Η Qualcomm πρόστιμο 242 εκατομμύρια ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Qualcomm μόλις έλαβε ένα νέο πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί πράγματι τον Αμερικανό ιδρυτή ότι πούλησε μάρκες σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή με μοναδικό σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Qualcomm έχει εγκλωβιστεί για παράνομες πρακτικές.

«Η Qualcomm πούλησε αυτά τα προϊόντα (Σημείωση του συντάκτη: τσιπ συνδεσιμότητας που χρησιμοποιούνται σε πλήκτρα 3G) σε τιμή κάτω από το κόστος κατασκευής για μεγάλους πελάτες με σκοπό την εξάλειψη ενός ανταγωνιστή » λέει η Margrethe Vestager, Επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, σε δελτίο τύπου της 18ης Ιουλίου 2019.

Διαβάστε επίσης: Η Apple και η Qualcomm τερματίζουν τους πολέμους τους σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Η ΕΕ εκδίδει νέο πρόστιμο στην Qualcomm για αντιανταγωνιστικές πρακτικές

Από τα μέσα του 2009 έως τα μέσα του 2011, η Qualcomm πράγματι πούλησαν μάρκες σε εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Χάρη σε αυτήν τη στρατηγική, ο αμερικανικός γίγαντας κατάφερε να παρακάμψει την Icera, έναν Βρετανό ανταγωνιστή που απείλησε την κατοχή της Qualcomm στην αγορά. Η εταιρεία εξαγοράστηκε τελικά από τη Nvidia το 2011. Πριν από την εξαγορά, η Icera είχε υποβάλει πολλές καταγγελίες κατά των πρακτικών της Qualcomm.

«Η στρατηγική συμπεριφορά της Qualcomm απέτρεψε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία σε αυτήν την αγορά και περιόρισε την επιλογή που διατίθεται στους καταναλωτές σε μια βιομηχανία όπου η ζήτηση και το δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες είναι τεράστια. Αυτό επειδή αυτή η πρακτική είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, σήμερα έχουμε επιβάλει ένα πρόστιμο από 242 εκατομμύρια ευρώ στο Qualcomm “ αντιμετώπιση του Επιτρόπου.

Το πρόστιμο που επιβάλλει η επιτροπή αντιπροσωπεύει 1,27% των εσόδων της Qualcomm το 2018. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πρόστιμο εντός δύο ετών. Στις αρχές του 2018, η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο στην Qualcomm 997 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή μεγάλων ποσών στην Apple προκειμένου να διασφαλίσει την πίστη της. Δύο χρόνια νωρίτερα, η εταιρεία βρισκόταν στην καυτή θέση στην Ασία. Η Νότια Κορέα πρόστιμο στην Qualcomm 853 εκατομμύρια δολάρια για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.