Νόμος κατά των αποβλήτων: Οι Amazon, Cdiscount, Fnac και άλλοι δεν θα μπορούν πλέον να πετάξουν τα απούλητα αντικείμενα τους

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο νόμος κατά των αποβλήτων (νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας) εγκρίθηκε στη Γερουσία την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Αυτός ο νόμος απαγορεύει στο Amazon, το Cdiscount, το Fnac και, γενικότερα, σε όλους τους εμπόρους να πετάξουν τα μη πωληθέντα αντικείμενα τους. Αντ ‘αυτού, οι διανομείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη δωρεά και την ανακύκλωση αυτών των αδιάθετων αντικειμένων.

senat

Οι γερουσιαστές μόλις ενέκριναν το νομοσχέδιο κατά των αποβλήτων κατά την πρώτη ανάγνωση. Αυτός ο νέος νόμος θα υποχρεώσει σύντομα τους γίγαντες του μαζικού διαδικτυακού λιανικού εμπορίου – συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Cdiscount και Fnac – να μην πετάξουν πλέον τα αδιάθετα αντικείμενα εκτός τροφίμων. Με άλλα λόγια, ηλεκτρονικές, υψηλής τεχνολογίας και οικιακές συσκευές. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο επισήμανε τις πρακτικές της Amazon σε αυτόν τον τομέα: η ομάδα πετάει τρία εκατομμύρια ηλεκτρονικά προϊόντα που είναι τέλεια λειτουργικά κάθε χρόνο.

Νόμος κατά των αποβλήτων: σύντομα, δεν σπαταλάτε πλέον προϊόντα τεχνολογίας;

Τα σούπερ μάρκετ μερικές φορές καταφεύγουν σε αυτό το είδος πρακτικής για τη μείωση του κόστους. Είναι συχνά φθηνότερο να πετάς αντικείμενα που δεν έχουν πωληθεί παρά να βρεις εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, αυτές οι πρακτικές έρχονται ολοένα και περισσότερο ενάντια στο πρόβλημα των οικολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτής της υπερκατανάλωσης – και της αντίληψής της από τους καταναλωτές. Ωστόσο, υπάρχουν νόμοι για τη ρύθμιση της διαχείρισης των αδιάθετων τροφίμων, αλλά για τα υπόλοιπα, οι διανομείς εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θεωρούν κατάλληλο.

Διαβάστε επίσης: Amazon για να δωρίσετε αδιάθετα αντικείμενα για να αποφύγετε σπατάλη

Στο εξής, εάν το κείμενο εγκριθεί (είναι πολύ πιθανό να είναι …) οι διανομείς θα έχουν επομένως την υποχρέωση να επαναχρησιμοποιήσουν – δηλαδή ότι μπορούν να δωρίσουν το προϊόν σε ενώσεις, να το χρησιμοποιήσουν ή να το βάλουν σε ανασυσκευασία ή ανακύκλωση. Οι παραβάτες εκτίθενται, σύμφωνα με τροπολογία που προστέθηκε από τους γερουσιαστές, σε πρόστιμο 3.000 ευρώ για άτομα και 15.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Το κείμενο βρίσκεται υπό ταχεία διαδικασία, αλλά εξακολουθεί να έχει συζήτηση στο κοινοβούλιο και δημοσίευση.