Η Google λαμβάνει πρόστιμο 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γαλλία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 21 Δεκεμβρίου 2019 στις 9 ώρες 47 λεπτά

Η Google τιμωρείται με 150 εκατομμύρια ευρώ από τη Γαλλία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη διαφημιστική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού αποφάσισε να επιβάλει αυτήν την κύρωση στον διαδικτυακό γίγαντα. Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Google Ads επισημαίνονται απευθείας από τον οργανισμό, κρίνοντάς τους “δύσκολο να κατανοήσουν” και εφαρμόζονται “με άδικο και τυχαίο τρόπο”. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού επιτέθηκε στην Google.

Συντελεστές: Ben Nutall μέσω Flickr

Αφού προτιμούσε να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πρόστιμα για την επίλυση των προβλημάτων της με τις γαλλικές φορολογικές αρχές, η Google ασχολείται τώρα με τη γαλλική αρχή ανταγωνισμού. Ο οργανισμός ανακοινώνει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου σε δελτίο τύπου ότι επέβαλε πρόστιμο 150 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Mountain View για τον ακόλουθο λόγο: κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη διαφημιστική αγορά.

Ο οργανισμός επισημαίνει τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Google Ads, της διαφημιστικής πλατφόρμας της ομάδας, τους οποίους θεωρούν ” αδιαφανές και δυσνόητο » και εφαρμόστηκε ” με άδικο και τυχαίο τρόπο ». Για το ίδρυμα, αυτοί οι κανόνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ορισμένες εταιρείες να αποκλείονται άδικα από τη διαφημιστική πλατφόρμα. ” Αυτό οδηγεί σε ζημία τόσο για τους πελάτες διαφημιζόμενων όσο και για τους χρήστες μηχανών αναζήτησης “, λέει η Αρχή στο δελτίο τύπου της.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για την Αρχή, καθώς είναι η πρώτη απόφαση κύρωσης σχετικά με την Google », Ο Πρόεδρος της Αρχής Isabelle de Silva δήλωσε με υπερηφάνεια στον Τύπο. Συνεχίζει: ” Αντιμετωπίζουμε κυριαρχία, όπως έχουμε δει σπάνια στην ιστορία της οικονομίας […] Δίνει στην Google τη δύναμη της ζωής και του θανάτου σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις », καταγγέλλει. Η Google δήλωσε ότι θέλει να ασκήσει έφεση για αυτήν την απόφαση.

Δυστυχώς, μια συνήθεια για το Google

Ένα άλλο πρόστιμο για το Google μπορεί να πείτε. Το να πούμε ότι η εταιρεία Mountain View έχει συνηθίσει να επιβάλλει κυρώσεις δεν είναι κάτι το πιο απαιτητικό. Είναι απλό, το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν στην Google τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχεται σε 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2017, ο κατασκευαστής επιβλήθηκε πρόστιμο 2,42 δισ. Ευρώ επειδή ευνόησε τις Αγορές Google, τη σύγκριση των τιμών του.

Τον Ιούλιο του 2018 επαναπροσδιορίστηκε, η εταιρεία καρφιτσώθηκε αυτή τη φορά για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης με το Android, το διάσημο λειτουργικό της σύστημα για κινητά. Το πρόστιμο ήταν και εκεί, με ποσό 4,34 δισ. Ευρώ. Συνεχίσαμε τον Μάρτιο του 2019, με μια νέα κύρωση ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά διαφημίσεων στο διαδίκτυο.

Τέλος, το τελευταίο χτύπημα στο πορτοφόλι έγινε από το CNIL, την εθνική επιτροπή επεξεργασίας δεδομένων και ελευθεριών, για έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα χρηστών χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς. Η Google έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Ο Κόσμος