Η Huawei λέει ότι θα επιβιώσει από τις κυρώσεις, απειλεί τις ΗΠΑ

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 20 Μαΐου 2020 στις 20 ώρες 01 λεπτό

Η Huawei είναι το θέμα των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Ο Guo Ping, ένα από τα στελέχη της μάρκας, μίλησε για το θέμα και δεν ήταν ευγενικός με τους Αμερικανούς, τους οποίους περιγράφει ως ολέθριες και επικίνδυνες για την παγκόσμια βιομηχανική αγορά.

Η Huawei τροφοδοτεί τη φωτιά. Η εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε εμπάργκο μετά από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ικανοποιημένη με τη μεταχείριση του και θέλει να την γνωστοποιήσει. Σε μια εσωτερική εκδήλωση, η Huawei Global Analyst Summit, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Guo Ping, δεν ήταν ευγενικό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ :

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει να επιτεθεί στην Huawei, αλλά τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό; Στην εμμονική του προσπάθεια να σφίξει τη θηλιά μας, αποφάσισε να αγνοήσει εντελώς τα συμφέροντα πολλών εταιρειών και βιομηχανιών. Αυτή η απόφαση (για εμπάργκο της Huawei) ήταν ολέθρια και αυθαίρετη. Απειλεί έμμεσα τη βιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα. (…) Αναμένουμε ότι η οικονομία μας θα επηρεαστεί αναπόφευκτα. Όλοι προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. “

Αυτή η ομιλία δείχνει τη δυσαρέσκεια της Huawei απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έβαλε φρένο στην καλπάζουσα επέκτασή της. Ωστόσο, δείχνει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να πολεμήσει και ελπίζει να αγνοήσει τις κυρώσεις, παρά την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση. Μια νέα συστροφή κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την κινεζική κοινωνία: την αδυναμία του να συνεργαστεί με τον ιδρυτή του TSMC στο μέλλον.

Το TSMC δίνει τη θέση του στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής χαρακτικών μικροεπεξεργαστών και εργάζεται σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Huawei. Στις 19 Μαΐου, η εφημερίδα Nikei το ανέφερε η εταιρεία σύντομα θα σταματούσε να συνεργάζεται μαζί της, διακοπή όλων των μελλοντικών παραγγελιών. Φαίνεται ότι η εταιρεία της Ταϊβάν έχει υποχωρήσει στην αμερικανική πίεση.

Η TSMC χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό και τώρα χρειάζεται άδεια που έχει χορηγηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεργαστεί με την Huawei. Ένα σκληρό πλήγμα και για τις δύο εταιρείες, Η Huawei είναι ο δεύτερος πελάτης της TSMC σε όρους τόμων. Οι τρέχουσες παραγγελίες θα τηρηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά τότε είναι το άγνωστο. Εάν δεν υπάρχει επίσημος σύνδεσμος μεταξύ αυτής της απόφασης και του γεγονότος ότι η TSMC επιδιώκει ενεργά να ανοίξει ένα εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την Intel, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να μην υπάρξει συσχέτιση. Η TSMC θα μπορούσε να επενδύσει έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αριζόνα.

Υπενθυμίζοντας, η TSMC είναι ειδικός χυτηρίου στη χάραξη μικροεπεξεργαστών. Σε αυτόν οφείλουμε τα SoCs χαραγμένα σε 7 nm, συμπεριλαμβανομένων των Kirins της Huawei. Για το τελευταίο, θα πρέπει επομένως να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και γρήγορα.

Η Κίνα αντιδρά

Το εμπάργκο των ΗΠΑ για την Huawei τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2019 από τον Donald Trump. Ο τελευταίος κατηγόρησε την εταιρεία κατασκοπείας εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης. Το εμπάργκο ανανεώθηκε πρόσφατα, αφήνοντάς το στο σκοτάδι για ένα ακόμη έτος. Αλλά τόσο η Huawei όσο και η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλω να το αφήσω να φύγει.

Στις 15 Μαΐου, η κινεζική εφημερίδα The Global Times ανέφερε ότι το Μέσο Βασίλειο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ισχυρών κυρώσεων κατά εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ. Μέτρα που θα μπορούσαν να τα χαρακτηρίσουν ως «αναξιόπιστες εταιρείες» και να τους εμποδίσουν να εργαστούν στη χώρα. Η Apple και η Qualcomm θα μπορούσαν να υποφέρουν σοβαρά.Ομοίως, η Huawei υποστηρίζει την ιδέα των κινεζικών κυρώσεων εναντίον αμερικανικών εταιρειών, ζητώντας απλώς την απαγόρευση κάθε τεχνολογίας από τη χώρα του θείου Σαμ στο Μέσο Βασίλειο. Μια δίκαιη αντίδραση;

Αυτές οι εντάσεις είναι στην πραγματικότητα μόνο μια πτυχή του οικονομικού και υγειονομικού αγώνα που διεξάγουν σήμερα η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένες από την έναρξη της πανδημίας του κοροναϊού. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον Σι Τζίνπινγκ ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει την έναρξη της επιδημίας και απείλησε να διακόψει όλες τις σχέσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Huawei.

Πηγή: Huawei