Η Google πλήρωσε μόνο 17 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στη Γαλλία το 2018

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google πλήρωσε 17 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στη Γαλλία το 2018, ισοδύναμο με αυτό που πρέπει να πληρώσει μια μεγάλη ΜΜΕ. Η γαλλική θυγατρική του ψηφιακού γίγαντα δήλωσε μόνο 411 εκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών στη Γαλλία πέρυσι.

17 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που κατέβαλε η Google ως φόροι στη Γαλλία το 2018 σύμφωνα με τους επίσημους λογαριασμούς Google France, οι οποίοι κατατέθηκαν στα τέλη Ιουλίου 2019 στο μητρώο του εμπορικού δικαστηρίου. Ή μια σταγόνα νερού σε σύγκριση με τον εκπληκτικό κύκλο εργασιών της (136,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι). Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο τι πρέπει να πληρώσει μια μεγάλη ΜΜΕ (Μικρή ή μεσαία επιχείρηση) σύμφωνα με τον Le Parisien.

Η Google πληρώνει τόσο φόρο στη Γαλλία όσο και μια μεγάλη ΜΜΕ

Ωστόσο, η Google καταστρέφει τον ανταγωνισμό στη Γαλλία. Του η μηχανή αναζήτησης αντιπροσώπευε το 94% του μεριδίου αγοράς, αφήνοντας τίποτα εκτός από ψίχουλα για το Yahoo !, Qwant, DuckDuckGo ή Bing. Αυτή η κυριαρχία είναι ακόμη ισχυρότερη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες (86% σύμφωνα με το StatCounter). Το Android εξοπλίζει το 80% των πωληθέντων smartphone, τα υπόλοιπα είναι κυρίως iOS και πολύ λίγο KaiOS, το λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα. Το Google.fr είναι ο ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γαλλία, το YouTube (που αποκτήθηκε από την Google το 2006) είναι το τρίτο πίσω από το Facebook. Για να μην αναφέρουμε το υλικό: αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων του, αλλά η εταιρεία Mountain View πωλεί τώρα τα Google Pixels στη Γαλλία, καθώς και τα Pixelbooks, τα ηχεία που συνδέονται με το Google Home ή ακόμα και το Chromecast.

Διαβάστε επίσης: Η Google πληρώνει περισσότερα πρόστιμα στην ΕΕ από τους φόρους παγκοσμίως

Αλλά τότε, πώς η Google το είπε αυτό 411 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία πέρυσι; Πολύ απλά επειδή επίσημα και μέσω ενός παιχνιδιού βελτιστοποίησης των φόρων, η γαλλική θυγατρική της Google δεν πουλά σχεδόν τίποτα στη Γαλλία. Οι υπάλληλοί του είναι υπεύθυνοι για τη βοήθεια που πωλούν άλλες εταιρείες της Google, όπως η Google Ireland Limited για διαφήμιση. Τα έσοδα που δημιουργούνται από τους διαφημιστές, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ψηφιακού γίγαντα, δηλώνονται επομένως στην Ιρλανδία, όπου η φορολογία είναι ένα από τα πιο επιεική στην Ευρώπη. Και δεν είναι ο πρόσφατα εγκριθείς φόρος GAFAM που θα αποκαταστήσει το υπόλοιπο.

Πηγή: Le Parisien