Η Google θέλει το Android να χρησιμοποιεί έναν κλασικό πυρήνα Linux: γιατί είναι τόσο καλή ιδέα

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google θα ήθελε να χρησιμοποιήσει έναν κλασικό πυρήνα Linux στο Android: σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η αλλαγή θα εξοικονομήσει χρήματα και θα βελτιώσει την ασφάλεια του οικοσυστήματος. Αλλά η αλλαγή πορείας θα πρέπει επίσης να ωφελήσει τις διανομές Linux, ειδικά αυτές που προορίζονται για την αρχιτεκτονική ARM.

Οι μηχανικοί της Google αποκάλυψαν πρόσφατα στο περιθώριο του Συνέδριο υδραυλικών Linux, ότι η εταιρεία θέλει τώρα να ενσωματώσει έναν κλασικό πυρήνα Linux σε μελλοντικές διανομές Android. Το Android είναι πράγματι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux, αλλά μέχρι στιγμής το λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιεί έναν πυρήνα Linux που έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να ταιριάζει με τα smartphone και τους SoCs ARM τους.

Αυτό δεν είναι χωρίς να δημιουργηθούν πρακτικά προβλήματα ανάπτυξης: με κάθε νέα έκδοση του πυρήνα Linux, είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν χιλιάδες τροποποιήσεις και να προσαρμοστούν διορθώσεις ασφαλείας που δεν θα λειτουργούσαν απαραίτητα ως έχουν. Που παίρνει χρόνο και κινητοποιεί πόρους. Ένα πρόβλημα που ενισχύεται από το γεγονός ότι η Google πρέπει να υποστηρίζει κάθε έκδοση του πυρήνα Linux για έξι χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Το Android γίνεται 11 ετών – θυμάστε το HTC Dream;

Έτσι, χρησιμοποιώντας έναν κλασικό πυρήνα Linux, η Google θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα από τα σημεία συμφόρησης που καθυστερούν την άφιξη των ενημερώσεων, ενώ καθιστά το έργο της διατήρησης του οικοσυστήματος λιγότερο επαχθές και βελτιώνει την ασφάλεια: αρκεί να εφαρμόσουμε τα διορθωτικά μέτρα πυρήνας Κλασικό Linux χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Αυτή η αλλαγή φυσικά θα ωφελήσει επίσης το περιβάλλον Linux στο σύνολό του, καθώς η Google θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην ανάπτυξη κάθε νέας έκδοσης του πυρήνα και θα πρέπει ιδίως να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για βελτιστοποίηση της κατανάλωσης και της απόδοσης στην αρχιτεκτονική ARM. Το πρώτο βήμα είναι να ενσωματώσετε ορισμένες τροποποιήσεις του πυρήνα Android στο πυρήνας κλασσικός. Η Google έχει ήδη αρχίσει να το κάνει αυτό.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Αστυνομία Android ανέφερε ότι οι μηχανικοί της Google είχαν κάνει 32.000 ένθετα κώδικα και 1.500 διαγραφές σε σύγκριση με το πυρήνας τυπικό Linux 4.14.0. Όχι πολύ καιρό πριν, πάνω από 60.000 γραμμές κώδικα προστέθηκαν στην κορυφή του πυρήνα Linux. Και οι προσπάθειες της Google φαίνεται, σύμφωνα με αυτούς τους μηχανικούς, πιο προχωρημένες από ό, τι μπορεί να πιστεύει κανείς.

Φέρτε την αρθρωτότητα του Project Treble σε ολόκληρο το οικοσύστημα Linux

Ένας από αυτούς παρουσιάστηκε έτσι πριν από την ακρόαση του Συνέδριο υδραυλικών Linux ένα Pocophone με έκδοση Android 10 που τρέχει πάνω από έναν κλασικό πυρήνα Linux. Ο μηχανικός στη συνέχεια ξεκίνησε: “Υπήρξε πολύ, πολλή δουλειά από την ομάδα του πυρήνα Google, ιδίως για να μεταφέρουμε τον κώδικά τους στο επόμενο επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να εκκινήσουμε συσκευές με έναν τυπικό πυρήνα”.

Τελικά, η Google σκοπεύει να δημιουργήσει μια διεπαφή για τον τυπικό πυρήνα, ώστε οι τροποποιήσεις που σχετίζονται με το υλικό να έχουν τη μορφή πρόσθετων μονάδων – τόσο σε smartphone όσο και σε υπολογιστές. Εν ολίγοις, πρόκειται για να φέρει την αρθρωτότητα του Έργο Treble σε ολόκληρο το οικοσύστημα Linux. Απομένει να δούμε αν η πρωτοβουλία θα αποφέρει πραγματικά καρπούς. Επειδή η Google δεν έχει απλώς αυτήν την ιδέα στο κατάστημα.

Η εταιρεία εργάζεται επίσης σε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα, το Fuchsia, το οποίο θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει το Android. Τι νομίζετε ? Μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να “σώσει” Android; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: Αστυνομία Android