Οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων: Η Google έχει βρει έναν τρόπο να συμμορφώνεται με το νόμο χωρίς να πληρώνει τα μέσα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στον τρόπο εμφάνισης άρθρων στις Ειδήσεις Google. Με αυτές τις αλλαγές, η εταιρεία θέλει να παρακάμψει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα που την υποχρεώνει να πληρώσει τα μέσα ενημέρωσης για την εμφάνιση αποσπασμάτων από άρθρα.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, ένα αμφιλεγόμενο κείμενο λόγω του άρθρου 17 που επηρεάζει αρνητικά τους δημιουργούς περιεχομένου, ειδικά τους χρήστες YouTube που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τα έργα που χρησιμοποιούν. στα βίντεό τους (μουσικά δείγματα, εικόνες κ.λπ.). Αυτό αφήνει τον δρόμο ανοιχτό για εκτεταμένη λογοκρισία.

Όσον αφορά το άρθρο 15 της παρούσας οδηγίας που εκδόθηκε υπό πίεση από ορισμένες ενώσεις και πρακτορεία Τύπου, σχετίζεται με τη δημιουργία ενός «δικαιώματος παρόμοιου με τα πνευματικά δικαιώματα». Αυτό το άρθρο παρέχει εταιρείες τύπου το δικαίωμα αμοιβής από τους συγκεντρωτές περιεχομένου, σε αυτήν την περίπτωση η Google, η Apple (Ειδήσεις), το Facebook και άλλοι για τα αποσπάσματα άρθρων που συνοδεύουν τους συνδέσμους που ανακατευθύνουν στο περιεχόμενό τους.

Πνευματικά δικαιώματα: Η Google δεν θα πληρώσει πολυμέσα για να μεταδώσει τα αποσπάσματα

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που έχει επικυρώσει το οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων εκεί ” Νόμος αριθ. 2019-775 της 24ης Ιουλίου 2019 που τείνει να δημιουργήσει ένα γειτονικό δικαίωμα προς όφελος των πρακτορείων Τύπου και των εκδοτών τύπου ” Αυτός ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2019, αλλά η Google δεν θα πληρώσει διαδικτυακούς ιστότοπους για τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα άρθρα τους. “Δεν σκοπεύουμε να πληρώσουμε άδεια για την ανάκτηση αποσπάσματος περιεχομένου”, είπε ο Richard Gingras, αντιπρόεδρος της Google για τα μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία παρουσίασε στις 25 Σεπτεμβρίου τις αλλαγές που σκοπεύει να εφαρμόσει για να συμμορφωθεί με το γαλλικό δίκαιο χωρίς να πληρώσει άδεια με διαπραγμάτευση με εκδότες, έναντι αμοιβής. Συγκεκριμένα, επειδή δεν έκλεισε τις Ειδήσεις Google στην Ευρώπη, Η Google δεν θα συνοδεύει πλέον συνδέσμους άρθρων με απόσπασμα από τα άρθρα, ούτε με την επιλεγμένη εικόνα.. Με άλλα λόγια, μόνο ο σύνδεσμος των άρθρων και των τίτλων τους θα εμφανίζεται στις Ειδήσεις Google και στα αποτελέσματα αναζήτησης. “Σχετικά με τρέχοντα γεγονότα”.

Τα μέσα θα μπορούν να αποφασίσουν πώς θέλουν να εμφανίσουν το περιεχόμενό τους

Η Google αφήνει την επιλογή σε ιστότοπους για να αποφασίσει πώς θέλουν να εμφανίζεται το περιεχόμενό τους. Μια νέα διεπαφή τους επιτρέπει τώρα να διαμορφώσουν την εμφάνιση των συνδέσμων τους στις Ειδήσεις Google: συμπερίληψη ενός αποσπάσματος, μήκος του αποσπάσματος και εμφάνιση μιας εικόνας. Είναι επομένως ένα ασφαλές στοίχημα ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι σύνδεσμοι θα εμφανίζονται διαφορετικά στις Ειδήσεις Google και στα διαφορετικά κανάλια για πρόσβαση σε ειδήσεις.