Η Apple πληρώνει την τιμή για τα υπερτιμημένα iPhone της και βρίσκεται στην Νο. 4 στην αγορά

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 9 Αυγούστου 2019 στις 8 ώρες και 29 λεπτά

Τίποτα δεν πάει καλά για την Apple. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IHS Market, ο αμερικανικός γίγαντας αυξήθηκε στο νούμερο 4 στην παγκόσμια αγορά smartphone το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Υπό την πίεση των κινέζων ανταγωνιστών, η εταιρεία πληρώνει το τίμημα για τα υπερτιμημένα iPhone της.

Υπάρχουν ακόμα έξι μήνες, η Apple βρισκόταν στο δεύτερο βήμα του βάθρου στην παγκόσμια αγορά smartphone (18,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2018), πίσω από τη Samsung (18,7%). Τα iPhone πωλήθηκαν από παλέτες, τα iPad κυριάρχησαν στην αγορά tablet, το Apple Watch στην αγορά smartwatch και τα AirPods ήταν επιτυχία. Τέλος, οι υπηρεσίες της Apple ολοκλήρωσαν το σύνολο, διασφαλίζοντας τη θέση της πλουσιότερης εταιρείας στον κόσμο.

Από τότε ο ουρανός σκοτεινιάστηκε. Το Alphabet (Google) κατέχει πλέον περισσότερα μετρητά από την εταιρεία Cupertino, η Apple Music αγωνίζεται να ανταγωνιστεί το Spotify, η κυκλοφορία του Apple TV + καθυστερεί και τα AirPods αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό. Δεν πειράζει, οι εξαιρετικές πωλήσεις iPhone εγγυόταν πάντα την Apple ένα λαμπρό μέλλον Πρόβλημα: σε μια κορεσμένη αγορά, η μάρκα Apple δεν είναι πλέον σε θέση να αποδώσει καλά. Τα iPhone του δεν είναι πλέον ελκυστικά και εμφανίζονται τα πρώτα εφέ.

Η Apple χάνει μια ακόμη θέση στην παγκόσμια κατάταξη

Η IDH Market δημοσιεύει τα τελευταία στοιχεία πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά smartphone. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, Η Apple χάνει δύο θέσεις και γίνεται Νο 4 στην αγορά σε όγκο με μερίδιο αγοράς 11% και 35,3 εκατομμύρια iPhone που παραδόθηκαν.

smartphone περπάτημα μήλου Q2 2019

Η Samsung εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη (23%) ακολουθούμενη από την Huawei (18%) και την Oppo (11% και 36,2 εκατομμύρια smartphone που παραδόθηκαν). Το τελευταίο είναι λοιπόν στο βάθρο χάρη ιδιαίτερα στα εξαιρετικά του αποτελέσματα στην Κίνα, καθορίζει η IHS Market.

Υπερτιμημένο iPhone και έντονος ανταγωνισμός

Το ινστιτούτο εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα με δύο τρόπους. Πρώτα, Η στρατηγική της Apple δεν προάγει τις πωλήσεις όγκου, αλλά σε αξία. Η τιμή του iPhone που εκτοξεύεται στα ύψη καθυστερεί την ανανέωση μεταξύ των καταναλωτών. Τώρα, αλλάζουν το iPhone τους κατά μέσο όρο κάθε τρία χρόνια, όχι κάθε δύο χρόνια.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές τους πιέζουν να κοιτάξουν αν το γρασίδι είναι πιο πράσινο αλλού. Οι χρήστες του iPhone δεν αλλάζουν πλέον συνήθως σε iPhone. Η απόδοση της Huawei μαρτυρεί αυτό. Παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να παρεμποδίσει εμπόδια, ο κινεζικός γίγαντας καταφέρνει να διατηρήσει τη 2η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη (κέρδισε το 1ο τρίμηνο του 2019). Όλα αυτά χωρίς να πουλήσουν smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, όλα τα μάτια θα είναι στην κεντρική παρουσίαση του νέου iPhone. Περισσότερο από ποτέ, η Apple αναμένεται με τη σειρά.

Πηγή: IHS