Κριτική Asus VivoBook 14 ″ S412: χαμηλή τιμή, μέγιστη απόδοση

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 19 Ιουλίου 2019 στις 17 ώρες και 37 λεπτά

Το Asus Vivobook 14 test στη δοκιμή μας προσφέρει πολύ αξιοπρεπή απόδοση από 739 € χάρη στην Intel CPU 8ης γενιάς, αποθήκευση SSD και δημοφιλείς λειτουργίες όπως η αριθμομηχανή που είναι ενσωματωμένη στο trackpad, το μεντεσέ ErgoLift ή ακόμη και τυπική σύνδεση USB. Γ. Ένα νέο ultrabook αναφοράς για μαθητές; Αυτό θα προσπαθήσουμε να μάθουμε στη δοκιμή μας!

Στην κατηγορία Laptop υπέρβαρος σε λιγότερο από 1000 €, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη σειρά Vivobook από την Asus. Οι μηχανικοί της Asus προσφέρουν έναν ιδανικό συμβιβασμό χαρακτηριστικών, σχεδιασμού, απόδοσης και υλικών που μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα του μηχανήματος χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τον προϋπολογισμό σας. Έχουμε δοκιμάσει το S412 για μερικές εβδομάδες. Εδώ είναι αυτό που το σκεφτήκαμε.

Τιμές και εναλλακτικές λύσεις

Το Asus VivoBook S412 είναι διαθέσιμο από 739 €. Μιλάμε για το μοντέλο με Intel Core i5-8265U CPU, ενσωματωμένη Intel UHD 620 GPU, 8 GB RAM και 512 GB M.2 NVMe SSD. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη πιο προσιτά μοντέλα Vivobook, από 450 €. Σε αυτήν την τιμή, ωστόσο, πρέπει να βασιστείτε στον χώρο αποθήκευσης eMMC ή σε έναν κλασικό σκληρό δίσκο, καθώς και σε έναν χαμηλότερο επεξεργαστή.

Στις εναλλακτικές λύσεις, έχουμε για παράδειγμα:

  • Asus Zenbook 14 ″ RX433FQ-A5146T από περίπου 1000 €
  • Lenovo IdeaPad 520S-14IKB από 750 €
  • Xiaomi Mi Notebook Air 13,3 ″ από 790 €

Τεχνικό δελτίο

Διαστάσεις Ύψος: 1,8 cm
– Πλάτος: 32,34 cm
Βάθος: 22,55 mm (12,565 “)
Βάρος 1,4 kg (δεν περιλαμβάνεται ο φορτιστής)
Οθόνη Οθόνη 14 “FHD (1920×1080) 19: 6
Επεξεργαστής Intel Core i5-8265U
GPU Ενσωματωμένη GPU Intel UHD 620
ΕΜΒΟΛΟ 8 GB DDR4 (4 GB συγκολλημένο + 4 GB αφαιρούμενο, αναβαθμισμένο έως 16 GB RAM)
Αποθήκευση 512 GB NVMe SSD
Τύμπανα Διάρκεια ζωής μπαταρίας έως 6 ώρες
Συνδεσιμότητα 1x USB 3.1 Gen 1 Τύπος Γ
1x USB 3.1 Gen 1 Typa A
2x USB 2.0 Τύπος Α
1x HDMI
1x Υποδοχή ήχου Combo
1x MicroSD
1x Τροφοδοσία (φορτιστής 45W)
Ασύρματος Διπλή ζώνη 802.11ac, Bluetooth V4.2
Περιλαμβάνεται η έκδοση των Windows Windows 10 Home 64-bit

Τι υπάρχει στο κουτί

Το μοντέλο μας προσφέρθηκε με εξωτερικό ποντίκι, συγκολλητικό κιτ για τον σκληρό δίσκο (δεν επιχειρήσαμε να ανοίξουμε το μηχάνημα, οπότε δεν θα ξέρουμε ακριβώς πώς χρησιμοποιείται), κάποια έντυπη τεκμηρίωση και φορτιστή 45W.

