Κακόβουλο λογισμικό Android: αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές έχουν ληφθεί πάνω από 335 εκατομμύρια φορές

Κακόβουλο λογισμικό Android: ένα σοβαρό ελάττωμα επιτρέπει στους χάκερ να λεηλατήσουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Μετατόπιση. ο 1 Οκτωβρίου 2019 στις 20 ώρες και 36 λεπτά

Δεν είναι μυστικό ότι το Google Play Store είναι γεμάτο από περισσότερο ή λιγότερο κακόβουλες εφαρμογές. Και παρά όλες τις καλύτερες προσπάθειες της Google, η οποία καθαρίζει το κατάστημά της και διαγράφει τακτικά χιλιάδες κακόβουλες εφαρμογές, πολλές εφαρμογές πέφτουν στις ρωγμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αυτές τις 172 εφαρμογές που έχουν κατεβάσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια φορές από τους χρήστες.

Ο Lukas Stefanko, ειδικός για την ασφάλεια των κινητών συσκευών, συνέταξε μια λίστα με τις μεγαλύτερες εφαρμογές Android που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και μπορούν να ληφθούν από το Play Store. Δεκάδες εφαρμογές καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα δραστικά όρια που επιβάλλει η Google. Μόνο την περίοδο του Σεπτεμβρίου, ο Λούκας Στεφάνκο καταμέτρησε 172 κακόβουλες εφαρμογές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν 335.952.400 φορές. Η Google θα πρέπει ακόμα να σηκώσει τα μανίκια της.

Διαβάστε επίσης: Google Play Store – Το κακόβουλο λογισμικό Android κρύβεται σε αυτές τις 85 εφαρμογές

Μια χούφτα adware κατεβάστηκε πάνω από 300 εκατομμύρια φορές

Μεταξύ όλων των εφαρμογών που αναφέρονται, υπάρχουν 48 adware (μια εφαρμογή που εμφανίζει διαφημίσεις χωρίς τη γνώση του χρήστη). Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού είναι πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα, με περισσότερες από 300 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Πολύ πίσω, ανακαλύπτουμε ότι 15 εφαρμογές περιέχουν απόπειρα απάτης, 57 κρυφές διαφημίσεις και μόνο 24 συνδρομητικά κακόβουλα προγράμματα για μια υπηρεσία Premium SMS. Σημειώστε επίσης ότι βρέθηκε ένα ψεύτικο antivirus. Σημειώστε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δεν αντιστοιχούν αρκετά στον ολόκληρο μήνα, αλλά σταματά την ακριβή στιγμή που το κακόβουλο λογισμικό αναφέρθηκε στην Google.

Διαβάστε επίσης: κακόβουλο λογισμικό Android, αυτές οι 2 εφαρμογές από το Play Store σας κατασκοπεύουν μέσω του μικροφώνου του smartphone σας

Εάν, ωστόσο, τα αριθμητικά στοιχεία φαίνονται σημαντικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε πτώση. Τον περασμένο Αύγουστο, το ίδιο Lukas Stefanko είχε απαριθμήσει 204 επιβλαβείς εφαρμογές, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί περισσότερες από 438 εκατομμύρια φορές. Ο καθαρισμός που πραγματοποιείται από την Google αρχίζει επομένως να αποφέρει καρπούς, ακόμα κι αν φαίνεται να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ολοκληρωτική εξάλειψη κακόβουλων προγραμμάτων από το Google Play Store.

Πηγή: Λούκας Στεφάνκο