Η Apple αρνείται την κοινή χρήση δεδομένων χρήστη με την Chinese Tencent

Phonandroid : actu Android et High-tech

Για 2 ημέρες, η Apple έχει παγιδευτεί στην αναταραχή. Ο γίγαντας της Apple θα έδινε προσωπικά στοιχεία στην Tencent μέσω του προγράμματος περιήγησης Safari. Αλλά η Apple το αρνείται: η ανταλλαγή μεταξύ Safari και Tencent αφορά μόνο την επικράτεια και τους Κινέζους, και σε κάθε περίπτωση, ούτε η Google ούτε η Tencent θα έχουν πρόσβαση στην πλήρη διεύθυνση URL.

Tencent

Η Apple επέμενε πάντα στην προστασία των δεδομένων των χρηστών των προϊόντων της. Μια ιδέα καλά αγκυροβολημένη στο μυαλό των κακών ανθρώπων, ότι τα γεγονότα ωστόσο υπονόμευαν τακτικά. Στα τέλη του περασμένου έτους, για παράδειγμα, μια έρευνα έδειξε ότι όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Apple κρίθηκε λιγότερο καλή από τη Microsoft, το Facebook και το Amazon. Πιο πρόσφατα, η Apple κατηγορήθηκε για την πώληση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του iTunes. Μια νέα υπόθεση δεν πρέπει να βελτιώνει τα πράγματα για το εμπορικό σήμα της Apple, ύποπτα για κοινή χρήση δεδομένων πλοήγησης με τον κινεζικό γίγαντα Tecent, στον οποίο οφείλουμε συγκεκριμένα το Call of Duty Mobile. Η Apple απάντησε επίσημα στις κατηγορίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Matthew Green, καθηγητής κρυπτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, παρατήρησε ότι η λειτουργία “Ασφαλής περιήγηση” στο πρόγραμμα περιήγησης Safari του iOS είχε κάποιες ύποπτες συνθήκες. Στις ρυθμίσεις απορρήτου, αναφέρεται ότι τα δεδομένα περιήγησης ενδέχεται να κοινοποιούνται με την Ασφαλή περιήγηση Google και την Περιήγηση Tencent Dafe. Η λειτουργικότητα, που είχε αρχικά σχεδιαστεί για την προστασία του χρήστη από δόλιες τοποθεσίες, μπορεί ωστόσο να αποκαλύψει την ιστοσελίδα που προσπαθείτε να επισκεφθείτε, τη διεύθυνση IP σας και να τοποθετήσετε ένα cookie στη συσκευή σας. Τα δεδομένα είναι δυνητικά χρησιμοποιήσιμα για τη δημιουργία ενός προφίλ συμπεριφοράς σερφ.

Οι εξηγήσεις της Apple

Εάν μέχρι τώρα, η Apple χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της Google για ασφαλή περιήγηση, με το iOS 13 και το macOS Catalina, στην Κίνα, η εταιρεία έπρεπε να στραφεί στην Tencent για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς. Ωστόσο, η εταιρεία διαβεβαιώνει όλους ότι δεν γίνεται κοινή χρήση των πραγματικών διευθύνσεων URL και δεδομένα από μη Κινέζους χρήστες δεν κοινοποιούνται στην Tencent. Ακολουθεί η δήλωση της Apple στους συναδέλφους μας στο Bloomberg:

«Η Apple προστατεύει το απόρρητο των χρηστών και προστατεύει τα δεδομένα σας με το Safari Fraudulent Website Warning, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που επισημαίνει ιστότοπους που είναι γνωστό ότι είναι κακόβουλοι. Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η δυνατότητα, το Safari ελέγχει τη διεύθυνση URL του ιστότοπου έναντι λιστών γνωστών ιστότοπων και εμφανίζει μια προειδοποίηση εάν η διεύθυνση URL που επισκέπτεται ο χρήστης είναι ύποπτη για δόλια συμπεριφορά όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα. Για την εκπλήρωση αυτής της εργασίας, το Safari λαμβάνει μια λίστα ιστότοπων που είναι γνωστό ότι είναι κακόβουλοι από την Google και για συσκευές με κωδικό περιοχής που έχει οριστεί στην ηπειρωτική Κίνα, λαμβάνει μια λίστα από την Tencent. Η πραγματική διεύθυνση URL ενός ιστότοπου που επισκέπτεστε δεν κοινοποιείται ποτέ σε έναν πάροχο περιήγησης και η δυνατότητα ενδέχεται να απενεργοποιηθεί. “

Στη συνέχεια, η Apple εξηγεί λεπτομερώς τη διαδικασία. Το Safari ανταλλάσσει απευθείας με τους διακομιστές της Google ή της Tencent κατά τη διάρκεια ενός αιτήματος για επαλήθευση μιας διεύθυνσης URL, η οποία περιορίζεται σε ένα πρόθεμα. Οι διακομιστές στέλνουν μια λίστα πιθανών κακόβουλων διευθύνσεων URL με βάση αυτό το πρόθεμα. Αλλά είναι το Safari που φροντίζει στη συνέχεια να δημιουργήσει μια πλήρη αντιστοίχιση στη φιλοξενούμενη συσκευή, έτσι ώστε η πραγματική διεύθυνση URL να μην κοινοποιείται στο Google ή στο Tencent.

Και για όσους δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτές τις εξηγήσεις, είναι πάντα δυνατό να απενεργοποιηθεί η λειτουργία “Ασφαλούς περιήγησης”. Στο Safari, απλώς μεταβείτε στις Ρυθμίσεις → Safari → Safari → Παραπλανητική προειδοποίηση ιστότοπου. Σε Mac, η επιλογή είναι ΣαφάριΠροτιμήσειςΠροτιμήσειςασφάλειαΠροειδοποιήστε όταν επισκέπτεστε έναν δόλιο ιστότοπο.

Πηγή: Bloomberg