Η Google συλλέγει δεδομένα υγείας από εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google συλλέγει ιατρικά δεδομένα από εκατομμύρια Αμερικανούς ασθενείς χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, ο γίγαντας του Διαδικτύου συνεργάζεται επί του παρόντος με την Ascension, ένα από τα κύρια ιδιωτικά συστήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο “Nightingale Project”, μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης ασθενών. Ως μέρος αυτού πρωτοβουλία, η εταιρεία Mountain View συλλέγει τα ιατρικά αρχεία εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς τη γνώση τους και νόμιμα.

Το 2018, η Google συνεργάστηκε με την Ascension, τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής, στο πλαίσιο του Project Nightingale (nightingale). Με στόχο την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου σύστημα αναζήτησης ασθενών online για χρήση από γιατρούς, ο γίγαντας του Διαδικτύου έχει συλλέξει ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αποτελέσματα εργαστηρίου, διαγνώσεις και αρχεία νοσοκομείου εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τη γνώση τους. Προφανώς, ακόμη και οι γιατροί δεν γνώριζαν τα δεδομένα που συνέλεξε η Google, αναφέρει η Wall Street Journal σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019.

Ένας ομοσπονδιακός νόμος με τίτλο Φορητότητα και Υπευθυνότητα Ασφάλισης Υγείας που εκδόθηκε το 1996 επιτρέπει στα νοσοκομεία να μοιράζονται τα δεδομένα των ασθενών τους με εταιρείες τρίτων. Η συλλογή δεδομένων πρέπει απολύτως να έχει ως στόχο την ανάπτυξη εργαλείων που προορίζονται για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτήν την περίπτωση, τα νοσοκομεία δεν υποχρεούνται να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι τα αρχεία τους διαβιβάζονται σε συνεργάτες.

Ακόμα σύμφωνα με την Wall Street Journal, Αυτά τα δεδομένα είναι προσβάσιμα σε περισσότερους από 150 υπαλλήλους από διαφορετικά καταστήματα της Google, συμπεριλαμβανομένου του Google Brain, της ενότητας που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη ή του Google Cloud, του τμήματος που είναι αφιερωμένο στον υπολογιστικό νέφος Οι εργαζόμενοι της Ascension θα ήταν προφανώς εναντίον αυτής της ανταλλαγής δεδομένων. Ωστόσο, αυτή είναι μια εντελώς νομική πρακτική.

Διαβάστε επίσης: Η Google κατηγορείται για εξαπάτηση για κλοπή των προσωπικών σας δεδομένων κρυφά

Η Google διασφαλίζει ότι το έργο Nightingale σέβεται το νόμο

Η Google και η Ascension ανέβηκαν γρήγορα για να υπερασπιστούν το έργο τους. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το έργο Nightingale συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες ομοσπονδιακούς νόμους. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας εγγυάται την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Ο Tariq Shaukat, επικεφαλής του Google Cloud, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία δεν κρατήθηκε μυστική όπως ισχυρίστηκε η Wall Street Journal. Το στέλεχος διασφαλίζει ότι η Google ανέφερε δημόσια τη συνεργασία με την Ascension τον περασμένο Ιούλιο.

“Τα δεδομένα ανάληψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουμε στη συμφωνία μας και τα δεδομένα ασθενών δεν μπορούν και δεν θα συνδυαστούν με τα δεδομένα καταναλωτών της Google” καθησυχάζει τον Tariq Shaukat σε δελτίο τύπου. Τέλος, ο διευθυντής διασφαλίζει ότι η Ανάληψη παραμένει η “Μόνο θεματοφύλακας πραγματικών δεδομένων”.

Πηγή: The Wall Street Journal