Κλεμμένο ή χαμένο smartphone Android: πώς να αντιδράσετε

Phonandroid : actu Android et High-tech

Έχει χάσει ή κλαπεί το smartphone Android σας; Έχουμε την εντύπωση ότι όλοι καταρρέουν σε αυτήν την κατάσταση και δεν γνωρίζουμε απαραίτητα πώς να αντιδράσουμε. Εδώ περιγράφουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν αντιμετωπίζετε κλοπή ή απώλεια του κινητού σας.

Το να κλέψεις ή να χάσεις το smartphone σου είναι ένα δύσκολο επεισόδιο. Πέρα από τη σημαντική απώλεια και την οικονομική επένδυση που θα απαιτήσει την αγορά μιας νέας συσκευής, αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να λάβετε μέτρα με τον χειριστή σας και να ανησυχείτε για όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. κινητό. Εξηγούμε εδώ πώς να αντιδράσετε όταν ζείτε αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία.

Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται πριν από την κλοπή ή απώλεια του smartphone

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε όταν αγοράζουμε ένα νέο smartphone για να προβλέψουμε αυτό το είδος προβλήματος και να είμαστε σε θέση να οργανωθούμε καλύτερα όταν φτάσει η μοιραία στιγμή.

Αρχικά, σημειώστε τον αριθμό IMEI (International Mobile Equipment Identity) του smartphone. Πρόκειται για έναν μοναδικό 15ψήφιο κωδικό που αντιστοιχεί σε μια ταυτότητα κινητού. Θα το δείτε λίγο αργότερα, αυτός ο αριθμός θα σας φανεί χρήσιμος. Το IMEI εμφανίζεται στο πλαίσιο στο οποίο αποθηκεύτηκε το smartphone κατά την αγορά. Μπορείτε επίσης να το ανακτήσετε κάνοντας κλήση * # 06 # στο πληκτρολόγιο του τηλεφώνου. Μια άλλη λύση: μεταβείτε στο Ρυθμίσεις, μετά μέσα Σύστημα, Σχετικά με το τηλέφωνο, κατάσταση και Πληροφορίες κώδικα IMEI. Σε παλαιότερα μοντέλα με αφαιρούμενες μπαταρίες, ο κωδικός μπορεί επίσης να βρίσκεται κάτω από την μπαταρία. Μόλις βρείτε το IMEI, γράψτε το κάπου στο οποίο μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης, γιατί δεν έχουν όλοι αυτό το αντανακλαστικό, αλλά ασφαλής πρόσβαση στο smartphone σας. Έτσι, ένας κλέφτης δεν θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στο σύστημα και στα προσωπικά σας στοιχεία. Θα μπορούσε να είναι εκτός λειτουργίας ταυτόχρονα για να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε: εισάγετε έναν κωδικό, έναν κωδικό πρόσβασης ή σχεδιάστε ένα διάγραμμα … Αλλά δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία σήμερα με αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώριση. προσώπου, το οποίο σας επιτρέπει να μην αφήσετε κανέναν να εισέλθει στο smartphone σας χωρίς να χαλάσει την καθημερινή εμπειρία χρήστη.

Για να αποφύγετε την απώλεια όλων των δεδομένων σας (επαφές, φωτογραφίες, μηνύματα, εφαρμογές κ.λπ.), σας συμβουλεύουμε επίσης να τα δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας τακτικά ή ακόμα και να ενεργοποιείτε το αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας cloud. Με υπηρεσίες όπως το Google Photos ή το Drive, σίγουρα θα λάβετε όλα όσα είναι σημαντικά για εσάς. Δίνει μεγάλη δύναμη στην εταιρεία Mountain View, φυσικά, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που το κάναμε μόλις χάσουμε το smartphone μας.

φωτογραφίες google

Η άλλη πρόταση που μπορούμε να σας δώσουμε σχετικά με το Google είναι να ενεργοποιήσετε την απομακρυσμένη τοποθεσία της συσκευής. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις, Google, ασφάλεια τότε Εντοπίστε τη συσκευή μου από απόσταση. Αυτό ενεργοποιεί μια χρήσιμη λειτουργία σε ένα χαμένο ή κλεμμένο φορητό υπολογιστή, αλλά θα το καλύψουμε λίγο αργότερα.

Τέλος, διατηρήστε στο χέρι (γραμμένο σε ένα κομμάτι χαρτί που έχει γλιστρήσει στο πορτοφόλι ή στην τσέπη μιας τσάντας για παράδειγμα) τους αριθμούς που πιθανότατα θα καλέσετε σε περίπτωση εξαφάνισης του κινητού σας τηλεφώνου. Πιστεύουμε ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση πελατών του χειριστή σας, ο οποίος θα πρέπει να προειδοποιήσει ότι η κάρτα SIM σας είναι στη φύση.

Κρεμάστε τη γραμμή

Έχει χάσει ή κλαπεί το smartphone σας; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον χειριστή σας για να δηλώσετε αυτήν την κατάσταση και ότι μπορεί να ενεργήσει ανάλογα. Μπορείτε να εκτελέσετε τη λειτουργία μέσω τηλεφώνου (εξ ου και το πλεονέκτημα ότι ο αριθμός είναι ήδη έτοιμος όπως υποδεικνύεται παραπάνω) ή μέσω της περιοχής πελατών σας (εφαρμογή ή ιστότοπος). Η δυσκολία είναι φυσικά να βρείτε μια άλλη συσκευή από την οποία να την κάνετε, καθώς η δική σας δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Ο χειριστής θα προχωρήσει στη συνέχεια Απενεργοποίηση κάρτας SIM. Έτσι, δεν θα χρεωθείτε για το κόστος που δημιουργείται από τον κλέφτη του κινητού σας. Είναι δυνατό να το ενεργοποιήσετε ξανά αν είστε αρκετά τυχεροί για να βρείτε το τηλέφωνο. Διαφορετικά, για να διατηρήσετε τον αριθμό και τη συνδρομή σας, πρέπει να παραγγείλετε μια νέα κάρτα SIM από τον χειριστή, ο οποίος γενικά χρεώνει 20 ευρώ σε αυτήν την περίπτωση.

