Η Intel αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να κάψει τους επεξεργαστές της στα 5 nm από το 2023, 1,4 nm θα φτάσει το 2029

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Intel μόλις παρουσίασε τον χάρτη πορείας της για τα επόμενα 10 χρόνια: μαθαίνουμε ότι ο ιδρυτής στοχεύει να κάψει CPU σε 5nm έως το 2023, με στόχο να φτάσει τα 1,4 nm το 2029. Το όλο ερώτημα είναι αν Αυτές οι προθεσμίες θα τηρηθούν όπως το φιάσκο των 10nm.

Ολοκληρωμένα κυκλώματα σε γκοφρέτα πυριτίου με μικροσκόπιο / Credits: Timo vn μέσω Flickr

Η Intel μόλις παρουσίασε τον χάρτη πορείας της όσον αφορά τη χάραξη της φινέτσας για τα επόμενα 10 χρόνια. Ένα φιλόδοξο προσωρινό σχέδιο, ακόμη κι αν φαίνεται να είναι πολύ πίσω από αυτό του ανταγωνιστή της TSMC, το οποίο κατασκευάζει AMD chip μεταξύ άλλων. Πιθανότατα γνωρίζετε: Η Intel έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό από την AMD, η οποία προσφέρει όλο και πιο ισχυρούς επεξεργαστές για πολύ λιγότερο.

Όλα ευχαριστώ, μεταξύ άλλων, για μια στρατηγική υπέροχο (χωρίς μονάδα εσωτερικής κατασκευής): Η AMD βασίζεται στις μονάδες παραγωγής της TSMC, οι οποίες παράγουν τόσο τα πιο πρόσφατα Apple Axx SoCs, Qualcomm Snapdragon όσο και CPU της AMD. Ο σχεδιαστής CPU μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό και να εκμεταλλευτεί το προβάδισμα της TSMC όσον αφορά τη χάραξη της φινέτσας, που αποκτήθηκε, μεταξύ άλλων, χάρη στην πολυπλοκότητα των SoCs για smartphone. Τι να διαιρέσει το κόστος της Ε & Α ενώ επωφελείται από μια παραγωγή πολύ πιο ευέλικτη από τον ανταγωνισμό.

Η απίστευτη προσέγγιση της AMD και της TSMC κερδίζει

Έτσι, η TSMC θα είναι ήδη σε θέση να κάψει τσιπ σε 5 nm από το 2020 και στοχεύει στα 3 nm έως το 2023. Η Intel, από την πλευρά της, κατασκευάζει τους επεξεργαστές της εσωτερικά χρησιμοποιώντας τις δικές της διαδικασίες. Ξαφνικά, πρέπει να αναπτύξει τεχνικές χάραξης για τη σειρά των επεξεργαστών του. Αυτό αποδεικνύεται μακρύ, ακριβό και λιγότερο αποτελεσματικό. Αρχικά προγραμματισμένο για το 2015, η λεπτότητα της χαρακτικής των 10 nm δεν έφτασε τελικά μέχρι το 2019. Φεύγοντας από την AMD για να επιστρέψει στο προσκήνιο της βιομηχανίας με έναν αρκετά θεαματικό τρόπο.

Το νέο σχέδιο της Intel να επιστρέψει στον αγώνα θα είχε ως εξής σύμφωνα με μια διαφάνεια που διέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στον τύπο:

  • 7 nm το 2021
  • 5 nm το 2023
  • 3 nm το 2025
  • 2 nm το 2027
  • 1,4 nm το 2029

Διαβάστε επίσης: Η Intel εκπλήσσεται από την επιτυχία της AMD σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς, αφού πέσει 3 ή 4 χρόνια πίσω από τα 10nm, η Intel θα μπορέσει να τηρήσει τις προθεσμίες του δικού της οδικού χάρτη. Ειδικά επειδή αφήνει TSMC και AMD αρκετό χρόνο για να ξεπεράσει τον ανταγωνιστή της για τα επόμενα 10 χρόνια.

Πηγή: Anandtech