Οθόνη

Η οθόνη Vivobook S612 είναι μια οθόνη LCD 14 ″ Full HD (1920 x 1080 px) με ιδιαίτερα λεπτά περιθώρια. Ο Asus εξηγεί στον ιστότοπό του ότι τα όρια αυτής της οθόνης που ονομάζονται NanoEdge είναι “5,7 χιλιοστά »- χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Έτσι, τα μετρήσαμε – οι υπολογισμοί μας λαμβάνουν υπόψη ένα χαρακτηριστικό της οθόνης LCD: η εικόνα του πίνακα δεν φτάνει στις άκρες και έτσι βρίσκουμε ένα κανονικό περίγραμμα πάχους ενός χιλιοστού στο 4 πλευρές του πίνακα, το οποίο ως εκ τούτου προστίθεται στο πλαστικό πλαίσιο της οθόνης. Μετρήσαμε έτσι πάχος 6,1 mm για το δεξί και το αριστερό περίγραμμα και 9,5 mm για το πάνω περίγραμμα, μετρώντας αυτό το επιπλέον μικρό μαύρο πλαίσιο γύρω από την οθόνη LCD.

Στο προσκήνιο, οι αντανακλάσεις στο ματ φινίρισμα του VivoBook μας, σε σύγκριση με αυτές στο ίδιο φινίρισμα μιας οθόνης Dell U4919DW στο παρασκήνιο που δοκιμάσαμε πρόσφατα

Αν και τα όρια είναι σαφώς περισσότερο της τάξης του χιλιοστομέτρου από το νανομετρικό μέγεθος αντίθετα με αυτό που προτείνει η ονοματολογία μάρκετινγκ λίγο υπερβολικά από το Asus (αλλά μάλλον δεν είναι χειρότερο από τα “smartphone χωρίς περίγραμμα” …) αυτή η συμπαγής πλευρά κάνει το μικρό του αποτέλεσμα από την άποψη της οπτικής άνεσης. Η οθόνη καλύπτεται με ματ φινίρισμα. Ωστόσο, κάθε κατασκευαστής το κάνει με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, και εδώ έχουμε μια ελαφρώς φωτεινότερη επιφάνεια από ό, τι σε άλλους υπολογιστές με οθόνη “mat” που είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε. Πιάνει επίσης πιο εύκολα βρωμιά. Προσωπικά τείνω να προτιμώ γυαλιστερά φινιρίσματα, αλλά φυσικά αυτό είναι θέμα γεύσης.

Η μέγιστη φωτεινότητα της οθόνης μας φαίνεται σωστή χωρίς να είναι εξαιρετική. Η απόδοση χρώματος, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πάντα πειστική: Συνολικά, αυτή η οθόνη, της οποίας η δυναμική εμβέλεια δεν καλύπτει το 100% του χώρου sRGB, καθιστά τα χρώματα λίγο θαμπά. Όταν το ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά, τα χρώματα ήταν ακόμη λίγο μπλε – κάτι που δεν είναι ποτέ καλό σημάδι – αλλά τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα μετά τη χειροκίνητη βαθμονόμηση. Τα χρώματα παραμορφώνονται επίσης εύκολα μόλις η γωνία μεταξύ του βλέμματος και του πίνακα διαφέρει από 90 ° – Ωστόσο, η Asus ανακοινώνει μια εκτεταμένη γωνία θέασης 178 °. Η οθόνη είναι σαφώς ένας δυσάρεστος συμβιβασμός σε αυτό το κατά τα άλλα εξαιρετικό μηχάνημα με άλλους τρόπους.

Σχεδιασμός και εργονομία

Αυτό το Asus VivoBook είναι ένα μάλλον κομψό και συμπαγές αντικείμενο. Μια όψη που ενισχύεται από αυτήν την οθόνη 14 ″ με πολύ λεπτά περιθώρια και το βάρος της είναι μόλις κάτω από 1,5 κιλά. Η κορυφή του μοντέλου μας, ή κορυφαία περίπτωση, είναι σε μεταλλικό γκρι μεταλλικό πλαστικό, με μεταλλικό λογότυπο Asus που αντανακλά το φως ομόκεντρα. Αυτό το υλικό καλύπτει ολόκληρο τον υπολογιστή με εξαίρεση την περίμετρο της οθόνης, που είναι ματ μαύρο πλαστικό. Το πληκτρολόγιο διαθέτει γκρι πλαστικά πλήκτρα με οπίσθιο φωτισμό.