Εντοπίστε το smartphone Android

Μπορείτε να προσπαθήσετε να το βρείτε παρακολουθώντας. Μια εφαρμογή είναι διαθέσιμη για αυτό στο Play Store εάν έχετε πρόσβαση σε άλλο smartphone ή tablet με Android. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στον ιστότοπο από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να ελέγξετε πού πραγματοποιήθηκε η τελευταία δραστηριότητα μέσω του χρονοδιαγράμματος των Χαρτών. Εάν ο κλέφτης έχει απενεργοποιήσει το smartphone, είναι αδύνατο να εντοπιστεί.

εντοπίστε smartphone

Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να χτυπάτε τη συσκευή για να την βρείτε αν βρίσκεται κοντά σας. Λειτουργεί ακόμη και σε αθόρυβη λειτουργία. Εάν θέλετε να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με το άτομο που έχει πλέον το κινητό σας, μπορείτε επίσης μέσω αυτής της διεπαφής να εμφανίσετε ένα μήνυμα ή έναν αριθμό τηλεφώνου επαφής στην οθόνη. Ποιος ξέρει, ίσως ένα καλό άτομο έχει σκοντάψει το smartphone σας και είναι έτοιμο να το επιστρέψει σε εσάς.

Απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας

Είναι από την ίδια πλατφόρμα Google όπως για την τοποθεσία που θα μπορείτε να κλειδώσετε το smartphone, να αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας Google και ακόμη και να διαγράψετε όλο το περιεχόμενο στο κινητό σας, επειδή φοβάστε ότι είναι προσβάσιμο σε τρίτους. . Μόλις είστε σίγουροι ότι δεν θα το δείτε ξανά, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο. Μην διστάσετε εάν έχετε εμπιστευτικά μηνύματα ή διαχειριστείτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας από το κινητό σας. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα είναι πλέον δυνατό να εντοπίσετε το smartphone μετά τη διαγραφή των δεδομένων. Εάν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη τη στιγμή του χειρισμού, η διαγραφή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη φορά που θα ενεργοποιηθεί.

Υποβάλετε καταγγελία

Μόλις εξασφαλίσετε τα δεδομένα σας, ήρθε η ώρα να αναφέρετε την κλοπή ή την απώλεια στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή σε μια υπηρεσία αστυνομίας ή χωροφυλακής. Είναι πολύ σπάνιο που μπορείτε βρείτε το κινητό σας έτσι, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να εκτελεστεί για διάφορους λόγους.

Πρώτα απ ‘όλα, ο πράκτορας που θα λάβει τη δήλωσή σας θα ζητήσει τον αριθμό IMEI σας, γι’ αυτό πρέπει να το γράψετε κάπου, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Στη συνέχεια, μπορείτε να στείλετε ένα αντίγραφο του εισιτηρίου στον πάροχό σας για να αποδείξετε ότι είχε κλαπεί. Το IMEI θα καταχωρηθεί έπειτα σε μια βάση δεδομένων κοινή για όλους τους Γάλλους χειριστές και το smartphone αποκλείστηκε σε όλη την επικράτεια. Για εσάς, αυτό δεν αλλάζει πολύ, αλλά τουλάχιστον εμποδίζετε την εύκολη μεταπώληση του κινητού σας. Το να περιπλέξεις τη ζωή του κλέφτη φέρνει μια μορφή ικανοποίησης και αν όλοι κάνουν αυτή τη μικρή προσπάθεια, θα γίνει λιγότερο ενδιαφέρον να κλέψεις κινητά για να τα μεταπωλήσεις, μειώνοντας πιθανώς αυτές τις πράξεις. Δυστυχώς, είναι ακόμα δυνατό να μεταπωλήσετε smartphone που έχουν αποκλειστεί στη Γαλλία στο εξωτερικό, όπου παραμένουν τέλεια επαναχρησιμοποιήσιμα. Η εμπορία έχει ακόμα ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Σε αντίθεση με την απενεργοποίηση της κάρτας SIM, ο αποκλεισμός του IMEI στο γαλλικό δίκτυο είναι μη αναστρέψιμος.

Πριν πάτε στο αστυνομικό τμήμα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα ακόλουθα εκτός από τον αριθμό IMEI: τη μάρκα και το μοντέλο του κινητού τηλεφώνου, τους αριθμούς τηλεφώνου που σχετίζονται με τις κάρτες SIM και την ταυτότητα του χειριστή ποιος παρείχε αυτές τις SIM. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να περιγράψετε τα αξεσουάρ (κέλυφος, προστασία κ.λπ.) και θα πρέπει να περιγράψετε τις περιστάσεις της κλοπής (τοποθεσία, ακριβής ημερομηνία κ.λπ.)

Η υποβολή καταγγελίας είναι επίσης υποχρεωτική εάν είστε ασφαλισμένοι σε περίπτωση κλοπής τηλεφώνου και επιθυμείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται επίσης να επικοινωνήσετε γρήγορα με την ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να σας εξηγήσουν τη διαδικασία και να κάνετε μια πρώτη δήλωση στον ασφαλιστή.