόρτας (όπως το κουδούνι Ring Video της Amazon) και οικιακές συσκευές. Samsung (όπως το ψυγείο ή το συνδεδεμένο πλυντήριο). Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι συσκευές καταλαμβάνουν δεδομένα σχετικά με τους χρήστες τους για κοινή χρήση με τρίτα μέρη.

Πώς οι έξυπνες τηλεοράσεις κατασκοπεύουν την καθημερινή ζωή των χρηστών τους;

Η μελέτη επικεντρώνεται ειδικότερα στην περίπτωση των έξυπνων τηλεοράσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έξυπνες τηλεοράσεις συλλέγουν ακριβής γεωγραφική τοποθεσία του σπιτιού σας καθώς και τις περιόδους δραστηριότητάς της (τις ώρες που ενεργοποιείτε την τηλεόρασή σας) για να τις μεταδώσετε από απόσταση. Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται από οργανισμούς ανάλυσης μάρκετινγκ προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις συνήθειες των καταναλωτών. Με αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες, οι ομάδες διαφημίσεων μπορούν να βελτιώσουν τη στόχευση των διαφημίσεών τους. Για παράδειγμα, μπορούν να καθορίσουν την ώρα που πιθανότατα θα βρίσκεστε μπροστά στις τηλεοπτικές διαφημίσεις σας.

Διαβάστε επίσης: Απόρρητο – 11 εφαρμογές Android για να προστατευτείτε καλά

Αυτά τα δεδομένα ανακτώνται επίσης από διαφημιστές όπως το Google, το Netflix, η Microsoft, το Amazon ή το Facebook. Μεταξύ των πιο περίεργων υπηρεσιών που καρφιτσώθηκαν από τη μελέτη, βρίσκουμε το Netflix. Οι περισσότερες από τις τηλεοράσεις οι ερευνητές αναλύουν δεδομένα ανταλλαγής με τον γίγαντα ροής ακόμα κι αν δεν έχετε συνδέσει ποτέ τον λογαριασμό σας στο Netflix. Στη συνέχεια, η εταιρεία Los Santos ανακτά τη θέση της τηλεόρασής σας και το ακριβές μοντέλο. Η μελέτη προσδιορίζει ότι η χρήση ενός VPN δεν αλλάζει την κατάσταση.

Από την πλευρά της, η Samsung δεν κρύβεται από τη μετάδοση των δεδομένων που ανακτώνται από τις έξυπνες τηλεοράσεις της σε τρίτους. Αυτή η κοινή χρήση αναφέρεται ρητά στις γενικές συνθήκες χρήσης. “Για να σας παρέχουμε τη λειτουργία αναγνώρισης φωνής, ορισμένες φωνητικές εντολές μπορούν να μεταδοθούν (εκτός από πληροφορίες σχετικά με το τερματικό, συμπεριλαμβανομένου του αναγνωριστικού του) σε υπηρεσία τρίτου μέρους που μετατρέπει τη φωνή σε κείμενο” Ανακοίνωση Samsung. Τι πιστεύετε για αυτήν τη μελέτη;

Πηγή: Έκθεση πληροφοριών από συσκευές καταναλωτή IoT