Κακόβουλο λογισμικό Android: αυτές οι 7 εφαρμογές από το Play Store είναι μολυσμένες από ιούς

Phonandroid : actu Android et High-tech

Νέο κακόβουλο λογισμικό Android κρύβεται στο Google Play Store. Εντοπίστηκε στον κώδικα των επτά εφαρμογών, αυτό το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται χωρίς τη γνώση του adware των θυμάτων του που προορίζεται να εμφανίσει διαφημίσεις στην οθόνη του smartphone τους. Συνολικά, αυτές οι εφαρμογές που έχουν μολυνθεί από ιούς έχουν ληφθεί περισσότερες από 11.000 φορές από το Google store.

Στις 6 Νοεμβρίου, οι ερευνητές της ασφάλειας υπολογιστών Wandera αποκάλυψαν την παρουσία επτά μολυσμένων εφαρμογών Android στο Play Store. Οι επτά καρφιτσωμένες εφαρμογές περιέχουν κακόβουλο λογισμικό “dropper” (ή dropper), ένα εργαλείο υπολογιστή που κρύβει κακόβουλο κώδικα από τους σαρωτές Google. Αρχικά, ο κωδικός θεωρείται επομένως ακίνδυνος. Επομένως, είναι αδύνατο για την Google να καταφέρει να εμποδίσει την είσοδο αυτού του τύπου ιού στο Play Store, λέει ο Wandera στην έκθεσή του.

Διαβάστε επίσης: το ανίκητο κακόβουλο λογισμικό μολύνει 45.000 smartphone Android

Ωστόσο, μόλις διεισδύσει στο smartphone Android, θα κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό χωρίς να το γνωρίζετε. Προκειμένου να μην εντοπιστεί, το κακόβουλο λογισμικό περιμένει περίπου δέκα λεπτά πριν αναλάβει δράση. Σύμφωνα με την Wandera, αυτό το κακόβουλο λογισμικό που κατεβάστηκε από απόσταση εμφανίζει διαφημίσεις βίντεο πλήρους οθόνης, ακόμη και εκτός της εφαρμογής. “Το Adware μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατανάλωση συσκευής και δεδομένων » προειδοποιεί τη Wandera. Το χειρότερο: οι hackers πίσω από αυτήν την επίθεση μπορούν να εγκαταστήσουν οποιονδήποτε ιό στη συσκευή σας ανά πάσα στιγμή, όπως κακόβουλο λογισμικό όπως το διάσημο Joker.

Η λίστα με 7 εφαρμογές Android για απεγκατάσταση επειγόντως

Οι επτά εγκληματικές εφαρμογές αναπτύχθηκαν από το τρεις διαφορετικούς προγραμματιστές : PumpApp, LizotMitis και iSoft LLC. Προφανώς σας συμβουλεύουμε να μην εγκαταστήσετε μια εφαρμογή που προτείνεται από ένα από αυτά τα ονόματα. Ειδοποιημένος από τη Wandera, η Google κατάργησε αμέσως τις επτά εφαρμογές από το Play Store. Ακολουθεί η πλήρης λίστα των επτά μολυσμένων εφαρμογών για απεγκατάσταση επειγόντως από το smartphone σας:

  • Μεγεθυντικός φακός
  • Φακός LED Super Bright
  • Μεγεθυντικός φακός, μεγεθυντικός φακός με φακό
  • Πολύ φωτεινός φακός
  • Ξυπνητηρι
  • Αριθμομηχανή
  • Δωρεάν μεγεθυντικό φακό

Ως προληπτικό μέτρο, η Wandera συμβουλεύει επίσης τους πληγέντες χρήστες ελέγξτε τη λίστα εφαρμογών στο smartphone τους. Το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε πράγματι να έχει εγκαταστήσει άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό στη συσκευή σας χωρίς να το γνωρίζετε. Εάν δεν αναγνωρίζετε μια εφαρμογή, σας συμβουλεύουμε να την παίξετε ασφαλή και να την απεγκαταστήσετε επειγόντως. Για να εντοπίσετε οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό, μην διστάσετε να εγκαταστήσετε ένα δωρεάν λογισμικό προστασίας από ιούς στο smartphone σας Android. Εγκαταστήσατε κάποια από τις αναφερόμενες εφαρμογές; Περιμένουμε την κατάθεσή σας στα σχόλια.

Πηγή: Wandera