Η Apple θέλει να συνδέσει iPhone στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου και χωρίς χειριστή

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 24 Δεκεμβρίου 2019 στις 0 ώρες 14 λεπτά

Η Apple λέγεται ότι έχει συγκεντρώσει μια ομάδα μηχανικών για να εργαστεί σε ένα μυστικό έργο: να συνδέσει τα smartphone της στο Διαδίκτυο μέσω δορυφορικών δικτύων. Ο στόχος που επιβλήθηκε σε αυτήν την ομάδα θα ήταν να παρέχει μια λύση εντός των επόμενων πέντε ετών. Απομένει να δούμε ποιος είναι ο στόχος για τον τελικό χρήστη.

Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται σήμερα στην τηλεφωνία κυρίως για να προσφέρουν ένα μέσο εντοπισμού γεωγραφικής τοποθεσίας της συσκευής (χάρη στον περίφημο τριγωνισμό). Οι δορυφόροι «GPS» (Glonass, Beidou, Galileo, QZSS, SBAS) μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες για να υποστηρίξουν τον αισθητήρα στη θέση του σε ένα χάρτη.

Διαβάστε επίσης: Χάρτες Google: Οι δορυφορικές εικόνες του Google Earth καλύπτουν πλέον σχεδόν ολόκληρη τη Γη

Οι δορυφόροι δεν είναι μόνο για αυτό. Υπάρχει επίσης μια άλλη μορφή σύνδεσης: πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Χειριστές όπως το NordNet στη Γαλλία προσφέρουν πακέτα καταναλωτών για ADSL και 4G λευκές ζώνες. Η ανάντη διαδρομή είναι πάντα επίγεια, αλλά η καθοδική διαδρομή είναι δορυφορική.

Τι γίνεται αν αυτή η συνδεσιμότητα προσαρμόστηκε στην κινητή τηλεφωνία; Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple θα είχε συγκεντρώσει μια ομάδα δώδεκα ερευνητών, στόχος της οποίας είναι να αναπτύξει μια τεχνολογία που επιτρέπει στα iPhone να συνδεθούν στο Διαδίκτυο, εκμεταλλευόμενοι τους δορυφόρους. Αυτοί οι μηχανικοί, ενωμένοι σε μια «μυστική» ομάδα, θα ήταν ειδικοί σχεδιασμού αεροδιαστημικής, δορυφόρου και κεραίας.

Αναμενόμενα αποτελέσματα εντός 5 ετών

Το έργο απέχει πολύ από την επιστημονική φαντασία. Και η Apple έχει ακόμη πολύ συγκεκριμένους στόχους, καθώς ο Tim Cook θα είχε ζητήσει από αυτήν την ομάδα ερευνητών να οδηγήσει σε μια τεχνολογική λύση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Είτε πριν από το τέλος του 2024. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παρτίδα 2024 θα είναι συμβατή, αφού σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί η λύση στη συμπαγή των τηλεφώνων.

Ο σκοπός αυτής της δορυφορικής σύνδεσης δεν είναι σαφής. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια νέα δυνατότητα που θα βελτίωνε τη χρήση των Χαρτών της Apple και τη γεωγραφική τοποθεσία. Θα μπορούσε επίσης να αφορά τη δημιουργία ενός τρόπου διανομής ενημερώσεων απευθείας σε smartphone χωρίς να περάσει από το τηλεφωνικό δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Η Amazon αναμένει εξουσιοδότηση για την εκκίνηση 3.236 δορυφόρων για την έναρξη μιας παγκόσμιας προσφοράς πρόσβασης στο Διαδίκτυο όπως το SpaceX

Η πηγή αυτής της διαρροής επίσης δεν καθορίζει πώς σχεδιάζει η Apple να δημιουργήσει αυτήν τη συνδεσιμότητα. Μήπως η εταιρεία, όπως η Amazon, επιχειρεί να αναπτύξει τους δικούς της δορυφόρους ή θα βασιστεί σε ένα υπάρχον δίκτυο, εξοπλίζοντας μόνο την τεχνολογία επικοινωνιών της αεροδιαστημικής; Σύμφωνα με την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, το οικονομικό μοντέλο και η χρησιμότητα της έρευνας αυτής της μυστικής ομάδας προφανώς δεν θα είναι τα ίδια.

Πηγή: Bloomberg