Καλύτερα από το Face ID ή τη συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων: ξεκλειδώστε το smartphone σας με τα οστά σας!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Οι ερευνητές έχουν βρει μια νέα μέθοδο ξεκλειδώματος τόσο ασφαλή όσο το Face ID ή το πρόγραμμα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων: η συσκευή τους μπορεί να αναγνωρίσει τη βιοακουστική υπογραφή των οστών μας με ακρίβεια 97%. Οι ερευνητές πρέπει ακόμη να βελτιώσουν την ακρίβεια του συστήματος για να το κάνουν μια λύση με το κλειδί στο χέρι. Ωστόσο, θα μπορούσε ήδη να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στοιχηματίζουμε ότι η ύπαρξη λεπίδων αδαμαντίου μεταξύ των δακτύλων όπως το Wolverine βελτιώνει την ακρίβεια του συστήματος / Credits: Phonandroid

Οι ερευνητές της Νότιας Κορέας διερευνούν μια νέα μέθοδο βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας: τη βιοακουστική. Με άλλα λόγια, η ανάλυση της ηχητικής ηχώ των τμημάτων του σώματός μας. Οι ερευνητές εξηγούν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Συναλλαγές IEEE στο Cybernetics ότι αυτό το είδος υπογραφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ελέγχου ταυτότητας.

Οι επιστήμονες εξηγούν: «Ήμασταν πολύ έκπληκτοι που σημειώσαμε ότι το βιοακουστικό φάσμα των ατόμων διατηρείται καλά με την πάροδο του χρόνου […] Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι βιοακουστικές υπογραφές αντικατοπτρίζουν περισσότερα ανατομικά χαρακτηριστικά από τις αλλαγές στη συγκέντρωση του νερού, τη θερμοκρασία του σώματος ή τη συγκέντρωση των βιομορίων στο αίμα που αλλάζουν από μέρα σε μέρα ».

Με άλλα λόγια, η βιοακουστική υπογραφή ενός μέρους του σώματος καθορίζεται κυρίως από την ηχώ που επιστρέφεται από τα οστά. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο που είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο με αξιοπιστία 97%. Μια καλή αρχή, αλλά για να γίνει μια πραγματική εναλλακτική λύση για την αναγνώριση προσώπου 3D ή αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων, θα πρέπει να προστεθούν περισσότεροι αισθητήρες για να φέρει την αξιοπιστία του συστήματος ακόμη πιο κοντά στο 100%.

Βελτιώστε την ασφάλεια της συσκευής ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων

Ωστόσο, αυτός ο τύπος τεχνολογίας θα μπορούσε ήδη να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των υφιστάμενων βιομετρικών τρόπων. Όπως και η συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων: από τη στιγμή που οι κατασκευαστές τα έβαλαν στα smartphone τους, αυτοί οι αισθητήρες έχουν δείξει τις αδυναμίες τους. Είναι δυνατόν να εξαπατήσετε αυτούς τους αισθητήρες μέσω διαφόρων τεχνικών, λίγο πολύ περίπλοκων στην εφαρμογή. Ένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, να αντιγράψετε ένα αποτύπωμα χρησιμοποιώντας κόλλα.

Διαβάστε επίσης: Αναγνώριση προσώπου – σχεδόν κάθε άλλο smartphone ξεκλειδώνει με μια απλή φωτογραφία

Εκτός από αυτό υπάρχουν και τα σφάλματα των αισθητήρων δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, όπως το S10: ξεκλειδώνει κατά λάθος όταν χρησιμοποιούνται ορισμένα προστατευτικά οθόνης σιλικόνης. Αυτή η συσκευή θα μπορούσε έτσι να πιστοποιήσει το δάχτυλο εκτός από το αποτύπωμα, καθιστώντας ένα πιθανό αντίγραφο εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Πηγή: IEEE Spectrum