Η IBM εφευρίσκει μια οικολογική μπαταρία χωρίς βαρέα μέταλλα χάρη στο θαλασσινό νερό

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η IBM αναπτύσσει μια φιλική προς το περιβάλλον μπαταρία χωρίς νικέλιο και κοβάλτιο. Πιο αποτελεσματική και λιγότερο επιβλαβής από τις τρέχουσες μπαταρίες λιθίου, λειτουργεί χρησιμοποιώντας τρία υλικά που εξάγονται από θαλασσινό νερό.

Σε ένα δελτίο τύπου, η IBM Research ανακοινώνει ότι έχει αναπτύξει εσάςδεν υπάρχει χημεία για να απαλλάξει τα βαρέα μέταλλα για το σχεδιασμό μπαταριών για smartphone, tablet, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και υπολογιστές. Οι μπαταρίες λιθίου που εξοπλίζουν τις συσκευές μας λειτουργούν πράγματι χάρη στα βαριά και σπάνια μέταλλα, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο.

Όπως επισημαίνει η IBM, η εξαγωγή αυτών των μετάλλων παρουσιάζει “Τεράστιοι περιβαλλοντικοί και ανθρωπιστικοί κίνδυνοι”. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κοβάλτιο. Αυτό το σπάνιο μέταλλο εξορύσσεται από το έδαφος σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από παιδιά. Τα ορυχεία της ΛΔΚ αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε μια καταγγελία που κατατέθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, η οργάνωση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί επίσης τους γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η Tesla, να κλείνουν τα μάτια τους στην εκμετάλλευση παιδιών σε αυτά τα ορυχεία.

Διαβάστε επίσης: Αυτή η επαναστατική μπαταρία δεν εκρήγνυται ποτέ, ακόμη και υπό βασανιστήρια!

Η IBM αντικαθιστά μέταλλα με υλικά που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό

Για να γίνει χωρίς σπάνια μέταλλα, η IBM αποφάσισε να στοιχηματίσει σε υλικά που εξήχθησαν απευθείας από θαλασσινό νερό. Δυστυχώς, η ομάδα δεν λέει περισσότερα για τα υλικά. Επιπλέον, χάρη σε έναν υγρό ηλεκτρολύτη, η εταιρεία πέτυχε μείωση της αναφλεξιμότητας των μπαταριών. Αυτό είναι πράγματι ένα από τα μεγάλα σφάλματα των τρεχουσών μπαταριών λιθίου: σε ορισμένες περιπτώσεις, κινδυνεύουν να αναφλεγούν ή ακόμη και να εκραγούν. Οι μπαταρίες εκρήγνυνται ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται υπερβολική φόρτιση. Κατά τη διάρκεια αυτής της υπερφόρτωσης, δενδρίτες, μίνι-κρύσταλλοι, θα εμφανιστούν και θα δημιουργήσουν βραχυκύκλωμα. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση στη συνέχεια ενεργοποιεί την εμφάνιση φλογών.

Σύμφωνα με εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποίησε η IBM, οι μπαταρίες χωρίς βαρέα μέταλλα προσφέρουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα έναντι των συσσωρευτών λιθίου. Είναι ιδιαίτερα φθηνότερο στην παραγωγή επειδή είναι απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα. “Αυτά τα υλικά είναι γενικά πολύ εντάσεως πόρων” θυμάται την IBM. Οι μπαταρίες IBM είναι επίσης γρηγορότερα για επαναφόρτιση. Χρειάζονται μόνο λιγότερο από 5 λεπτά για να φτάσετε στο 80% της αυτονομίας. Για παράδειγμα, το SuperVOOC 65W Fast Charge της Oppo επαναφορτίζει μια μπαταρία λιθίου 4000mAh στο 100% σε 25 λεπτά. Δεν είναι μόνο αυτό. Οι μπαταρίες έχουν επίσης καλύτερη ενεργειακή απόδοση και υψηλότερη ενέργεια και πυκνότητα ισχύος από τους συσσωρευτές που βρίσκονται στις τρέχουσες συσκευές.

Η IBM αυξάνει τις συμμαχίες

Για την εκτέλεση του έργου της, η IBM αυξάνει τις συνεργασίες της με γνωστές εταιρείες: Mercedes-Benz, Central Glass (προμηθευτής ηλεκτρολυτών μπαταριών) και Sidus (κατασκευαστής μπαταριών). “Η ανάπτυξη αυτής της μπαταρίας βρίσκεται ακόμη στη φάση της εξερεύνησης, αλλά ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που θα οδηγήσει στη συγκεκριμένη υλοποίησή του” Η IBM επισημαίνει. Θα σας πούμε περισσότερα το συντομότερο δυνατό.