Η Google γνωρίζει τώρα πώς να εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε ακτινογραφίες καλύτερα από τους γιατρούς

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google έχει αναπτύξει μια νέα τεχνητή νοημοσύνη ικανή να βρει καρκίνο του μαστού σε απλά ραδιόφωνα καλύτερα από τους γιατρούς. Η πρόοδος είναι μια μεγάλη ελπίδα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της νόσου, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρέχοντας έναν αξιόπιστο και φθηνό τρόπο για την ανίχνευση αυτού του τύπου καρκίνου.

Μια μηχανή μαστογραφίας για έλεγχο καρκίνου του μαστού / Συντελεστές: Pixabay

Η ομάδα του Google AI (αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη) μόλις ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού ιδιαίτερα αξιόπιστα σε απλά ραδιόφωνα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα χρειάζεται μόνο τη σάρωση του αποτελέσματος μιας μαστογραφίας, ώστε να μπορεί να κάνει τη διάγνωσή του με βάση έναν τεράστιο αριθμό μαστογραφιών από ανώνυμους δότες: 76.000 βρετανικές γυναίκες και 15.000 αμερικανικές γυναίκες – καθώς και ένα επιπλέον σύνολο δεδομένων 28.000 γυναικών.

Το αποτέλεσμα ? Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά δυνατή τη μείωση του αριθμού των ψευδών αρνητικών σε 1,2 έως 5,7% και έχει μειώσει τον αριθμό των ψευδών θετικών μεταξύ 2,7 και 9,7% στα σύνολα δεδομένων που βρίσκονται στην κατοχή των ερευνητών. Η ανακάλυψη περιλαμβάνει όχι μόνο ερευνητές στο Google AI, αλλά και αυτούς στο Cancer Research UK Imperial Center, στο Northwestern University (UK) και στο Royal Surrey County Hospital (UK).

Η σκοπιμότητα αποδεικνύεται, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα

“Αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν τη βάση για μελλοντικές εφαρμογές στις οποίες αυτό το μοντέλο θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους ακτινολόγους που ειδικεύονται στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού”, ενθουσιάζει το Google στην ανάρτηση ιστολογίου του. Ενώ υπογραμμίζουμε επανειλημμένα ότι η αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης είναι καλύτερη από εκείνη που χειρίζονται οι ειδικοί του ανθρώπου – οι οποίοι έχουν απαραίτητα πρόσβαση σε λιγότερα δεδομένα από την εμπειρία τους.

Η ανίχνευση καρκίνου του μαστού σε ακτινογραφίες είναι πράγματι μια πολύ περίπλοκη άσκηση, ακόμη και για τους πιο έμπειρους ακτινολόγους. Και τα ψευδώς θετικά ή αρνητικά δεν είναι ασυνήθιστα. Εκτός από το να βοηθάμε τους γιατρούς στις ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί κανείς να φανταστεί, μακροπρόθεσμα, ότι αυτό το είδος ελέγχου που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο της νόσου φθηνότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαβάστε επίσης: Η Google συλλέγει δεδομένα υγείας από εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Προς το παρόν, η τεχνολογία έχει δείξει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της σε σύνολα δεδομένων – η Google σημειώνει, ωστόσο, ότι πριν βρει τη θέση της σε νοσοκομεία και κλινικές, η τεχνική θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο “Περισσότερη έρευνα, προοπτικές κλινικές μελέτες και ένα πράσινο φως από τη ρυθμιστική αρχή για να κατανοήσουμε και να αποδείξουμε πώς τα συστήματα λογισμικού που εμπνέονται από αυτήν την έρευνα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη φροντίδα”.

Πηγή: Google