Κακόβουλο λογισμικό Android: αυτή η εφαρμογή κλέβει εκατομμύρια ευρώ από χρήστες του Play Store

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 6 Νοεμβρίου 2019 στις 11 ώρες 09 λεπτά

Το κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε στην εφαρμογή ai.type Android, η οποία ήταν πρόσφατα διαθέσιμη στο Google Play Store. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Upstream, η εφαρμογή έχει κλέψει εκατομμύρια ευρώ από τους χρήστες της, εγγράφως κατά λάθος σε συνδρομητικές διαδικτυακές υπηρεσίες. Το ai.type έχει ληφθεί από περισσότερους από 40 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου.

ai.type, μια εφαρμογή για την προσθήκη προσαρμοσμένων emoji στο πληκτρολόγιό σας, κρύβει επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό Android, αναφέρουν οι ερευνητές Upstream cybersecurity. Παρόμοια με το πρόσφατα αναγνωρισμένο κακόβουλο πρόγραμμα Joker στο Play Store, την εφαρμογή “Προσυπογράφει τους χρήστες σε υπηρεσίες premium χωρίς τη συγκατάθεσή τους”. Στη συνέχεια, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των χρηστών χρεώνονται με αρκετά ευρώ για περιττές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: το ανίκητο κακόβουλο λογισμικό μολύνει 45.000 smartphone Android

Επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό Android κρύβεται στην εφαρμογή ai.type

Σύμφωνα με την Upstream, η εφαρμογή θα προσπαθούσε κλέψτε έως και 18 εκατομμύρια δολάρια (λίγο πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ) στους χρήστες του Secure-D, του Android antivirus που αναπτύχθηκε από την εταιρεία, τους τελευταίους μήνες.“14 εκατομμύρια ύποπτα αιτήματα συναλλαγών έχουν αποκλειστεί” εξηγεί την έκθεση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χάκερ έχουν κλέψει εκατομμύρια ευρώ από χρήστες του Play Store που έπεσαν στην παγίδα. “Αθώοι χρήστες πληρώνουν για μη εξουσιοδοτημένες κρυφές αγορές” εκφράζει τη λύπη του για τον Δημήτρη Μανιάτη, ερευνητή στο Upstream.

Δεν είναι μόνο αυτό. Μόλις διεισδυθεί στο smartphone σας, το κακόβουλο λογισμικό θα δημιουργήστε εκατομμύρια αόρατες διαφημίσεις και ψεύτικα κλικ. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερ ανακτούν γρήγορα σημαντικά δόλια έσοδα από διαφημίσεις. “Η αγορά διαφημιστικής απάτης για κινητά αντιπροσωπεύει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως” σημειώνει ο Δημήτρης Μανιάτης.

Ειδοποιήθηκε από το Upstream, Η Google απαγόρευσε τον τύπο ai. από το Play Store τον Ιούλιο του 2019. Δυστυχώς, η εφαρμογή εξακολουθεί να υπάρχει σε εκατομμύρια τηλέφωνα Android και παραμένει διαθέσιμη σε εναλλακτικά καταστήματα. Εάν έχετε εγκαταστήσει αυτήν την εφαρμογή, σας προσκαλούμε να την ξεφορτωθείτε επειγόντως και να ρίξετε μια ματιά στις καταστάσεις τραπεζών σας για να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες. Για λόγους ασφαλείας, σας συμβουλεύουμε επίσης να εγκαταστήσετε ένα καλό antivirus στο smartphone σας Android.

Πηγή: Ανάντη