Η περιοχή του πληκτρολογίου λειτουργεί με ομόκεντρους τύπους. Το σχετικά μεγάλο trackpad διπλασιάζεται ως αριθμομηχανή του οποίου ο οπίσθιος φωτισμός εμφανίζεται όταν είναι ενεργός – και ο οποίος είναι διαφορετικά αόρατος. Ένα καλό σημείο, αφού του επιτρέπει να προσφέρει ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο – λίγη πολυτέλεια σε ένα ultrabook. Οι αεραγωγοί κρύβονται στον μεντεσέ και σε μια γωνία στο κάτω μέρος της συσκευής. Οι γρίλιες των ηχείων βρίσκονται επίσης και στις δύο πλευρές στην κάτω πλευρά.

Ένα από τα άλλα στοιχεία σχεδιασμού αυτού του VivoBook είναι η μεντεσέ της οθόνης ErgoLift. Όταν η οθόνη είναι ανοιχτή, το κάτω μέρος του μεντεσέ υψώνει το κάτω μέρος του περιβλήματος, το οποίο δημιουργεί μια γωνία περίπου 2 ° μεταξύ του τραπεζιού και του πληκτρολογίου, έτσι ώστε οι καρποί σας να είναι σε πιο φυσική θέση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα επαναστατικό (τα πληκτρολόγια του επιτραπέζιου υπολογιστή έχουν όλα μικρά lugs για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα), αλλά είναι αξιόλογο σε έναν υπολογιστή αυτής της τιμής.

Μια λέξη για την αντίσταση στην πίεση, τις γρατσουνιές και την παραμόρφωση: κορυφαία περίπτωση είναι αρκετά συμπαγής και στρεβλώνει εκπληκτικά λίγο όταν πατάτε τα πλήκτρα λίγο σκληρά. Αυτό συμβαίνει λιγότερο με την οθόνη, η οποία είναι λεπτότερη και η οποία περιστρέφεται εύκολα μόλις ασκήσετε λίγη πίεση από τη μία πλευρά, ή όταν την τραβήξετε από την οθόνη, για παράδειγμα. Το πλαστικό που χρησιμοποιεί η Asus σε αυτόν τον υπολογιστή δεν είναι σαφώς το αγαπημένο μας υλικό, ειδικά σε αυτό το χρώμα.

Ωστόσο, είδαμε επίσης αυτόν τον υπολογιστή σε μπλε, κόκκινο ή μαύρο χρώμα που, κατά τη γνώμη μας, έχουν πολύ περισσότερο χαρακτήρα. Σημειώστε επίσης ότι αυτό το υλικό σημειώνει γρατσουνιές αρκετά εύκολα. Πολύ κακό, επειδή για σχεδόν την ίδια τιμή, μάρκες όπως η Xiaomi προσφέρουν ένα ανοδιωμένο περίβλημα μαγνησίου (με Intel Core i5-8250U, 8 GB μνήμης RAM και SSD 256 GB).

Συνδεσιμότητα και ήχος

Για ένα υπέρβαρος, μπορούμε να πούμε ότι η Asus ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη στα λιμάνια. Στην αριστερή πλευρά του μηχανήματος, υπάρχει μια είσοδος για τροφοδοσία, μια θύρα HDMI πλήρους πλάτους, μια θύρα USB τύπου A (3.1), μια θύρα USB τύπου C (3.1) και μια γραμμή εισόδου / εξόδου. κράνος. Στη δεξιά πλευρά, υπάρχει μια θύρα microSD, μια ένδειξη κατάστασης χαμηλής μπαταρίας, μια ένδειξη κατάστασης on / off / standby, μια θύρα USB τύπου A (2.0) και μια υποδοχή για συσκευές ασφαλείας.

Η θύρα ethernet είναι τόσο χρήσιμη για μας που λυπούμαστε που η θύρα USB τύπου C δεν λειτουργεί, για παράδειγμα, ως θύρα φόρτισης – η οποία αναμφίβολα θα επέτρεπε στον Asus να αντικαταστήσει την είσοδο ισχύος από μια θύρα ethernet για πραγματικά συνδεσιμότητα πέντε αστέρων.

