Η TikTok στέλνει τόνους δεδομένων στην Κίνα χωρίς τη συγκατάθεσή σας σύμφωνα με το παράπονο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το TikTok είναι ο στόχος μιας νέας ταξικής δράσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κοινωνικό δίκτυο κοινής χρήσης βίντεο κατηγορείται από τους καταγγέλλοντες ότι περιέχει λογισμικό υποκλοπής της κινεζικής κυβέρνησης που συλλέγει τεράστια ποσά προσωπικών δεδομένων πριν τα στείλει στην Κίνα. Η συλλογική δράση θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι η TikTok συλλέγει βιομετρικά δεδομένα, ιδίως τα πρόσωπα των χρηστών της, και ότι οι συνθήκες του κοινωνικού δικτύου γύρω από το απόρρητο είναι ασαφείς.

Πιθανότατα γνωρίζετε το TikTok, ένα κοινωνικό δίκτυο που δημοσιεύθηκε από το Chinese ByteDance και αυξάνεται σε δημοτικότητα, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου μοιράζονται βίντεο διάρκειας περίπου δεκαπέντε δευτερολέπτων με μουσική. Η εφαρμογή έχει ληφθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια φορές (στοιχεία Νοεμβρίου) και τίποτα δεν φαίνεται πιο ικανό να σταματήσει την πρόοδο του TikTok, του πρώτου κινεζικού κοινωνικού δικτύου που πραγματικά εισέβαλε στη Δύση.

Ωστόσο, μια αμερικανική ταξική αγωγή κατηγορεί την αίτηση για πληρωμή των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εκδότης ByteDance συλλέγει περιεχόμενο χρήστη, όπως μη δημοσιευμένα βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών και βασίζεται σε πολύ διφορούμενους όρους σχετικά με το απόρρητο. Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας στο Cnet, τέτοιες πρακτικές εγείρουν ανησυχίες σχετικά με ένα εργαλείο που μπορεί ενδεχομένως να επιτρέψει στους χρήστες να αναγνωριστούν, να παρακολουθούνται και να προφίλ σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, τα βίντεο, τα οποία τραβιούνται συχνά από κοντά, λέγονται στα προφίλ των χρηστών για λόγους αναγνώρισης προσώπου. Η δράση της τάξης αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση της Misty Hong, ενός ενάγοντα που κατοικεί στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Αυτός ο μαθητής κατέβασε το TikTok τον Απρίλιο του 2019 αλλά ποτέ δεν δημιούργησε λογαριασμό. Ωστόσο, αρκετούς μήνες αργότερα, ανακαλύπτει ότι η TikTok δημιούργησε ένα για αυτήν. Στη συνέχεια, δημιουργεί μια χούφτα βίντεο στην εφαρμογή, βίντεο που ισχυρίζεται ότι δεν έχει ηχογραφήσει ή δημοσιεύσει ποτέ.

Ωστόσο, καθώς τα έγγραφα που επισυνάπτονται στην καταγγελία δείχνουν, ο TikTok θα είχε ανακτήσει τα βίντεο και τα δεδομένα του χωρίς τη συγκατάθεσή του πριν τα στείλει σε διακομιστές που βρίσκονται στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ενέργεια της τάξης, αρκεί ένας χρήστης να δημιουργήσει ένα βίντεο και να πατήσει το κουμπί Επόμενο για να μεταφερθεί αμέσως το βίντεο σε πολλούς τομείς χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Η δράση της τάξης ισχυρίζεται ότι το TikTok συλλέγει επίσης πολλά άλλα δεδομένα για τους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένων των επαφών τηλεφώνου και άλλων κοινωνικών μέσων, διευθύνσεων email, διευθύνσεων IP, τοποθεσίας και άλλων.

Διαβάστε επίσης: TikTok Tackles Spotify, Apple Music, Deezer – Έρχεται υπηρεσία φτηνότερης ροής μουσικής

Η εταιρεία θα χρησιμοποιούσε επίσης διάφορες στρατηγικές για να αποκρύψει αυτή τη μαζική συλλογή δεδομένων. Τα έγγραφα καταγγελίας αναφέρουν, μεταξύ άλλων, μια λίστα διακομιστών που βρίσκονται στην Κίνα στους οποίους τα δεδομένα μεταφέρθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Θα παρακολουθήσουμε στενά τα συμπεράσματα των Αμερικανών δικαστών σε αυτήν την υπόθεση.

Πηγή: Cnet