Η Apple αμφισβητεί την υποχρέωσή της να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε πίσω φόρους στην Ιρλανδία

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Apple βρίσκεται και πάλι ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης: η εταιρεία αμφισβητεί την υποχρέωσή της να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους πίσω στην Ιρλανδία, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016. Η εταιρεία συμμετέχει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 σε μια νέα διήμερη δοκιμή. Η Ιρλανδία υποστηρίζει την προσέγγιση της Apple … η οποία έχει παράσχει τα ίδια κεφάλαια σε περίπτωση.

Phonandroid

Apple vs Europe act II: θυμηθείτε ότι ήταν το 2016. Μετά από δύο χρόνια έρευνας, η ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Margrethe Vestager διέταξε την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ‘Ιρλανδία. Μια απόφαση βασισμένη στο γεγονός ότι η Apple διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή από την Ιρλανδία – όπου η εταιρεία επωφελείται, σύμφωνα με την Επιτροπή, από εξαιρετικά ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Έτσι, μεταξύ 2003 και 2014, η Apple διέφυγε σχεδόν από όλους τους φόρους που θα μπορούσε (ή θα έπρεπε) να πληρώσει.

Η Apple είναι και πάλι στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει την κύρωση

Οι Βρυξέλλες βρίσκουν αυτό το πλεονέκτημα να είναι μια μεταμφιεσμένη «κρατική ενίσχυση» – ακόμη και αν η πρακτική είναι απόλυτα σύμφωνη με την ιρλανδική νομοθεσία. Αφού άσκησε έφεση, εδώ είναι η Apple, αυτήν την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, ξανά ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, την πρώτη ημέρα της ακρόασης που πρέπει να λήξει την επόμενη μέρα. Η θέση της Apple είναι γνωστή: η εταιρεία θεωρεί ότι το μόνο μέρος όπου πρέπει να πληρώσει τους περισσότερους φόρους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως τα περισσότερα GAFAM, η Apple θεωρεί ότι εκεί επενδύει στην Ε & Α και δημιουργεί πλούτο που πρέπει να πληρώσει φόρους. Στην Ιρλανδία και ευρύτερα στην Ευρώπη, η εταιρεία πωλεί «μόνο».

Όμως η Επιτροπή δεν το ακούει έτσι. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρεία επαναπατρίζει μέρος του διεθνούς εισοδήματός της (συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την ευρωπαϊκή αγορά) στην Ιρλανδία για χρόνια – χωρίς αυτά, τουλάχιστον κατά την περίοδο 2003-2014, επαναπατρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν ξεφύγει από οποιαδήποτε μορφή φορολογίας. Όπου γίνεται περίπλοκο είναι ότι οι κατηγορίες εναντίον της Apple δεν ευχαριστούν καθόλου την Ιρλανδία, η οποία αρνείται να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος. Το ιρλανδικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα υποβάλει επίσης υπόθεση σε σχέση με την έφεση.

Διαβάστε επίσης: Φόρος GAFA – Η Γαλλία βρήκε επιτέλους συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Τόσα πολλά στοιχεία που κάνουν αυτό το αρχείο πολύ τεχνικό: δεν περιμένουμε αύριο απόφαση – οι δικαστές θα πρέπει μάλλον να μπορούν να το σταματήσουν μετά από αρκετούς μήνες συζήτησης. Η Apple και η Ιρλανδία θα εξακολουθήσουν να μπορούν να ασκήσουν έφεση εάν αυτή η απόφαση δεν τους ικανοποιήσει. Υπάρχει ωστόσο ένα σημάδι ότι η Apple ετοιμάζεται για μια δυσμενής απόφαση: η εταιρεία αποφάσισε να προβλέψει στους λογαριασμούς της το ποσό που ζήτησε η Επιτροπή (με τόκους) που αντιπροσωπεύει συνολικό ποσό 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. .

Πηγή: Ο Κόσμος