Ένα από τα δύο ηχεία SonicMaster, που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του μηχανήματος

Λίγα λόγια για τον ήχο: είναι αρκετά σπάνιο να βρείτε φορητούς υπολογιστές με αξιοπρεπή ήχο, ειδικά σε αυτό το εύρος τιμών. Επιλέξαμε να συγκρίνουμε τον ήχο που εκπέμπει το Asus VivoBook με αυτόν της μηχανής εργασίας μου, ενός MacBook Pro 2016. Η Apple είναι ιδιαίτερα καλή σε αυτό το μέρος στους φορητούς της υπολογιστές και είναι σπάνιο οι υπολογιστές που δοκιμάζουμε – ανεξάρτητα από η τιμή τους – συγκρίνετε κάπως.

Και όσο εκπληκτικό φαίνεται, αυτό το Asus VivoBook και το ηχοσύστημά του Sonicmaster είναι ένα από τα πιο πειστικά που έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Χωρίς καθόλου ισχύ σε ένταση, το 100% δεν θα είναι πάντα αρκετό… αλλά τα ψηλά και τα χαμηλά είναι ισορροπημένα και ο ήχος δεν παραμορφώνεται ποτέ – αυτό είναι το μόνο που ζητήσαμε!

Μου άρεσε πολύ να ακούω το άλμπουμ Σκιά χέρια του Χέρια θηλαστικών γράφοντας αυτήν την κριτική – μια βρετανική ακουστική ομάδα της οποίας η μουσική δεν συγχωρεί πολύ μέτρια ηχεία. Ένα καλό σημείο για έναν υπολογιστή αυτής της τιμής (και έναν φορητό υπολογιστή).

Απόδοση και αυτονομία

Σημειώστε ότι βρισκόμαστε σε έναν κοινό υπολογιστή και ότι δεν είναι ούτε ένας υπολογιστής που προορίζεται για παίκτες, ούτε ένας ισχυρός σταθμός εργασίας. Ωστόσο, η διαμόρφωσή του βασίζεται σε Intel Core i5-8265U (4 πυρήνες, 8 νήματα σε βάση 1,6 GHz, 3,90 GHz Turbo), 8 GB μνήμης RAM και NVMe SSD το καθιστά έναν περισσότερο από ικανό υπολογιστή. Ο υπολογιστής ξεκινά σε δευτερόλεπτα, το multitasking είναι πολύ ομαλό και οι εφαρμογές ξεκινούν γρήγορα.

Δεν το κάνουμε συνήθως σε τέτοιου είδους μηχανήματα, αλλά εγκαταστήσαμε εκεί το Fortnite λόγω περιέργειας (επισημαίνουμε στους αναγνώστες μας, απλώς και μόνο επειδή είναι δωρεάν και σχετικά βολικό για εγκατάσταση – μην φοβάστε, οι επόμενες δοκιμές μας θα περιλαμβάνουν μπροστά από άλλα παιχνίδια). Το παιχνίδι έτρεξε ομαλά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, στην περίπτωση αυτή το μηχάνημα τείνει να ζεσταθεί λίγο. Αλλά ποτέ, κατά τη χρήση μας, το μηχάνημα δεν μας φαινόταν αργό.

Από την πλευρά της αυτονομίας, πραγματοποιήσαμε δύο δοκιμές: συνεχή και έντονη χρήση του υπολογιστή και ένα άλλο στο οποίο χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα πιο συχνά. Σε έντονη χρήση (περιήγηση στο Διαδίκτυο με πολλές καρτέλες ανοιχτές και γραφή στο Word) διήρκεσε λίγο περισσότερο από 5 ώρες. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξαντλήσουμε την μπαταρία κατά τη συχνότερη δοκιμή χρήσης, τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εκκίνησή της (τη στιγμή αυτής της γραφής, η μπαταρία είναι στο 58%).

Αυτό το προφίλ μέσης απόδοσης, τιμής και διάρκειας ζωής της μπαταρίας (υπάρχουν πιο ακριβά ultrabooks που διαρκούν περισσότερο από μια ημέρα), το καθιστά έναν προτεινόμενο υπολογιστή, ιδίως, για φοιτητές με οικονομικό και περιορισμένο κόστος. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η ειδικότητά τους δεν απαιτεί μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.