Η Google ζητά βοήθεια από ιούς για την καταπολέμηση κακόβουλου λογισμικού στο Play Store

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 7 Νοεμβρίου 2019 στις 23 ώρες και 54 λεπτά

Η Google ζητά βοήθεια για την καταπολέμηση κακόβουλου λογισμικού στο Play Store. Τρεις επεξεργαστές προστασίας από ιούς θα δώσουν ένα χέρι στον κατασκευαστή για την προστασία του Android και της αγοράς εφαρμογών.

Η Google το παραδέχεται. Η εταιρεία Mountain View δεν μπορεί να εξασφαλίσει από μόνη της το Google Play Store. Για την προστασία του Android και της αγοράς εφαρμογών της, η Google αποφάσισε να καλέσει τρεις εταιρείες που ειδικεύονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το antivirus: ESET, Lookout και Zimperium. Από αυτήν την ένωση γεννήθηκε η App Defense Alliance, μια ομάδα που « θα δημιουργήσει νέες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των εφαρμογών καθώς βρίσκονται στην ουρά για κυκλοφορία », εξηγεί η Google στο ιστολόγιό της.

Δισεκατομμύρια συσκευές για προστασία

Από τον Ιούλιο του 2017, η Google βασίστηκε στο Google Play Protect για να διασφαλίσει την προστασία του Play Store. Αυτό το λογισμικό, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, έχει σχεδιαστεί για την ανάλυση των εφαρμογών Play Store που είναι εγκατεστημένες στο smartphone μας καθημερινά. Αυτό είναι σχεδόν 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές συνολικά. Αντιμέτωποι με ένα τόσο κολοσσιαίο φόρτο εργασίας, είναι αδύνατο να είναι αλάθητο. Δεν υπάρχει έλλειψη ιστοριών κακόβουλου λογισμικού που εντοπίστηκαν στην αγορά εφαρμογών.

Αυτή την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2019, η Google πρέπει να αντιμετωπίσει κακόβουλο λογισμικό που εντοπίζεται στον κώδικα των 7 εφαρμογών. Τον Οκτώβριο του 2019, το κακόβουλο λογισμικό του Τζόκερ είχε καταστρέψει αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων του. Τον Απρίλιο του 2019, το κακόβουλο λογισμικό PreAMO είχε παρασιτώσει 6 εφαρμογές που έχουν ληφθεί σχεδόν 90 εκατομμύρια φορές. Αυτές οι επιθέσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα περιστατικά είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα. Αντιμέτωπη με αυτήν τη μάστιγα, η Google έπρεπε να αναθεωρήσει το σχέδιο δράσης της. Μεταξύ τηλεοράσεων Android, smartphone, συνδεδεμένων αντικειμένων και ρολογιών, Android Auto, Η Google πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων συσκευών σε όλο τον κόσμο. Το στοίχημα είναι κρίσιμο και το έργο είναι τεράστιο.

Ποιοι προμηθευτές προστασίας από ιούς θα σαρώσουν το Play Store;

Η Google και οι τρεις συνεργάτες της ESET, Lookout και Zimperium θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παρέχουν μια λεπτομερή ανάλυση κάθε εφαρμογής που προορίζεται να δημοσιευτεί στο Play Store. Επιπλέον, ο κατασκευαστής του Pixel 4 ήθελε να ενσωματώσει το Google Play Protect στη μηχανή ανάλυσης των τριών εταιρειών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Έτσι, η Google θέλει να δημιουργήσει μια διπλή προστασία, έτσι ώστε κανένα κακόβουλο λογισμικό να μην φτάσει στο Play Store και επομένως στα τηλέφωνά μας.

Η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία της βιομηχανίας είναι σημαντικές πτυχές της προστασίας του κόσμου από επιθέσεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλοι που κάνουν καλή δουλειά στην εύρεση και προστασία από επιθέσεις. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μαζί είναι ο καλύτερος τρόπος να μείνετε μπροστά από κακόβουλα τρίτα μέρη », Η Google καταλήγει στο ιστολόγιό της.