Η Qwant γίνεται η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης της γαλλικής διοίκησης

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Qwant γίνεται η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης της γαλλικής διοίκησης. Το La Dinum, η διυπουργική ψηφιακή διεύθυνση, το ανακοίνωσε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου σε επίσημο δελτίο τύπου. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στην Qwant να αυξήσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς της, τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά.

Πίστωση: Qwant

Το έργο βρισκόταν σε λειτουργία εδώ και αρκετούς μήνες, τώρα έχει ολοκληρωθεί. Η Qwant έχει προωθηθεί στην προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης της γαλλικής διοίκησης, ανακοινώνει ο Dinum, η διυπουργική ψηφιακή διεύθυνση. Για να επιβεβαιώσει σε εύθετο χρόνο αυτήν την υπόθεση λειτουργίας, ο διυπουργικός διευθυντής της ψηφιακής Nadi Bou Hanna πέρασε μια επίσημη σημείωση στην οποία ζητά από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφορικής των διαφόρων υπουργείων να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του Qwant.

Είναι μια ανακούφιση για την Qwant. Υπενθυμίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών που είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή Cédric O είχε υποσχεθεί στη διεύθυνση της Qwant τον Μάιο του 2019 να επιλέξει τη γαλλική μηχανή αναζήτησης. Χάρη σε αυτόν τον ανανεωμένο στόλο, η Qwant ελπίζει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, το οποίο εξακολουθεί να είναι ελάχιστο. Πράγματι, το καλοκαίρι του 2019 μόνο το 6% των Γάλλων προτιμούσαν το Qwant από το Google. Δυστυχώς, η κατάσταση της γαλλικής εταιρείας είναι περίπλοκη εδώ και αρκετά χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Qwant αντιμετώπιση του Google, το οποίο θέλει να φορτίσει τις μηχανές αναζήτησης που είναι εγκατεστημένες από προεπιλογή στο Android

Νέο ξεκίνημα για το Qwant;

Τον Αύγουστο του 2019, ο ιστότοπος Mediapart καρφώθηκε στη μηχανή αναζήτησης για αμφισβητήσιμες πρακτικές, όπως η χρήση του Bing για αρκετούς μήνες το 2013 (μηχανή αναζήτησης της Microsoft) για την παροχή αποτελεσμάτων στους χρήστες και μια λίστα με την προϋπόθεση ότι ξένοι επενδυτές. ο καθαρός παίκτης (σημείωση του συντάκτη: εφημερίδα διαθέσιμη μόνο στο Διαδίκτυο) επισημαίνει επίσης τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Το 2018, η Qwant προέβλεπε κύκλο εργασιών μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει επιτευχθεί ποτέ, όπως το οικονομικό ισοζύγιο, πάντα αναμενόμενο.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ήλπιζε για βελτίωση της κατάστασης της Qwant προτού λάβει την απόφασή της και ήθελε να εξασφαλίσει την καλή υγεία της εταιρείας. Αυτό συνέβη τελικά, αφού η Qwant ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ανακεφαλαιοποίηση από το Caisse des Dépôts και τον γερμανικό όμιλο Axel Springer, δύο ιστορικούς μετόχους της μηχανής αναζήτησης.

Πριν από την οριστική σφράγιση αυτής της εταιρικής σχέσης, οι αλγόριθμοι και οι κωδικοί της Qwant ελέγχθηκαν από τρία ιδρύματα: το Dinum που αναφέρθηκε παραπάνω, το ANSSI (η εθνική υπηρεσία για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφοριών) και το CNIL (η Επιτροπή επεξεργασία εθνικών δεδομένων και ελευθερίες). Οι τρεις οργανισμοί έχουν αναλύσει σχολαστικά « την ικανότητα ευρετηρίασης του διαδικτύου και την απουσία συλλογής προσωπικών δεδομένων από δημόσιους υπαλλήλους », προσδιορίζει τον κ. Bou Hanna.

Πηγή: Le Figaro