Κωδικός πρόσβασης: 2 στους 3 Γάλλους χρησιμοποιούν το ίδιο σε διαφορετικές υπηρεσίες

Phonandroid : actu Android et High-tech

Δύο στους τρεις Γάλλους χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικές υπηρεσίες και το 11% χρησιμοποιούν τον ίδιο σε όλες τις πλατφόρμες στις οποίες είναι εγγεγραμμένες. Το 27% των ερωτηθέντων δηλώνουν επίσης ότι χρησιμοποιούν προσωπικά στοιχεία για να συνθέσουν τον κωδικό πρόσβασής τους.

Οι κακές συνήθειες πεθαίνουν σκληρά. Σύμφωνα με μια μελέτη που ανέθεσε η IONOS 1 & 1 και διεξήχθη από την Bilendi GmbH, περισσότεροι από δύο στους τρεις Γάλλους (69%) χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για αρκετούς (58%) ή ακόμη και για όλους (11%) των υπηρεσιών τους στο γραμμή. Εάν ένα από αυτά έχει παραβιαστεί, είναι επομένως σε πολλές πλατφόρμες οι δυνητικοί χάκερ να μπορούν να συνδεθούν αντί για μία.

Το 27% των Γάλλων χρησιμοποιούν προσωπικά στοιχεία για τον κωδικό πρόσβασής τους

Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις χρήστες του Διαδικτύου (27%) χρησιμοποιεί προσωπικά στοιχεία (ημερομηνία γέννησης, ψευδώνυμο, όνομα κατοικίδιων ζώων) ως κωδικό πρόσβασης. Το τελευταίο είναι τότε πολύ πιο εύκολο να βρεθεί για ένα κακόβουλο άτομο ή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Και το 12% συνεχίζει να χρησιμοποιεί ακολουθίες αριθμών ή γραμμάτων όπως το azerty ή το 123456. Δηλαδή μηδενική ασφάλεια του κωδικού πρόσβασης.

Οι κωδικοί πρόσβασης και οι ερωτήσεις ασφαλείας αποτελούν παράγοντα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την έκθεση. “Όποιος απαντήσει με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις σχετικά με το πατρικό όνομα της μητέρας τους, το αγαπημένο τους συγκρότημα ή την πρώτη πόλη διαμονής, προσφέρει σε τρίτους μη εξουσιοδοτημένη δυνατότητα επαναφοράς του κωδικού πρόσβασης.”, λένε οι συγγραφείς. Η λύση ? Ψέμα. Ένα αντανακλαστικό που έχει ήδη ληφθεί από ένα μικρό μέρος του πληθυσμού: ένας Γάλλος στους επτά (15%) βρίσκεται σκόπιμα σε θέματα ασφάλειας. Για τους κωδικούς πρόσβασης, είναι καλύτερο να εστιάσετε στη δημιουργικότητα: φανταστικές λέξεις, ειδικοί χαρακτήρες, χρήση πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, μήκος εύρους (περισσότεροι από 8 ή ακόμη και 10 χαρακτήρες).

Διαβάστε επίσης: Η Microsoft συνιστά να μην αλλάζετε τακτικά τον κωδικό πρόσβασής σας

Αλλά πώς τα θυμάσαι όλα αυτά αν πρέπει να επιλέξεις πολλούς κωδικούς πρόσβασης που είναι όλοι διαφορετικοί και δεν έχουν τίποτα; Το 37% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θυμούνται το όνομα χρήστη τους, το 28% καταγράφει όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε ένα σημείωμα τοποθετημένο σε ασφαλές μέρος και το 10% χρησιμοποιεί διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Μια πολύ πρακτική λύση όταν έχει διαμορφωθεί αλλά συνεπώς δεν είναι πολύ δημοφιλής.